Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova una declaració institucional amb motiu del Dia per la Igualtat Salarial

24/02/2023
  • El Consell es reafirma en el seu compromís de promoure que s’adopten mesures eficaces per a erradicar la desigualtat salarial
  • La bretxa salarial entre homes i dones s’ha reduït més de cinc punts des de 2015 a la Comunitat Valenciana

El Ple del Consell ha aprovat una declaració institucional amb la qual se suma a la celebració del Dia per la Igualtat Salarial, que es commemora el 22 de febrer.

D’aquesta manera, el Consell es reafirma en el seu compromís de promoure que s’adopten mesures eficaces per a erradicar la desigualtat salarial i conscienciar el conjunt de la societat sobre l’existència d’una injusta i inacceptable diferència en la retribució salarial que perceben les dones i els homes per la realització del mateix treball, o treballs, d’igual valor.

L’Organització Internacional del Treball reconeix des de 1919 el dret a la igualtat de remuneració per a homes i dones per un treball d’igual valor i defineix la bretxa salarial com a l’indicador que avalua les desigualtats entre homes i dones en els ingressos, com el salari.

El Consell expressa, a través d’aquesta declaració institucional, que la no consecució d’aquest dret fonamental suposa una greu discriminació de gènere que afecta la independència econòmica de les dones i l’accés a una qualitat de vida digna durant tota la seua vida laboral i també, per tant, durant la jubilació.

En el text aprovat, el Consell destaca com una de les prioritats del Govern Valencià la lluita contra la bretxa salarial i ha reconegut el treball que han fet, en aquest sentit, sindicats, entitats, associacions feministes i l’EVAP/BPW, a través de la campanya Equal Pay Day.

Per a avançar en aquesta direcció, des de l’executiu autonòmic s’ha aplicat transversalment la igualtat de gènere en les polítiques actives d’ocupació i s’ha incentivat la igualtat en les empreses a través de la introducció de clàusules de responsabilitat social, cosa que ha comportat un augment exponencial de les sol·licituds de visat dels plans d’igualtat en les empreses.

Així mateix, s’ha aprovat el III Pla d’igualtat de dones i homes de l’Administració de la Generalitat i s’ha desenvolupat la Xarxa Valenciana d’Igualtat.

Tenint en compte que la bretxa salarial aborda només la part del treball retribuït tradicionalment, també s’ha avançat en el reconeixement dels drets vinculats a les tasques de reproducció, cures i sosteniment de la vida, que continuen recaient majoritàriament en les dones, com ara l’acord de millora de les condicions de treball de les persones professionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, signat recentment, o el reconeixement a familiars i persones  properes com a cuidadors de les persones en situació de dependència.

Bretxa del 20,1 %

En el text aprovat, el Consell adverteix que a la Comunitat Valenciana la desigualtat en la remuneració que perceben dones i homes pel seu treball assalariat continua persistint, amb una bretxa d’un 20,1 % en 2020, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), com a resultat d’una taxa de parcialitat superior per a dedicar temps a les cures, menys retribució associada als treballs de persones cuidadores i la perpetuació dels sostres de vidre, entre altres motius.

No obstant això, cal destacar una reducció d’aquesta bretxa de més de cinc punts des de 2015 al territori valencià. Per aquest motiu, el Consell insta a continuar per aquest camí i lluitar contra totes les classes de discriminació que atempten contra la igualtat, i es compromet a continuar treballant per a l’erradicació de la bretxa salarial, amb l’articulació de totes les mesures necessàries per a aconseguir-ho.