Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte estratègic

El Consell finança el desenvolupament d’una plataforma basada en intel·ligència artificial per al diagnòstic precoç de tumors cerebrals

16/02/2023
  • Isabial, junt amb Fisabio, AIJU i l’empresa New Horizons, desenvolupa aquest projecte de medicina de precisió amb els incentius de l’AVI
  • L’AVI i Isabial mantenen una reunió de treball en què analitzen els huit projectes que han obtingut el suport de l’Agència

El Consell finança, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), el desenvolupament d’una plataforma virtual, basada en intel·ligència artificial, aplicada al diagnòstic precoç i el seguiment de tumors cerebrals amb la finalitat d’oferir solucions clíniques específiques a les necessitats de cada pacient.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que coordina l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) junt amb Fisabio, AIJU i l’empresa New Horizons, és analitzar les dades clíniques de les persones afectades, tant imatges com estudis moleculars i genètics, per a optimitzar la identificació i la classificació de nous casos, així com per a avaluar possibles marcadors d’utilitat clínica i terapèutica, mitjançant una interfície de maneig fàcil i intuïtiu.

L’investigador principal d’aquest projecte és Luis Miguel Valor, d’Isabial.

El projecte GLIO-IA, finançat per l’AVI i la Unió Europea a través del programa Feder, és una de les iniciatives que l’Agència i Isabial han abordat durant una reunió de treball al centre d’investigació, en la qual han repassat l’estat de les diverses actuacions que les dues entitats estan duent a terme en cooperació.

En concret, l’institut alacantí ha obtingut des de 2020 més d’un milió d’euros de l’AVI, en el marc de la seua convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, per al desenvolupament de huit iniciatives d’R+D+I.

Aquests treballs dotaran els facultatius d’un sistema intel·ligent de suport a la presa de decisions clíniques, una eina per a l’anàlisi avançada de textos científics a través del processament de llenguatge natural i nous instruments per a planificar de manera més precisa l’extirpació de tumors cerebrals, entre altres desenvolupaments.

El finançament de l’AVI també ha ajudat a amplificar les sinergies que genera la incorporació de les tecnologies habilitadores en la investigació biomèdica i ha intensificat la transferència de coneixement cap a la incipient indústria de la salut, gràcies a l’acompliment dels dos agents d’innovació d’Isabial, una figura impulsada per l’Agència per a connectar les esferes científica i empresarial.

Impuls a la compra pública innovadora

En la trobada han participat el vicepresident executiu i la secretària general de l’AVI, Andrés García Reche i Olivia Estrella, respectivament, i una àmplia representació d’Isabial, encapçalada per la gerent i la subdirectora científica, Elena Bertomeu i Cristina Alenda; el director gerent del Departament de Salut Alacant-Hospital General, Miguel Ángel García Alonso, junt amb l’equip de direcció del Departament de Salut. També s’hi ha analitzat el projecte de compra pública innovadora (CPI) que impulsa aquest centre, el primer focalitzat en un hospital de la Comunitat Valenciana, el Doctor Balmis d’Alacant.

En aquest cas, l’objectiu d’Isabial és dissenyar i implementar una estratègia que permeta situar el centre d’investigació sanitària i biomèdica com a agent tractor de la innovació en salut, bé oferint les seues capacitats per al desenvolupament de solucions a reptes del Sistema Sanitari, bé demanant nous dispositius al sector privat, per a respondre així a les necessitats assistencials de la població.

La subdirectora científica d’Isabial, Cristina Alenda, ha agraït a l’AVI que “haja fet valdre l’elevada qualitat científica dels projectes que es duen a terme en Isabial”. En aquest sentit, Cristina Alenda ha indicat que “el nostre objectiu és portar-ho al teixit empresarial perquè puguen donar resposta a les idees i les necessitats identificades en l’àrea sanitària per la nostra comunitat científica per a millorar la qualitat assistencial”.

Per la seua banda, García Reche ha destacat que l’institut alacantí s’erigeix ja com un dels referents en investigació sanitària de la Comunitat i ha insistit que l’aposta per la CPI contribuirà a configurar un sector empresarial centrat en la salut i el benestar, que reflectisca la qualitat científica de les investigadores i els investigadors que desenvolupen la seua activitat en aquest àmbit.

“Des de l’AVI considerem prioritari diversificar l’economia cap a aquest territori d’alt valor afegit, i prova d’això és que des de 2020 hem destinat més de 23 milions d’euros per a incentivar el desenvolupament de solucions als grans desafiaments que ha d’afrontar el nostre sistema sanitari”, ha conclòs.

Isabial és un espai d’investigació biomèdica i multidisciplinària orientat a la investigació bàsica, clínica, epidemiològica i en serveis de salut, fruit de la col·laboració de grups d’investigació del Departament de Salut Alacant-Hospital General, la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

Galeria d'imatges