Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Inclusió social

Aitana Mas destaca el paper dels centres d’informació juvenil per a millorar la reinserció social i laboral dels reclusos i recluses joves

28/02/2023
Aitana Mas destaca el paper dels centres d’informació juvenil per a millorar la reinserció social i laboral dels reclusos i recluses joves
  • La vicepresidenta ha visitat els centres d’informació juvenil gestionats per Iniciatives Solidàries al Centre Penitenciari Antoni Asunción Hernández
  • L’IVAJ destina 80.000 euros per al funcionament d’aquests CIJ, que en 2022 han dut a terme 140 atencions directes malgrat les restriccions per la COVID-19

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat la gran tasca que desenvolupa l’associació Iniciatives Solidàries en la gestió dels dos centres d’informació juvenil (CIJ) del Centre Penitenciari Antoni Asunción, “per a millorar la reinserció social, laboral i cultural dels i les joves que compleixen condemna en aquest centre”.

En aquest sentit, ha destacat que la Generalitat posa els mitjans perquè aquests dos centres d’informació juvenil puguen funcionar. En concret, aquest any 2023 es destinen, a través d’un conveni de l’IVAJ, 80.000 euros per a col·laborar en el finançament del programa, una ajuda que se suma al suport rebut també de l’Ajuntament de València i del Ministeri de Sanitat.

Aitana Mas ha visitat el centre penitenciari de València Antoni Asunción Hernández, on ha pogut comprovar el bon funcionament dels dos centres d’informació juvenil (CIJ) que gestiona l’associació Iniciatives Solidàries des de fa més de 20 anys amb el suport de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), per a facilitar la inserció de reclusos i recluses joves.

Mas ha recalcat que es tracta d’“una iniciativa pionera en tot l’Estat, la particularitat de la qual és que compta amb el suport d’un grup d’interns i internes que coneixen de primera mà les necessitats i les inquietuds de les persones que estan, o han estat, privades de llibertat, i també de les seues famílies”.

L’objectiu de les activitats desenvolupades en els CIJ és “donar resposta a la necessitat de la població reclusa de tindre recursos informatius i formatius al seu abast, així com crear i establir una estructura estable i de referència amb la qual oferir un servei d’informació de qualitat”.

“D’aquesta manera —ha destacat Aitana Mas— es compleix plenament amb l’article 25.2 de la Constitució Espanyola, que defineix els centres penitenciaris com un espai en el qual desenvolupar processos de reeducació i reinserció social”.

140 atencions en 2022

El centre penitenciari compta amb un CIJ en el mòdul de compliment només per a xics, i un altre en el mòdul de preventius, que és de caràcter mixt, i els facilita un ampli ventall d’oportunitats informatives que no només donen resposta als seus interessos més immediats, sinó que els poden obrir a noves inquietuds culturals, socials i educatives, i donar així resposta a les seues necessitats i inquietuds.

Aquestes activitats es desenvolupen a través de l’atenció directa, la formació específica i la celebració de cursos d’orientació per a la cerca d’ocupació.

En l’atenció directa a les persones internes es canalitzen les necessitats informatives per a facilitar l’accés a diverses classes de recursos per a la reinserció social de les persones recluses i exrecluses.

Així, malgrat les restriccions a causa de la COVID-19, en 2022 als CIJ dels mòduls de compliment i preventiu es van dur a terme un total de 140 consultes i atencions en l’àrea sociocultural de diverses temàtiques relacionades amb l’àmbit juridicosocial de les persones internes, que van fer 121 persones recluses.

En concret, el 62,8 % són persones menors de 35 anys, un 25 % superior al que es va registrar l’any anterior, per la qual cosa s’aferma la creixent demanda del servei per part de la població més jove del centre penitenciari.

Entre les consultes que s’han fet hi ha les relacionades amb temàtica intrapenitenciària, com ara activitats educatives, formatives i laborals; suport a persones estrangeres; suport social intrapenitenciari, i informació sobre pensions contributives i no contributives, entre altres.

Quant a les consultes de temàtica extrapenitenciària, cal destacar les sol·licituds d’informació sobre accés a advocat d’ofici, associacions de suport social, tramitació de subsidis o informació sobre recursos d’ocupació i formació, o sobre formació professional i ocupacional.

D’altra banda, s’hi inclou formació en informació juvenil destinada a persones joves internes, perquè aprenguen els coneixements i les habilitats necessaris per a exercir com a informadors i informadores juvenils.

Finalment, els cursos d’informació i orientació per a la cerca d’ocupació (CIOL) estan dirigits, principalment, a persones internes que tenen pròxima la seua llibertat.

Galeria d'imatges