Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell aprova un decret llei de mesures urgents per a fer front a l’emergència residencial i evitar abusos immobiliaris

17/02/2023
  • La nova norma pretén garantir el dret a l’habitatge en el marc de la crisi econòmica i social agreujada per la guerra d’Ucraïna
  • Inclou mesures concretes i d’intervenció de la Generalitat per a resoldre situacions d’emergència residencial i fer front a l’assetjament immobiliari

El Ple del Consell ha aprovat el decret llei pel qual s’adopten mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat i emergència residencial a la Comunitat Valenciana, agreujades per la guerra d’Ucraïna, i per a evitar abusos en l’àmbit immobiliari.

El seu objecte és dotar les administracions públiques valencianes d’instruments legals perquè, de manera urgent i eficaç, garantisquen i protegisquen el dret de totes les persones a accedir a un habitatge digne i adequat en condicions d’igualtat i no discriminació, especialment aquelles persones i unitats de convivència en situació d’emergència residencial, en el marc de la crisi econòmica i social existent.

Es regulen mesures concretes i d’intervenció de la Generalitat per a resoldre situacions d’emergència residencial i fer front a l’assetjament immobiliari.

La norma regula l’ordenació de l’activitat dels grans tenidors d’habitatges; la posada en marxa d’un registre de grans tenidors; la creació d’un règim específic de col·laboració publicoprivada en matèria d’habitatge; la regulació de la funció, i l’ordenació de la inspecció en matèria d’habitatge.

Per la qual cosa, es tipifica, a més, l’assetjament immobiliari i altres conductes antisocials o discriminatòries en relació amb l’accés a l’habitatge i la implantació d’un règim sancionador d’infraccions que garantisca l’eficàcia d’aquesta norma.

Inclou la definició d’assetjament immobiliari

El decret llei s’estructura en quaranta-cinc articles repartits en huit títols, comptant el títol preliminar; set disposicions addicionals; una disposició transitòria; una disposició derogatòria; quatre disposicions finals, i un annex.

El títol preliminar, que engloba els articles 1 i 2, delimita l’objecte i l’àmbit d’aplicació del decret llei i estableix la definició de les nocions que es manegen en el cos d’aquest decret, així com altres disposicions generals necessàries per a la seguretat jurídica de la norma.

Com a novetat, tipifica i regula la definició de l’assetjament immobiliari, que el decret llei defineix com a tota acció o omissió en perjudici de la persona ocupant d’un habitatge amb la finalitat de pertorbar-la en l’ús i el gaudi pacífic d’aquest habitatge, fins i tot generant un entorn material, social, personal o familiar hostil o humiliant.

Especialment, si aquesta conducta es desenvolupa amb intenció de forçar la persona ocupant a desallotjar l’habitatge o a adoptar qualsevol altra decisió no desitjada sobre el dret que poguera emparar-la d’ús i gaudi d’aquest habitatge. En aquest sentit, estableix un règim sancionador.

Aquest decret llei entrarà en vigor després que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).