Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura sostenible

La Conselleria d’Habitatge col·labora en el projecte d’un prototip d’habitatge circular per mitjà de la Càtedra MADERAMEN

23/02/2023
El projecte de disseny de la Universitat Politècnica de València es basa en l'ús de la fusta com a material de construcció sostenible
  • El projecte de disseny de la Universitat Politècnica de València es basa en l'ús de la fusta com a material de construcció sostenible
  • El prototip se situarà al barri del Cementeri d'Alacant, per a cobrir les necessitats d'emergència residencial

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha estat present en la Winter Intersession 2023 per a la presentació del projecte de disseny d'habitatge circular, celebrada en el Saló de Graus de l'Escola Superior d'Arquitectura (ETSA) de la Universitat Politècnica de València.

Com a premissa de construcció s'ha utilitzat l'ús de la fusta i, posteriorment, s'han presentat les propostes de prototips d'habitatge circular i el prototip com a model final de 2023.

El prototip definitiu d'habitatge ha sigut dissenyat per alumnes del màster de l'Escola Superior d'Arquitectura (ETSA), mitjançant el taller Design & Build (disseny d'un prototip d'habitatge circular), que s'emmarca en el projecte de la Càtedra MADERAMEN.

La finalitat de la càtedra és la promoció i el desenvolupament d'activitats que visibilitzen la necessitat i la importància de recuperar la fusta en el disseny i la millora de l'hàbitat construït. A més, pretén aconseguir la descarbonització, la qual afavoreix la circularitat, crea entorns equitatius, saludables i resilients, per mitjà de la digitalització i la industrialització del sector.

Per al director general de Qualitat i Rehabilitació, Alberto Rubio, "una de les grans virtuts d'aquesta càtedra, gràcies a la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Edificació i de la Universitat Politècnica de València, és la possibilitat que des de les aules se sensibilitze els estudiants en l'ús d'aquests nous materials que tantes possibilitats per al futur ens proporcionaran i, sobretot, el fet que no sols s'utilitze aquest material, la fusta, sinó que a més es faça amb finalitats socials".

El prototip se situarà al barri del Cementeri d'Alacant

El projecte s'estructura en tres fases. La primera d'aquestes, l'estudi de camp; la segona, el disseny i muntatge del prototip d'habitatge circular; i finalment, el muntatge de l'habitatge. Concretament, la fase relativa al disseny i muntatge es du a terme per mitjà de l'assignatura optativa Estructures de la Fusta per a la Transició Ecològica.

Una vegada es duga a terme el muntatge, en el mes d'abril, el prototip s'exposarà en les dependències universitàries, i un mes després es tornarà a muntar a Alacant per a avaluar el seu caràcter circular. La destinació final de la construcció seran les instal·lacions del projecte ASERTOS, amb la utilitat final de cobrir les necessitats d'emergència residencial al barri del Cementeri d'Alacant.

Concretament, el programa de rehabilitació integral i de regeneració d'àrees urbanes en situació de vulnerabilitat del barri del Cementeri, impulsat per la Conselleria d'Habitatge, es du a terme, des de 2021, en col·laboració amb l'ONG Arquitectes Sense Fronteres d'Espanya. Per a l'exercici de 2023 s'ha destinat una aportació de 500.000 euros per al procés de millora d'habitatges i espais comuns, que beneficiarà 800 famílies.

Així mateix, la Conselleria també participa en aquest projecte mitjançant la Càtedra MADERAMEN, amb una aportació de 100.000 euros assignada a l'UPV per a l'exercici de 2023.

Galeria d'imatges