Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projectes d’innovació

El Consell finança el desenvolupament de nous taulells ceràmics que eliminen virus, bacteris i fongs i prevenen les infeccions hospitalàries

28/02/2023
  • L’Agència dona suport, amb prop de 6 milions d’euros, a una vintena de projectes d’innovació amb impacte en la indústria ceràmica
  • A més de les vinculades a la salut, s’exploren solucions per a aprofitar els residus de la construcció o optimitzar la depuració d’aigües residuals

La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finança el desenvolupament de nous tipus de taulells ceràmics i recobriments amb propietats biocides, amb l’objectiu de reduir la incidència de les infeccions per bacteris i fongs en centres sanitaris i evitar, a més, possibles contagis per SARS-CoV-2.

En concret, l’Agència està treballant junt amb la indústria ceràmica en el disseny i la validació de noves solucions per a fer front a aquest desafiament sanitari a través de diversos enfocaments tecnològics.

El projecte Sinvir, en el qual participen la Universitat Jaume I de Castelló; l’Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidimme), i l’empresa Vernís, especialitzada en la fabricació i la comercialització de frites, esmalts, colors i tintes ceràmiques, està treballant en noves substàncies antisèptiques aplicables als materials ceràmics, els recobriments per a metall i fusta i els laminatges que s’usen en la fabricació de mobles, revestiments de sòls i parets, portes i manovelles, entre altres.

Així mateix, l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i les empreses Keraben Grupo i Colorobbia España, especialitzades en la producció de paviments i revestiments ceràmics i en frites, pigments i altres productes per a la indústria taulellera i del vidre, respectivament, cooperen en l’execució del projecte Virucer, que compta també amb el suport de l’AVI.

En el marc d’aquesta iniciativa s’estan desenvolupant taulells ceràmics de revestiment i paviment amb capacitat per a inactivar virus en espais interiors i exteriors mitjançant la funcionalització de les superfícies amb recobriments avançats. La idea és seleccionar aquells agents biocides capaços d’integrar-se en l’estructura ceràmica i mantindre la seua activitat després del procés de cocció, a fi d’evitar possibles contagis.

Totes dues iniciatives formen part de la vintena d’actuacions d’R+D+I en les quals participa la indústria ceràmica, que compten amb el finançament de l’Agència. Es tracta de projectes focalitzats en la salut, la mobilitat o l’economia circular, que expandeixen l’àmbit d’aplicació dels productes ceràmics, contribueixen a diversificar l’activitat del sector i n’amplien el negoci.

Més de 6 milions en innovació

Així, els prop de 6 milions d’euros aportats per l’AVI estan permetent a la indústria aprofitar els residus del sector de la construcció com a matèria primera per a nous productes, dissenyar nous envasos ceràmics per a ús alimentari, fabricar components per al sector de l’automòbil, impulsar la robotització i la incorporació de la intel·ligència artificial als processos o optimitzar la depuració dels fluxos d’aigües residuals gràcies a la utilització de membranes ceràmiques.

L’Agència Valenciana de la Innovació també impulsa la transferència de coneixement i tecnologia al conjunt de la indústria taulellera a través de l’ITC, que s’ha integrat des de 2019 en la xarxa d’agents d’innovació de l’AVI.

El desenvolupament de solucions tecnològiques per a reduir, neutralitzar i eliminar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, d’acord amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en Descarbonització, és una altra de les línies d’acció amb impacte en les empreses d’aquest sector, que l’AVI prioritzarà en la pròxima convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva. L’objectiu, en aquest cas, és ajudar el clúster a reduir la seua petjada ambiental i a adaptar-se a la nova regulació en aquesta matèria.

“La indústria ceràmica està demostrant la gran capacitat que té per a fer front, a través de la innovació, a reptes d’índole social, mediambiental o sanitària”, ha subratllat el vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, que ha recordat que els productes fabricats a Castelló suposen més de l’11 % de totes les exportacions de la Comunitat Valenciana.