Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Ajudes al retorn

L’Estratègia de retorn permetrà que els valencians i valencianes que hi vulguen tornar desenvolupen amb garanties el seu projecte de vida al territori valencià

24/02/2023
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, presenta l’Estratègia valenciana de retorn
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, presenta l’Estratègia valenciana de retorn
  • El secretari autonòmic de Participació afirma que l’estratègia “suposa una fita en l’actuació de la Generalitat en matèria de retorn”
  • Inclou 40 mesures per a afavorir el retorn a la Comunitat Valenciana, entre les quals, una línia d’ajudes al lloguer per a persones retornades que vulguen establir la seua residència permanent en territori valencià

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat l’Estratègia valenciana de retorn, que permetrà que els valencians i valencianes que vulguen tornar a la Comunitat desenvolupen “amb garanties” el seu projecte de vida en territori valencià.

Héctor Illueca ha manifestat que “la Generalitat té un deute amb totes aquelles persones que van haver d’immigrar a causa de les nefastes conseqüències derivades de la crisi de 2008. Per aquest motiu, l’Estratègia de retorn que ara presentem és una fita rellevant en la política del Govern Valencià, amb la qual la Vicepresidència Segona col·laborarà mitjançant una línia d’ajudes al lloguer específica per a persones desplaçades que vulguen tornar a residir a la Comunitat Valenciana”.

L’Estratègia valenciana de retorn es plasma en un document que inclou 40 mesures de caràcter transversal, en el qual han participat tots els departaments de la Generalitat i tots els agents implicats, col·lectius i ciutadania interessada. Per a desenvolupar-ho, s’ha donat veu als valencians i valencianes que resideixen fora de la Comunitat amb l’objectiu que feren les seues propostes a través tallers, qüestionaris i la seua participació en el Fòrum per al Disseny de l’Estratègia valenciana de retorn.

Es tracta d’un procés que ha permés identificar què necessiten les persones valencianes en l’exterior per a tornar a la Comunitat i què pot oferir la Generalitat per a atendre aquestes peticions i afavorir el retorn a la seua terra d’origen a les persones que en el seu moment van haver de deixar-la i que vulguen tornar-hi.

Així mateix, els centres de valencians en l’exterior (Cevex) tindran un paper essencial en la prestació dels serveis d’orientació a les persones joves desplaçades en els seus llocs de destinació, especialment per a facilitar-los el retorn a la Comunitat.

Mesures que afavoreixen el retorn

Des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, s’impulsen les mesures que recull l’Estratègia valenciana de retorn, entre les quals s’inclou la posada en marxa d’un certificat de persona valenciana retornada, que permetrà acreditar que la persona que l’ostenta és persona valenciana en l’exterior, que ha treballat fora del nostre territori i que torna a la Comunitat Valenciana per a residir d’una manera estable, la qual cosa facilitarà, al seu torn, l’accés a les línies de subvenció i els programes concrets que s’habiliten en l’estratègia.

En el cas de persones en situacions de vulnerabilitat, com ara víctimes de violència de gènere i persones majors, no estaran subjectes als requisits temporals establits per a ser reconegudes com a persona valenciana retornada i es preveu dedicar els recursos possibles per a facilitar el seu retorn i integració.

Una altra de les mesures s’orienta a la millora del seguiment del retorn a municipis rurals d’interior en el marc de l’estratègia de la Generalitat contra el despoblament. En aquest sentit, la primera mesura aprovada a través d’una disposició addicional a la vigent Llei de participació ciutadana orientada al retorn permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d’inclusió i a la prestació de dependència sense el requisit d’un període de residència previ al nostre territori, una mesura que ja és plenament efectiva amb la publicació de la Llei de mesures.

Ajudes a lloguer i beques

A més de la línia d’ajudes al lloguer per a persones retornades de l’estranger que vulguen establir la seua residència permanent a la Comunitat, s’oferirà un servei d’informació i assessorament sobre l’accés a l’habitatge en zones despoblades a través de les oficines Xaloc.

