Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Especialistes en tecnologies disruptives proposen desenvolupar eines biotecnològiques i productes innovadors a partir de nous materials
- L’Agència Valenciana de la Innovació reuneix un equip de persones expertes per a actualitzar les propostes d’R+D+I consensuades en 2018
- Advoquen per eliminar barreres i facilitar l’accés a les solucions tecnològiques i mantenen els incentius a la digitalització empresarial
L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha destacat que el desenvolupament d’eines biotecnològiques i nous materials per a llançar nous productes i millorar els processos industrials de fabricació són alguns dels nous desafiaments als quals pretén donar resposta el Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Tecnologies Habilitadores, que engloba no només les disciplines pròpies de la digitalització, sinó també la robòtica o la nanotecnologia, entre altres.
Aquest òrgan assessor de l’AVI s’ha reunit de nou a la Casa dels Caragols de Castelló per a avaluar l’impacte que han obtingut les seues propostes d’innovació en les últimes convocatòries d’ajuda, així com per a actualitzar els reptes considerats prioritaris en aquest àmbit de coneixement.
El Comité, coordinat pel científic Francisco Blanes, de la Universitat Politècnica de València (UPV), també ha identificat com a prioritària la millora de l’accessibilitat i l’eliminació de barreres en les solucions tecnològiques, des del punt de vista de la facilitat d’ús, la seguretat o els consums energètics.
En aquest sentit, Blanes ha destacat que la digitalització s’ha de fer accessible a tota la societat, una reflexió que ha suscitat el consens entre les persones expertes que formen part del Comité. De fet, s’ha instat a completar els desenvolupaments oportuns per a reduir la barrera de l’aprenentatge, que és un dels principals obstacles responsables de la bretxa digital.
Els reptes i les solucions que aquest grup d’especialistes va proposar en 2018 han aconseguit mobilitzar fins ara al voltant de 30 milions d’euros, entre inversió pública i privada, per a finançar un total de 71 projectes d’innovació.
El desenvolupament d’iniciatives per a optimitzar les operacions de les empreses a través de la digitalització ha acaparat la major part d’aquests fons, segons s’ha exposat en el transcurs d’aquesta trobada, en la qual s’ha acordat mantindre aquest desafiament entre els preferents, atés l’interés que ha suscitat i la necessitat de mantindre els incentius perquè totes les empreses completen aquest procés.
L’equip multidisciplinari, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, manté el gruix de la composició original, que ha reforçat amb la incorporació de nous perfils vinculats als centres tecnològics i les empreses privades amb un elevat component tecnològic.
D’aquesta manera, el Comité compta amb la participació dels científics Nuria Oliver (Fundació Ellis Alacant), José Duato (Universitat Politècnica de València) i Javier Martí (Centre de Tecnologia Nanofotònica), a més del coordinador Francisco Blanes.
Els centres tecnològics de la Comunitat Valenciana estan representats per Laura Olcina (ITI) i Eduardo Calabuig (Inescop), que constitueix una de les novetats junt amb Vicente Navarro (Bioithas) i Enrique Silla (Jeanologia). Tots dos se sumen a Francisco Gavilán (Nunsys) i Ramón Debón (Colorker) com a experts del teixit productiu avalats, en aquest cas, per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).
Així mateix, també s’ha incorporat en qualitat de convidat el director d’Inndromeda, Óscar Sánchez, en representació d’aquesta aliança per al desenvolupament i la difusió de les tecnologies habilitadores, on s’integren les cinc universitats públiques, els centres tecnològics i d’investigació, el CSIC i les empreses de la Comunitat Valenciana, entre altres entitats i organitzacions.
El Comité es tornarà a reunir en les pròximes setmanes per a definir la seua nova proposta de solucions tecnològiques, que es remetrà al Comité Estratègic d’Innovació (CEI) per a la validació, abans de posar-se a la disposició de tots els agents que conformen el Sistema Valencià d’Innovació. Amb la finalitat d’incentivar-ne el desenvolupament i la implementació efectiva en les empreses, l’Agència prioritzarà a partir de 2024 aquells projectes d’R+D+I que impliquen la materialització d’aquestes iniciatives.