Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca assegura davant de la Mesa Antidesnonaments que el nou decret del Consell és vital per a combatre l’assetjament immobiliari davant de l’emergència residencial

27/02/2023
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge presideix la Mesa Antidesnonaments
  • La Unitat d’Ajuda davant de Desnonaments ha dut a terme 20.899 actuacions des que es va crear

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presidit la Mesa Antidesnonaments, on ha assegurat que el nou decret llei aprovat el 17 de febrer passat en el Ple del Consell, en el qual s’adopten mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat i emergència residencial a la Comunitat Valenciana, “és vital per a fer front a les situacions de vulnerabilitat i emergència residencial a la Comunitat Valenciana, agreujades per la guerra d’Ucraïna, i per a evitar abusos en l’àmbit immobiliari”.

A més, a través de l’aplicació d’aquest decret, també ha destacat que es podran desenvolupar mesures urgents per a casos de desnonaments forçosos d’habitatges sense alternativa residencial. Per a fer-ho, “es desplegarà un ampli ventall de serveis públics d’intermediació, suport i assistència a les unitats de convivència vulnerables o en situació d’emergència o exclusió residencial, i es crearà un protocol d’actuació per a la Unitat d’Ajuda davant de Desnonaments, dotada, ara sí, d’una entitat específica”.

Tot això implica una ajuda a través de mesures de foment dels sistemes d’intermediació extrajudicial i disposicions d’allotjament provisional.

El vicepresident ha recordat que un altre dels puntals d’aquest decret és l’actualització del concepte de gran tenidor d’habitatges. A més, “per primera vegada tipifiquem les conductes d’assetjament immobiliari, definit en aquest text com a tota acció o omissió que perjudique les persones ocupants d’un habitatge trastornant o alterant l’ús i el gaudi pacífic d’aquest”.

Per a concloure, Héctor Illueca ha recordat que aquests avanços en matèria d’habitatge no haurien sigut possibles sense l’ajuda de persones, associacions, entitats i moviments socials. “Sense la gent que ha posat el cos parant desnonaments, que s’ha deixat la pell defensant el dret a l’habitatge... sense tot aquest compromís i tot aquest treball en comú, aquests avanços no serien possibles”.

La Mesa Antidesnonaments està integrada per representants d’entitats socials, associacions professionals, organitzacions sindicals i entitats financeres, davant de les quals també han intervingut el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, i la directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris.

Alejandro Aguilar ha destacat que, durant 2022, la Vicepresidència Segona va destinar 7.131.252 euros per a ajudes a persones vulnerables, 2.131.292 euros dels quals van ser aportació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i 5.000.000 d’euros, de la Generalitat.

Les ajudes es van distribuir a través de 158 entitats locals, 82 de les quals corresponen a la província de València (per un import de 4.039.939 euros), 50 a la d’Alacant (2.590.139 euros) i 26 a la de Castelló (501.174 euros). Així mateix, ha destacat que aquest mes s’ha procedit al pagament de 58.203 euros a 20 unitats de convivència en concepte d’ajudes de compensació d’arrendadors.

Resposta davant de situacions d’emergència

Per la seua banda, la directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris, ha expressat la seua satisfacció pel treball que s’ha fet des de la Unitat d’Ajuda davant de Desnonaments (UAD). Es tracta d’un equip multidisciplinari dedicat específicament al seguiment i la resposta davant de les situacions d’emergència residencial que hi ha a la Comunitat Valenciana.

Pura Peris ha informat que des de l’última Mesa Antidesnonaments, que va tindre lloc el mes de juliol passat, i fins ara, s’han atés 370 unitats de convivència per casos d’emergència residencial.

Des que es va crear el novembre del 2020, fins a febrer de 2023, s’han atés 2.321 unitats de convivència i s’han dut a terme un total de 20.889 actuacions (WhatsApp, correus electrònics, trucades telefòniques, reunions de coordinació, etc.). Cal afegir-hi les 2.991 atencions que s’han dut a terme des de les oficines Xaloc.

Aquestes dades demostren, segons Peris, que “en la lluita contra l’emergència residencial és necessària la col·laboració de tots els actors implicats en aquestes situacions”.

Quant a les 228 atencions individuals registrades, un 70,3 % han sigut sol·licitades per dones, el 23,6 % per homes i el 6,1 % indistintament. Pel que fa a les 142 atencions múltiples, la UAD ha actuat als municipis d’Almassora, Riba-roja de Túria, Monòver, Rocafort, l’Alcúdia, Quart de Poblet i la Pobla de Farnals.

Per províncies, del total de les 370 actuacions ateses, a la província de València en corresponen el 64,1 %; el 18,6 % a la d’Alacant, i l’11,4 % a la de Castelló. El 5,9 %  restant són sense procedència determinada.

1.214 atencions en oficines Xaloc

Alejandro Aguilar s’ha referit al treball coordinat que, des de la UAD, es realitza amb els serveis territorials i amb la xarxa d’oficines d’habitatge Xaloc, per a atendre, des de la proximitat i cas per cas, totes les notificacions de persones individuals o entitats.

La xarxa d’oficines Xaloc ha dut a terme 1.214 atencions en 10.926 actuacions: 51 atencions i 459 actuacions a l’oficina de la Vall d’Uixó; 22 atencions i 198 actuacions a Morella; 34 atencions i 306 actuacions a Sant Joan d’Alacant; 72 atencions i 648 actuacions a Torrent; 679 atencions i 6.111 actuacions a Elx; 109 atencions i 981 actuacions a la Mancomunitat de la Ribera Alta, i 247 atencions i 2.223 actuacions a Castelló de la Plana.

Finalment, l’equip de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha agraït a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) la seua tasca de col·laboració, coordinació i comunicació davant de situacions de possible pèrdua de l’habitatge que afecten la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges