Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Generalitat i Sareb acorden la transmissió de 500 habitatges per a incorporar-los al parc públic

21/02/2023
  • El vicepresident Héctor Illueca anuncia el principi d’acord amb Sareb amb un paquet inicial de 335 habitatges per a lloguer social, que es formalitzarà a l’abril
  • Els immobles ja estan identificats, en fase de visita i revisió per part de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) han assolit un principi d’acord per a la transmissió d’un important nombre d’habitatges, al voltant de 500, per a destinar-los a lloguer social. L’operació dona resposta a una petició social que a la Comunitat Valenciana ha recaptat el suport d’importants sectors de la societat civil, així com de la patronal i els sindicats més representatius en el marc del diàleg social.

Després de l’anunci, el vicepresident Héctor Illueca ha destacat la importància d’aquesta via, ja que la Valenciana és la primera comunitat autònoma que podrà ampliar així, “de manera tan extraordinària, el parc públic d’habitatge amb actius de Sareb”. Així mateix, ha assegurat que “l’ampliació del parc públic de la Generalitat és una prioritat per al Govern Valencià per a fer front així a l’emergència residencial en un escenari de crisi econòmica”.

Héctor Illueca ha recordat que “des de l’inici de la legislatura hem adquirit 1.262 habitatges en 98 municipis del territori valencià, amb una inversió de 76.087.170 euros. Amb aquestes noves adquisicions assolirem la consolidació del parc públic d’habitatge, convençuts que és l’única manera de fer front a una necessitat social, i en aquesta línia continuem treballant com ho demostren les converses que estem mantenint amb Sareb”.

Adquisició en diverses fases

Està previst que la venda es produïsca en diverses fases i el primer objectiu és la formalització d’una adquisició el mes d’abril, de prop de 335 habitatges.

En l’actualitat ja s’han identificat els habitatges de Sareb que formaran part d’aquest acord, i els equips tècnics de la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica estan visitant cada immoble per a comprovar-ne l’estat.

Segons ha assenyalat el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, “les reunions de treball s’estan duent a terme a l’espera de conéixer el valor final de l’operació. Hem de destacar que la transmissió d’un paquet d’habitatges d’aquestes característiques ajudarà a atendre la demanda residencial del nostre territori.”

Aquesta serà la primera operació de compravenda a una administració pública d’aquesta envergadura. Sareb preveu que aquest acord es puga estendre a altres comunitats autònomes i, d’aquesta manera, continuar aplicant-hi els principis de sostenibilitat i utilitat social. Segons fonts de Sareb, estan treballant coordinadament amb diverses administracions públiques per a valorar les respectives necessitats i identificar els actius que pot posar a la seua disposició a través d’operacions de compravenda, i incrementar els parcs públics d’habitatge destinat al lloguer social.

D’altra banda, la Sareb i la Generalitat prossegueixen les converses per a continuar avançant en un model de gestió per a les famílies vulnerables que resideixen actualment en habitatges propietat de la societat esmentada.