Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Explotació sexual

Igualtat auxilia 2.045 dones víctimes d’explotació sexual per mitjà del programa Alba d’atenció a víctimes de prostitució o tràfic

25/02/2023
  • L'equip de 27 professionals del programa va efectuar 10.650 atencions de tipus social, jurídic, psicològic, de cerca d'ocupació i formatiu   
  • El personal dels equips planifica eixides amb unitats mòbils a les zones on es duen a terme activitats d'explotació sexual 

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha informat que el programa Alba d'atenció a dones víctimes d'explotació sexual de l'àmbit de la prostitució o del tràfic "ha atés, des de la seua posada en funcionament, fa poc més d'un any, 2.045 dones a la Comunitat Valenciana". 

El programa Alba es va posar en marxa per a ajudar les dones a eixir de les xarxes que les exploten mitjançant actuacions de tipus social, jurídic, psicològic, de cerca d'ocupació i de caràcter formatiu. 

Per a Such, aquestes xifres demostren "la necessitat d'aquest programa", que té com a objectiu l'atenció integral perquè aquestes dones "puguen eixir d'aquest context i construir el seu projecte de vida independent".

En aquest sentit, ha destacat la tasca que duen a terme les professionals que integren els equips del programa, no sols per les atencions que ofereixen en les oficines, sinó també per les eixides que efectuen les unitats mòbils que es desplacen a les zones on es duen a terme activitats d'explotació sexual per a fer la detecció i acompanyar aquestes dones, "sempre en un equilibre amb l'atenció directa". 

Equips de treball

Els equips, un a cada província, estan integrats per un total de 27 professionals. Cadascun d'aquests està format per dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya l'equip, i una administrativa.  

Les dones que entren en el programa Alba reben assessorament i atenció social integral en tots els aspectes que precisen i que promoguen la seua promoció personal i social, l'accés i la inserció en els recursos comunitaris perquè isquen de la situació d'explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure els factors de resiliència que els permeten dur a terme un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l'adquisició d'habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d'oferir-los atenció jurídica.

D'altra banda, també es desenvolupen accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i es treballa coordinadament amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat, la fiscalia i els jutjats, en els casos en què es detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

Atencions i actuacions dutes a terme

El balanç del programa, des de la seua posada en marxa el 15 d'octubre de 2021 i fins al 31 de desembre de 2022, és d'un total de 2.045 dones en situació d'explotació sexual o de tràfic ateses, de les quals 762 són de la província d'Alacant, 779 de la de València i 504 de la província de Castelló. 

Des dels serveis de les tres províncies també s'han dut a terme 10.650 atencions: 7.163 de tipus social; 1.452 jurídiques; 951 atencions psicològiques; 653 vinculades a la cerca d'ocupació i 431 han sigut de tipus formatiu. 

Específicament, en l'àrea d'ocupació s'han iniciat itineraris personalitzats d'inserció laboral amb 86 dones, que representen el 25,83 % de les dones ateses des de l'inici del programa. A més, s'han iniciat plans d'atenció individualitzada amb 594 dones. 

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no en tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en la qual viuen. En aquests casos, se'ls explica la seua situació legal i les seues possibilitats, i se'ls acompanya en el procés d'eixida de l'estat en què es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública, tant per a elles com per als seus fills i filles.