En matèria d’educació, s’identifiquen una sèrie de línies d’ajudes i beques a l’estudi i la investigació, a què també es poden acollir les persones valencianes en l’exterior i a través de les quals es pot afavorir el retorn de personal estudiant universitari i investigador.

Principis inspiradors i espai web

En la presentació, també hi ha participat el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente, i la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant, els quals han detallat algunes de les línies essencials d’aquest document, que recull conceptes com el de persona valenciana en l’exterior i retornada, “un concepte ampli i inclusiu en el qual es reconeix el valor i la riquesa que aporten a la mateixa Comunitat Valenciana totes les persones valencianes que tornen a la seua terra”, ha assegurat Antoni Llorente.

El secretari autonòmic ha afirmat que la posada en marxa d’aquesta estratègia “suposa una fita en l’actuació de la Generalitat en matèria de retorn i la garantia que, també en aquest àmbit, els valencians i valencianes es troben en el centre de les polítiques públiques”.

Al seu torn, el secretari autonòmic de Participació i Transparència ha recalcat que es crearà un punt d’atenció personalitzada únic i directe “per a facilitar informació abans del retorn i realitzar un seguiment de les persones i les famílies retornades durant un temps determinat”, punt al qual podran remetre els centres de valencians en l’exterior (Cevex) quan hi acudisquen buscant assessorament.

Els principis que inspiren l’Estratègia valenciana de retorn, d’acord amb les aportacions rebudes en el procés participatiu i el que s’ha debatut en les sessions del Fòrum, s’orienten a reconéixer el valor que aporten les persones valencianes que hi tornen, com ara a coneixement d’idiomes, experiència i cultura empresarial; es reconeix també la situació de vulnerabilitat i la seua inclusió per a evitar discriminació entre les persones que retornen i les persones residents a la Comunitat Valenciana; es garanteix una flexibilitat quant a l’acreditació dels requisits imprescindibles que s’establisquen per a facilitar tràmits i procediments, a més d’oferir un acompanyament en el procés de retorn per part de l’Administració valenciana.

Per la seua banda, la directora general de Participació ha explicat que en la pàgina web de GVA Participa “s’habilitarà un espai amb informació completa i permanentment actualitzada sobre el procés de retorn, amb recursos i facilitats dirigits a les persones valencianes en l’exterior i a les que ja hi han tornat”.

A través d’aquest espai web es mantindrà un registre de persones valencianes residents en l’exterior, voluntari, que en facilitarà les comunicacions amb la Generalitat i les d’aquestes persones entre si.

A més, l’Estratègia valenciana de retorn preveu la posada en marxa de línies d’ajuda específiques que contribuïsquen a sufragar els costos del retorn i d’integració a la Comunitat; la convocatòria de concursos artístics, literaris i de fotografia que reflectisquen els vincles de les persones valencianes en l’exterior, així com la celebració de trobades de persones valencianes en l’exterior en llocs on hi ha Cevex consolidats i en àmbits geogràfics on es detecte elevada presència de valencians i valencianes.

Així mateix, es plasmen una sèrie de mesures de caràcter laboral que contribuiran a afavorir el retorn de les persones valencianes en l’exterior en igualtat de condicions que les persones valencianes residents. Per a fer-ho, s’identifiquen, entre altres, diverses línies d’orientació laboral.

L’Estratègia valenciana de retorn és un document viu, que s’anirà actualitzant i adaptant a la nova realitat i a les noves necessitats detectades. Per a fer-ho, es desenvoluparà una comunicació constant amb les administracions implicades, s’analitzaran els resultats i se’n farà un seguiment a través de les sessions del Fòrum de Retorn, que serà l’encarregat de valorar-ne la repercussió i plantejar noves mesures, o reformular les existents.

Més informació: retornogva.es i en participem.gva.

Galeria d'imatges