Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Regeneració urbana

Héctor Illueca afirma que el projecte de Cantereria farà que Ontinyent esdevinga “referent europeu en la reducció de l’impacte ambiental” a les ciutats

28/02/2023
El vicepresident i segon i conseller d’Habitatge assisteix a la presentació del projecte del parc inundable
  • El vicepresident i segon i conseller d’Habitatge assisteix a la presentació del projecte del parc inundable
  • L’actuació suposa l’adquisició i la demolició dels habitatges amb alt risc d’inundació, el reallotjament de famílies i la creació de zona verda

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha afirmat que “el projecte de Cantereria farà que Ontinyent esdevinga tot un referent europeu en la reducció de l’impacte ambiental a les ciutats”.

Héctor Illueca ha fet aquestes declaracions després de la presentació del projecte del parc inundable per part de l’equip redactor, en la qual ha estat acompanyat per l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.

L’actuació suposa la regeneració arquitectònica del barri de Cantereria mitjançant l’adquisició i la demolició dels habitatges amb alt risc d’inundació, el reallotjament de les famílies que els ocupen i la creació d’un espai verd.

El titular d’Habitatge ha remarcat la importància de “potenciar la resiliència de les ciutats”. Això es tradueix a “actuar en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i inundacions, treballar en la prevenció, adaptar-les a un nou context d’emergència climàtica i reduir l’impacte ecològic. Aquesta és una de les prioritats de la Vicepresidència Segona i per això estem hui a Ontinyent”.

Tal com ha explicat Illueca durant la seua visita al barri de Cantereria, la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica està desenvolupant actuacions urbanes per a fer revertir els danys ocasionats pels temporals de 2019 i 2020 conseqüència de la DANA i la borrasca Gloria. Aquestes intervencions s’estan desenvolupant a través de convenis amb l’Ajuntament d’Ontinyent.

En aquest sentit, ha anunciat “la pròxima signatura d’un conveni entre les dues administracions que suposarà una inversió de 800.000 euros, que se sumen als 1.200.000 euros invertits ja per la Generalitat per a facilitar la regeneració urbana i que les persones del barri puguen viure en condicions dignes”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Ontinyent ha agraït al vicepresident l’aportació de la Generalitat a aquest projecte, ja que “ens han permés fer viable allò que pensàvem que era una absoluta necessitat per a la ciutadania d’aquest municipi, hui fem un pas més enllà en un projecte que arranca després de la nit fatídica de la DANA, quan vam decidir que calia donar una solució global per a adaptar la ciutat a la realitat climàtica. Però per a dur a terme les idees és necessari el suport econòmic, i per això cal agrair molt la implicació i la sensibilitat de la Generalitat i el vicepresident Héctor Illueca”.

Eliminació de risc residencial

L’actuació combina l’eliminació de risc residencial derivat de la inundabilitat del lloc i el plantejament de l’acció i la millora mediambiental i paisatgística de l’àrea, que es concreta amb la continuació en el desenvolupament d’intervencions ja iniciades en 2021.

Concretament, suposa que l’adquisició dels immobles i els talussos que queden per obtindre siga mitjançant acord amb les persones propietàries o mitjançant expropiació (el procediment d’expropiació només es podrà iniciar després de l’aprovació definitiva de la modificació del Pla general d’ordenació).

Així mateix, es concediran ajudes per a la solució residencial, es durà a terme la demolició d’habitatges i la consolidació dels talussos, i la intervenció en les despeses referents a la gestió de les obres d’urbanització de la zona verda.

Cal recordar que la zona de la Cantereria és considerada en el Pla d’acció territorial sobre prevenció de riscos d’inundacions de la Comunitat Valenciana (Patricova) com a zona inundable amb risc u i risc geomorfològic.

Aquests antecedents requereixen una actuació pública immediata, màximament quan els fets esdevinguts en 2019 han tingut precedents en els anys anteriors i han tingut com a conseqüència, de manera reiterada, l’evacuació i el rescat de les persones pel risc que corrien les seues vides i els béns en els quals habitaven.

A més, una gran part de les persones residents en aquesta àrea es troba dins dels paràmetres de vulnerabilitat econòmica i social.

Prèviament a la visita i la presentació del projecte, el vicepresident ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde d’Ontinyent; el director general de Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio; el regidor de Territori, Oscar Borrell, i la diputada provincial i regidora de Govern Obert, Natalia Enguix.

S’hi ha parlat sobre el Pla Conviure, en el qual la Vicepresidència destina 1,7 milions d’euros a la reforma i l’ampliació del museu tèxtil, fase II, i centre de formació; quasi tres milions més a la regeneració del barri de la Vila, els ARRU de la Vila i Raval i l’ARRUR de Poble Nou; millores en habitatges públics, i l’oficina Xaloc d’habitatge i regeneració urbana, entre altres accions. Tot això amb una previsió total d’inversió de 7,5 milions d’euros en aquest municipi.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca