Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Persones majors

Igualtat destina 12,5 milions d’euros al servei d’atenció preventiva als CEAM fins a 2024

27/02/2023
  • La Conselleria adjudica la contractació d’aquest servei que presten els 34 CEAM que hi ha a la Comunitat Valenciana fins a juliol de l’any que ve
  • El programa s’emmarca dins de l’Estratègia valenciana d’envelliment actiu i la lluita contra la soledat no desitjada

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà 12,5 milions d’euros per a desenvolupar el servei d’atenció preventiva que s’ofereix als centres d’atenció especialitzada a persones majors (CEAM) fins a finals de juliol de 2024.

Igualtat ha adjudicat la contractació d’aquest servei d’atenció preventiva especialitzada, que presten els 34 CEAM que hi ha a la Comunitat Valenciana, que s’emmarca dins de l’Estratègia valenciana d’envelliment actiu i la lluita contra la soledat no desitjada i contribueix a dinamitzar l’oferta d’aquests centres a més de serveis, cursos i tallers dirigits a les persones majors que hi acudeixen diàriament.

Del total d’euros, se’n destinen 2,59 milions a les activitats als CEAM d’Alzira, Catarroja, Cullera, Gandia, Ontinyent, Torrent, Requena i el CEAM Dr. Waksman, a València; per la seua banda, prop de 2,5 milions d’euros es destinen als centres Islas Canarias, Jorge Juan, Cabanyal i Natzaret a la ciutat de València, a més dels centres a Paterna, Sagunt i Port de Sagunt.

El tercer lot, adjudicat per 1,82 milions d’euros, comprén els centres Parque Galicia i Pío XII a Alacant, Elx, Crevillent i Orihuela; el quart lot, amb un total de 2,3 milions d’euros, correspon als CEAM d’Elda, Ibi, Petrer, Villena, Pego, Castalla i Callosa d’en Sarrià.

Finalment, el lot número cinc, que ha sigut adjudicat per un import de 2,9 milions d’euros, és el corresponent a la prestació del servei especialitzat d’atenció preventiva en els CEAM Mar, Sant Pere i Constitució a Castelló de la Plana, Borriana, Nules, Vila-real i Segorbe.

La directora general de Persones Majors, María Ángeles Pérez, ha destacat que amb aquesta mena d’activitats els CEAM “adapten els seus serveis a les necessitats actuals de les persones majors que utilitzen aquesta classe de recursos, que cada vegada demanen més activitats i més diversificades, d’acord amb una forma de vida més activa, en la qual la relació social amb altres persones cobra especial importància”.

Així mateix, la directora general ha destacat que la generació d’ocupació i la millora de les condicions laborals del personal “en contribueixen a la fidelització” i, en el cas concret dels CEAM, suposen també un clar exemple de convivència intergeneracional, “una de les principals apostes en l’eix de Persones Majors”.

Característiques del servei

El servei d’atenció preventiva especialitzada es desenvolupa en les àrees d’actuació següents dels centres: àrea de prevenció i manteniment de la salut; rehabilitació i preventiva; informació i formació; activitats fisicoesportives; tallers ocupacionals, i, finalment, àrea social i educativa.

Cadascuna d’aquestes àrees, ha explicat la directora general de Persones Majors, té una sèrie d’objectius establits a través de la prestació de serveis i la realització dels corresponents cursos i tallers, “amb la finalitat de facilitar la permanència de les persones majors en el seu entorn familiar i social”.

María Ángeles Pérez ha assegurat que aquesta classe d’activitats, implantades per primera vegada en 2022, han demostrat ser “un instrument de foment de la participació de les persones majors en la societat i per a previndre possibles situacions de dependència, amb la qual cosa s’afavoreix un augment de l’autonomia i la independència de les persones majors”, tot això a través d’activitats culturals, formatives, lúdiques, d’oci i temps lliure relacionades amb l’envelliment actiu.

Cal recordar que l’Estratègia valenciana d’envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025 es va dissenyar com un pla de mesures que servira de full de ruta per a impulsar polítiques orientades a fer que les persones majors puguen gaudir de la plenitud de la vida, la tranquil·litat i el temps lliure, per a cuidar-se i per a afrontar nous reptes que els facen sentir bé.