Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

L’empresa de biotecnologia valenciana Darwin Bioprospecting guanya el premi Quality Innovation Award com una de les pimes més innovadores del món

24/02/2023
L’empresa de biotecnologia valenciana Darwin Bioprospecting guanya el premi Quality Innovation Award com una de les pimes més innovadores del món
  • L’Ivace acompanya l’única representant de la Comunitat a Kazakhstan a recollir el Quality Innovation Award
  • Darwin desenvolupa una tecnologia pròpia i capdavantera que permet que cultive microorganismes amb diverses aplicacions

L’empresa de biotecnologia valenciana Darwin Bioprospecting Excellence ha sigut guardonada amb el premi QIA (Quality Innovation Awards) com una de les pimes més innovadores del món per la recerca de microorganismes amb diverses aplicacions industrials.

El lliurament del guardó ha tingut lloc al Kazakhstan, on han acudit el CEO de l’empresa, Manuel Porcar, i el director de Relacions Externes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), Jordi Sebastià, que ha acompanyat i assessorat l’empresa en totes les fases d’aquest premi.

Enguany, els premis QIA, en què col·labora l’Associació de Centres Promotors de l’Excel·lència d’Espanya, i entre els quals es troba l’Ivace, ha celebrat la setzena edició amb un total de 728 candidatures registrades, només 24 de les quals han sigut premiades a escala mundial, i Darwin Bioprospecting, que és una empresa derivada de la Universitat de València (UV), és l’única representant de la Comunitat Valenciana.

Manuel Porcar ha explicat que “és un reconeixement a un model de negoci que, en el cas d’aquesta empresa, consisteix en el desenvolupament de nous productes per a la indústria basats en microorganismes i en estreta col·laboració amb cadascun dels clients”. Més enllà dels probiòtics, la diversitat microbiana ofereix una infinitat de possibilitats: hi ha microorganismes capaços de degradar plàstic, produir biogàs o descontaminar aigües riques en sulfats, entre altres.

Per la seua banda, el director de Relacions Externes de l’Ivace, Jordi Sebastià, ha mostrat la seua satisfacció perquè la Comunitat Valenciana “continue estant en el mapa mundial de la innovació gràcies a l’esforç i el treball d’empreses capdavanteres com Darwin Bioprospecting”, al mateix temps que ha recalcat l’aposta de l’Ivace i la Conselleria d’Economia Sostenible per la innovació com a motor de creixement.

Des de l’Ivace s’ofereix a les pimes assessorament i acompanyament en totes les fases dels Premis QIA, tant nacional com internacional. Enguany s’ha assolit un èxit de participació amb 32 empreses inscrites en les diverses categories.

Tecnologia pionera i solucions a la carta

Darwin Bioprospecting Excellence se situa en el Parc Científic de la UV i ofereix solucions microbianes a la carta. L’empresa compta amb una tecnologia pròpia que permet que cultive allò que és incultivable i fer créixer en el laboratori microorganismes que altres empreses no són capaces de cultivar.

Aquesta innovadora tecnologia ha sigut la que ha fet que la biotecnològica obtinga un dels tres guardons en la categoria d’innovació empresarial de pimes dels Premis QIA 2023. Manuel Porcar assegura que “aquest reconeixement suposa un suport a un model de negoci basat en l’R+D més capdavantera”.

Jordi Sebastià també ha recordat que Darwin és una de les 50 empreses que des de 2018 han participat en el programa europeu de creixement empresarial ScaleUp, secundat per la Comissió Europea i guardonat a escala internacional, en què va estar premiada en l’edició de 2020. Aquest programa europeu està coordinat per l’Ivace en col·laboració amb la xarxa Seimed i el Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEI) de València.

Espanya, el país amb més guardonats

Les diverses innovacions participants procedien de Botswana, la Xina, República Txeca, Estònia, Hongria, l’Índia, Israel, Kazakhstan, Letònia, Lituània, Ruanda, Rússia, Sud-àfrica, Sèrbia, Espanya, Swazilàndia, Suècia i Zimbàbue.

De tots aquests països, ha sigut Espanya el que ha comptat amb un nombre més gran d’innovacions premiades en aquests Premis QIA 2023. Els criteris que s’han seguit per a avaluar les diverses candidatures s’han basat en el valor de novetat, la usabilitat, l’aprenentatge, l’orientació al client i l’eficàcia.

Galeria d'imatges