Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

Josefina Bueno destaca la importància de la innovació per a la creació d’una Comunitat més sostenible

27/02/2023
  • El desenvolupament del projecte BioFCase permetrà reduir un 2 % la utilització de plàstics i compta amb una subvenció de la Generalitat de 600.000 euros

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha visitat l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci (AIJU) a Ibi, on ha pogut comprovar de primera mà els avanços en el projecte BioFCase, finançat amb 600.000 euros per la Generalitat Valenciana, que permetrà reduir un 2 % la utilització de plàstics en tota la Comunitat Valenciana.

El projecte forma part del conveni de col·laboració que la Conselleria d’Innovació ha subscrit amb els 11 instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana per un total de 3,3 milions d’euros anuals, per al desenvolupament de projectes innovadors amb l’objectiu d’impulsar la transformació del model productiu de la Comunitat, facilitar la posterior aplicació d’aquesta innovació en el teixit productiu de tot el territori i fer-lo més accessible per a pimes i microempreses.

El projecte desenvolupat per AIJU vol contribuir al fet que les empreses del sector del joguet, l’envàs i el parament implementen en els respectius productes bioplàstics procedents de combustibles fòssils, que complisquen els estrictes requisits i regulacions per a integrar-los directament en la cadena de valor i que suposen una alternativa al plàstic.

En aquest sentit, es calcula que uns 860.000 productes poden ser potencialment substituïts per materials més sostenibles, la qual cosa suposa un 2 % de la indústria del plàstic a la Comunitat Valenciana, amb la consegüent reducció de la petjada de carboni i la minimització de l’impacte ambiental en la nostra forma de vida.

En aquest segon any de desenvolupament del projecte, AIJU ha pogut dissenyar per a diverses empreses un servei a mida, que els permet produir béns de consum més sostenibles, substituint el plàstic per materials procedents de biomassa, biodegradables o polímers, que són una combinació de tots dos materials.

La consellera Josefina Bueno ha volgut destacar el gran nombre d’empreses implicades en el desenvolupament d’aquest projecte i el fet que la solució oferida per AIJU es duga a terme a la mida de les necessitats de les empreses, sense obligar-les a invertir en recursos d’investigació addicional.

A més, Josefina Bueno ha assenyalat la importància d’aquest projecte col·laboratiu “per al desenvolupament de l’economia de les empreses de la província i la Comunitat, així com per a la cura del medi ambient, perquè amb aquestes innovacions contribuïm a la creació d’un futur més sostenible per a la Comunitat”.

La consellera ha estat acompanyada en la visita a AIJU per la secretària autonòmica d’Innovació i Transformació Digital, Marian Campello; la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, i l’alcalde d’Ibi i delegat de l’àrea d’Indústria i Ocupació, Rafael Serralta, que ha recalcat “la importància de la investigació i la innovació en un recurs tan destacable com el plàstic, una indústria de gran importància al municipi d’Ibi”. A més, Serralta també ha volgut reconéixer el treball i el compromís que s’està demostrant per a procurar la màxima sostenibilitat.

Galeria d'imatges