Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Violència de gènere

Igualtat publica una guia d’intervenció psicològica i socioeducativa per a atendre víctimes adolescents de la violència de gènere

20/02/2023
Igualtat publica una guia d’intervenció psicològica i socioeducativa per a atendre víctimes adolescents de la violència de gènere
  • L’objectiu és facilitar a professionals una eina de treball des de l’òptica de l’atenció i el suport a les víctimes i les seues famílies

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat la guia d’intervenció psicològica i educativa Atenció a víctimes adolescents de la violència de gènere en la parella i les seues famílies, com una eina de treball per a combatre la violència masclista en la població juvenil.

La publicació està dirigida a professionals que intervenen amb dones joves víctimes de violència de gènere en parella o, si és el cas, amb les famílies de dones menors d’edat víctimes d’aquesta violència que sol·liciten assessorament o intervenció professional.

En aquest sentit, l’objectiu és facilitar-los una guia d’intervenció en les etapes prèvies a la manifestació de la violència física, amb la finalitat de contribuir a erradicar actituds i conductes masclistes que puguen desembocar en agressions irreversibles.

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, ha assenyalat que les dades de prevalença de conductes de control i desvaloració entre persones adolescents “apunten cap a un creixement generalitzat en tot el territori de l’Estat, incloent-hi la Comunitat Valenciana, que és preocupant i fa necessari l’adopció de mesures per part de les administracions”.

“Així mateix —hi ha afegit—, davant dels fets esdevinguts durant els mesos de desembre de 2022 i gener de 2023, amb el nombre tan elevat de dones assassinades, considerem que és molt important treballar en la lluita contra la violència masclista des de l’òptica de la prevenció, especialment amb la població més jove”.

Segons l’estudi que va fer en 2010 el Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat, un 9,3 % de les xiques havia experimentat alguna forma de violència de gènere i un 13,1 % dels xics l’havia exercida o va tindre la intenció de fer-ho.

Un segon estudi que es va fer en 2014 sobre aquesta matèria va indicar un augment significatiu d’aquests percentatges. Així mateix, en 2015, la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere va alertar que la incidència mitjana de conductes de control i desvaloració en persones menors d’edat era molt superior (25 %) a la incidència mitjana en dones adultes (9,6 %).

Estructura de la guia

La guia Atenció a víctimes adolescents de la violència de gènere en la parella i les seues famílies és una eina pràctica per a dur a terme l’assessorament i la intervenció psicològica i socioeducativa, des d’un enfocament metodològic basat en l’evidència científica, avalat pels estudis nacionals i internacionals existents en la matèria.

Està estructurada en tres blocs: en el primer dels quals es fa una anàlisi preliminar de les característiques de l’adolescència com a etapa vital i les formes que tenen de relacionar-se en parella.

En el segon, s’analitza la violència de gènere en l’adolescència, aportant dades a escala nacional, informació sobre les diferències amb la violència de gènere en parelles adultes i altres indicadors que puguen tindre interés.

Finalment, en el tercer bloc es fa una proposta concreta i detallada de programa d’intervenció psicològica i socioeducativa —en format individual i grupal— per a mares, pares i per a les mateixes adolescents.

L’edició, en un format manejable i atractiu, i el contingut descriptiu i pràctic d’aquesta guia permeten considerar-la com un instrument imprescindible per a qualsevol professional en l’àmbit de l’atenció a les víctimes adolescents de violència de gènere, així com per a aquells agents socials interessats en la prevenció de la violència masclista en població juvenil.

Galeria d'imatges