Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Senda del Poeta

La Senda del Poeta recupera el recorregut presencial després de tres anys de pandèmia

21/02/2023
La Senda del Poeta recupera el recorregut presencial després de tres anys de pandèmia
  • El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha acudit a la presentació de la 27a edició a Elx
  • El premi Senderista de l’Any s’ha concedit a l’entitat Orihuela Cultural i a Francisco Esteve, impulsor de la Senda

La Senda del Poeta, el recorregut a peu que viatja a través de la poesia i la vida de Miguel Hernández, des d’Orihuela, on va nàixer, fins a Alacant, en el cementeri de la qual està enterrat, recupera el recorregut presencial després de tres anys de pandèmia que van obligar a suspendre-la en 2020 i a limitar la celebració a activitats virtuals en els dos anys següents.  

Així ho ha anunciat el director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, en l’acte en el qual s’ha presentat l’edició 27 d’aquest itinerari cultural, turístic i mediambiental basat en la vida i obra del poeta, i en el qual també participen la Diputació d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, la Fundació Miguel Hernández i l’Associació d’Amics de Miguel Hernández.

La presentació, que s’ha desenvolupat a l’ajuntament d’Elx, també ha comptat amb la presència dels municipis d’Albatera, Alacant, Callosa de Segura, Crevillent, Cox, Granja de Rocamora, Orihuela, Redován i San Isidro, localitats per on discorre la senda i que també participen en els diversos actes plantejats al llarg del recorregut.

Jesús Martí ha celebrat que després de dos anys sense poder realitzar el recorregut a peu siga possible que els senderistes tornen a recórrer els 68 quilòmetres que componen el camí, i gaudir d’aquesta activitat que ofereix “una opció d’oci educatiu per a persones de totes les edats i combina cultura, turisme, medi ambient, memòria històrica i convivència intergeneracional”.

El director de l’IVAJ ha explicat que aquesta edició es desenvoluparà els dies 24, 25 i 26 de març, i ha assenyalat que durant aquestes jornades es recorre molt més que un itinerari, ja que la Senda “és una ruta plena de versos, paisatges, agermanaments i companyonia de persones disposades a reviure i reivindicar la figura de Miguel Hernández”.

Senderistes de l’any

La 27a edició de la Senda reconeix, per primera vegada, dos senderistes de l’any: d’una banda, l’associació Orihuela Cultural, dedicada al reconeixement de la vida i obra del poeta; d’altra banda, Francisco Esteve, un dels principals impulsors de la Senda, des que es va crear en 1998.

Esteve, doctor en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, és un dels promotors d’aquest recorregut de reconeixement al poeta d’Orihuela, a més de ser el president d’honor de l’Associació d’Amics de Miguel Hernández.

Martí ha explicat que enguany s’ha decidit comptar amb dos premiats pel fet que el caràcter virtual de les dues edicions anteriors va impedir poder reconéixer, com es mereixia, la tasca que diverses associacions i persones duen a terme per a mantindre viva aquesta iniciativa.

Activitats de l’edició

La Senda començarà, com és habitual, al municipi d’Orihuela, on va nàixer el poeta, i on, a més de lliurar els esments de Senderista de l’Any, es realitzarà un recital poètic a càrrec de l’alumnat de diversos col·legis públics del municipi.

El recorregut continuarà pels municipis de Redován, Callosa de Segura, Cox, Granja de Rocamora, Albatera, San Isidro, Crevillent, Elx i El Rebolledo, i finalitzarà al cementeri d’Alacant, davant de la tomba de Miguel Hernández.

Al llarg del recorregut estan previstos recitals d’obres del poeta, dinars, actuacions musicals i recepcions als senderistes, que també rebran atenció podològica i de fisioteràpia gratuïta, a càrrec dels estudiants de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, al seu pas per aquest municipi.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del director general del Institut Valencià de la Joventut , Jesús Martí