Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Josefina Bueno assegura que el nou campus universitari de Torrecremada situarà Dénia com un referent en innovació gastronòmica
- La Generalitat i l’Ajuntament de Dénia financen amb 2,5 milions la rehabilitació de l’edifici de Torrecremada
- La primera fase de rehabilitació de l’edifici conclourà entre els mesos d’octubre i novembre d’enguany
La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha visitat les obres del futur campus de la Universitat d’Alacant a Dénia i ha declarat que “els treballs de rehabilitació de l’edifici de Torrecremada avancen a molt bon ritme, per la qual cosa complirem amb els terminis establits, que preveuen que aquesta primera fase d’execució d’obres concloga entre els mesos d’octubre i novembre d’enguany, cosa que situarà Dénia com un referent en innovació gastronòmica”.
La reforma de l’espai de Torrecremada, un edifici original del segle XIX, de propietat municipal i inclòs en el Catàleg de béns i espais protegits del municipi, té un cost de 2,5 milions d’euros, que financen al 50 % la Generalitat i l’Ajuntament de Dénia. A més, cal sumar-hi una aportació de 200.000 euros procedents de Fons Next Generation EU, destinada a la dotació de l’equipament necessari per a posar-lo en funcionament.
“Aquest nou campus de ciències gastronòmiques suposarà un impuls per a la investigació i la transferència de coneixement en el sector agroalimentari i de l’hostaleria de la Comunitat, que situarà Dénia com un referent d’innovació, a més de formar professionals altament preparats per a competir en el mercat laboral”, ha assegurat Bueno.
També ha volgut recalcar la importància d’aquest nou espai universitari obert a totes les universitats de la Comunitat Valenciana: “Hi ha un conveni signat ja amb totes les universitats públiques per a poder desenvolupar ací diverses activitats obertes a l’estudiantat universitari, però també al públic general”, ha conclòs la consellera.
Bueno, acompanyada de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha pogut comprovar de primera mà els avanços en les obres de rehabilitació de la Casa Torrecremada, que passarà a ser la seu de Gasterra, el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia.
“El projecte, les bases del qual hem assentat –ha assenyalat Vicent Grimalt– i en el qual col·laborem l’Ajuntament de Dénia, la Generalitat i la Universitat d’Alacant, amb el suport de fons europeus, tindrà un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació a Dénia i la comarca de la Marina Alta”.
En aquest sentit, Amparo Navarro ha destacat l’estreta relació de la UA tant amb l’Ajuntament com amb la Generalitat, que va possibilitar “posar en marxa el primer grau oficial en Gastronomia i Arts Culinàries, així com un centre d’innovació, investigació i formació en aquesta matèria, com ho és Gasterra, que ha esdevingut un referent nacional”.
Una vegada finalitzades les obres, la Casa Torrecremada passarà a ser seu d’extensió universitària i centre de referència per al gran campus gastronòmic de la Comunitat Valenciana, dotat d’aules, tallers, despatxos, cafeteria i sala multifuncional per a conferències i exposicions. Aquest edifici serà seu també del projecte Dénia - Festival de les Humanitats.
El projecte es complementa amb la construcció d’un edifici en la zona de la Pedrera, entre l’hospital i la via del TRAM, on s’impartirà el grau en Gastronomia i Arts Culinàries de la UA i amb possibilitat per a albergar altres estudis de grau, una residència d’estudiants, centres d’investigació i altres futurs desenvolupaments. Es concep, doncs, com un projecte global, un centre internacional d’innovació gastronòmica i turisme sostenible que dona resposta als requisits del programa Unesco de Ciutats Creatives.
Aquesta oferta acadèmica es podrà complementar amb altres estudis de postgrau oferits per Gasterra a Torrecremada, i s’estima que el futur campus podria acollir entre 600 i 800 alumnes per any.
Per a contribuir al finançament d’aquest edifici, l’Ajuntament de Dénia ha obtingut una subvenció d’1,3 milions d’euros en la convocatòria Pla de sostenibilitat turística en destinació - Pla nacional d’enogastronomia 2022, que es destinarà a la redacció del projecte.