Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell destina 2 milions d’euros en ajudes per a compensar les empreses agroalimentàries afectades pels incendis forestals del 2022

24/02/2023
El Consell destina 2 milions d’euros en ajudes per a compensar les empreses agroalimentàries afectades pels incendis forestals del 2022
  • Rosa Pérez Garijo: “L’objectiu és la recuperació d’uns serveis fonamentals per a la vertebració del territori, l’ocupació i la fixació de població”
  • El Ple autoritza la contractació per 89,9 milions d’euros d’11 helicòpters per a extinció d’incendis, urgències sanitàries i coordinació d’emergències

El Ple del Consell ha aprovat un decret pel qual es destinaran 2 milions d’euros en ajudes per a compensar les empreses agroalimentàries que van veure afectada la seua producció a causa de les conseqüències dels incendis forestals de grans dimensions que van afectar durant els mesos de juliol i agost de 2022 zones rurals de les comarques de l’interior de la Comunitat Valenciana, on l’activitat agrària suposa una de les principals fonts d’ingrés.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple, que aquests incendis han afectat “la persistència econòmica de petites empreses i indústries agroalimentàries de transformació i comercialització, vinculades al territori”.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’objectiu del decret és “contribuir-ne a la recuperació i corregir els desequilibris ocasionats pels danys produïts pels incendis”, tenint en compte que els serveis que presten aquestes empreses conformen “una xarxa de relacions econòmiques que són essencials per a la supervivència de l’agricultura, la ramaderia i els mercats locals; per a la vertebració del territori, l’ocupació, i la fixació de població”.

En concret, es podran beneficiar les empreses agroalimentàries que disposen d’instal·lacions situades als municipis afectats pels incendis de la Vall d’Ebo, les Useres, Bejís, Calles, Petrer, Olocau i Venta del Moro, “que justifiquen pèrdues superiors a 30 % en el volum de vendes respecte a la mitjana de l’últim quinquenni 2017-2021”.

Així mateix, Pérez Garijo ha assenyalat que la quantia del pressupost destinat a aquestes ajudes “es podria incrementar en cas que fora superior l’ajuda sol·licitada per les empreses afectades”.

Més mitjans aeris per a emergències

D’altra banda, el Consell ha autoritzat també la contractació, per part de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, del servei d’helicòpters d’extinció d’incendis forestals, urgències sanitàries, i coordinació i emergències a la Comunitat Valenciana, per un valor estimat de 89,9 milions d’euros.

Aquest contracte tindrà una duració inicial de dos anys, que es podran estendre a tres anys addicionals, amb una duració màxima de cinc anys. Es tracta, en concret, de la prestació del servei d’un total d’11 helicòpters, sis dels quals amb helicòpters semipesants, un helicòpter pesant destinat a la lluita contra incendis forestals, dos per a urgències sanitàries i dos aparells més per a coordinació i emergències.

Lluita contra la bretxa salarial

Així mateix, el Consell ha aprovat hui una declaració institucional amb motiu de la celebració el 22 de febrer passat del Dia per la Igualtat Salarial, amb la qual el Govern Valencià “reitera el seu compromís per a continuar amb la lluita per l’erradicació de la bretxa salarial entre dones i homes, a través de l’articulació de totes les mesures necessàries per a assolir la igualtat”.

La consellera ha assenyalat que la bretxa salarial a la Comunitat Valenciana continua sent del 20,1 %, segons dades de l’INE de 2020, “com a resultat d’un augment de la taxa de parcialitat per a dedicar temps a les cures, menys retribució associada als treballs de cures i perpetuació dels sostres de vidre, entre altres. No obstant això, cal destacar una reducció d’aquesta bretxa de més de cinc punts des de 2015”.

En aquest sentit, Rosa Pérez Garijo ha recordat algunes de les mesures impulsades pel Consell, com ara “l’aplicació transversal de la igualtat de gènere en les polítiques actives d’ocupació, l’incentiu a la igualtat en les empreses a través de la introducció de clàusules de responsabilitat social, l’aprovació del III Pla d’igualtat de dones i homes de l’Administració de la Generalitat o el desenvolupament de la Xarxa Valenciana d’Igualtat”, entre altres.

També s’ha referit als “avanços assolits amb el reconeixement dels drets vinculats a les tasques de reproducció, cures i sosteniment de la vida, que continuen recaient majoritàriament en les dones”, amb mesures com ara l’acord de millora de les condicions de treball de les persones professionals del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials o el reconeixement a familiars i persones pròximes com a cuidadors de les persones dependents.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo

Declaracions de la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo

Declaracions de la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo