Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca: “Els 35 milions del Pla Conviure i Recuperem Llars ajudaran a corregir les desigualtats entre el món rural i urbà”

01/03/2023
Héctor Illueca: “Els 35 milions del Pla Conviure i Recuperem Llars ajudaran a corregir les desigualtats entre el món rural i urbà”
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge presenta a Cocentaina aquests dos plans, l’objectiu dels quals és revitalitzar el parc urbà dels pobles de l’interior
  • El termini per a presentar les sol·licituds conclou el 25 d’abril

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat a Cocentaina la nova convocatòria d’ajudes del Pla Conviure i del Recuperem Llars, que sumen un total de 35 milions d’euros. Hi ha explicat que aquests dos plans són dels més “simbòlics de la Generalitat”, perquè tracten d’“ajudar a corregir les desigualtats existents entre el món rural i urbà, la fractura que s’ha produït entre les ciutats i els pobles i entre les zones del litoral i de l’interior”.

Uns plans que estan avalats per les dades exposades pel vicepresident: una quarta part de les localitats valencianes perden població de manera contínua des de fa dècades; el 40 % dels pobles té menys de 1.000 habitants; dels 542 municipis de les tres províncies, 172 mostren un índex d’envelliment superior al 250 %, és a dir, hi ha 25 persones majors de 64 anys per cada 10 menors de 16.

Davant d’aquesta situació, Illueca ha parlat de la necessitat d’“empoderar” aquests municipis xicotets que constitueixen la “Comunitat Valenciana oblidada”. “Si no tenim pobles i ciutats acollidors que responguen a les necessitats de les persones, no podrem frenar el despoblament, ni la degradació gradual del parc edificat”, ha remarcat.

En aquest sentit, ha destacat el Pla Conviure, el motor del qual és oferir un fort suport a les entitats locals per a la rehabilitació del seu patrimoni urbà o edificat. Amb una quantia de 25 milions d’euros, Illueca ha exposat els quatre eixos en els quals està basat. “Aquest pla vol apostar per un model municipal d’edificació sostenible; defensa una concepció ecosistèmica del medi urbà, un model públic exemplificant, i implementa mecanismes de governança innovadora”.

En sintonia amb aquests eixos, el vicepresident ha recordat que “no es pot oblidar la necessitat de frenar la degradació constant del patrimoni edificat i ampliar, reforçar i consolidar el parc públic dels nostres municipis”. En aquest sentit, ha destacat també el pla Recuperem Llars, que, amb unes ajudes de 10 milions d’euros, “suma esforços al Pla Conviure augmentant el parc d’habitatge amb finalitat social, recuperant i rehabilitant el patrimoni municipal i adquirint-ne nou per a millorar-lo”.

En la presentació, Héctor Illueca ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica, Laura Soto, i els alcaldes i alcaldesses de l’Alqueria d’Asnar, Francisco Pascual; Cocentaina, Mireia Estepa; Gorga, Blas Calbo; Millena, César García; Muro de Alcoy, Gabriel Tomás Salvador; Banyeres de Mariola, Josep Sempere; Benifallim, José Carlos Barrachina; Onil, Humi Guill; Ibi, Rafel Serralta, i les regidores d’Alcoi, María Baca, i de Castalla, Raquel Guill.

Màxim de 500.000 euros per sol·licitud

Laura Soto ha sigut l’encarregada d’explicar les línies generals d’aquests dos plans. La quantia màxima de les ajudes a concedir pel Pla Conviure en 2023 serà de 6.700.000 euros, 200.000 euros més que en 2022, i ascendiran a 25 milions en les successives edicions que hi haurà fins a 2027 (inclòs). L’import màxim de la subvenció per sol·licitud serà de 500.000 euros.

Es poden acollir a la subvenció les obres de rehabilitació, renovació, ampliació o adequació d’edificis del patrimoni d’entitats locals d’ús social, administratiu, de serveis, de caràcter cultural o històric; l’adequació de l’entorn construït, com ara carrers, places o zones d’esplai i esbarjo, i l’estratègia local de rehabilitació.

Poden accedir a les ajudes les administracions locals i les entitats del sector públic d’àmbit local que ostenten la titularitat patrimonial de l’immoble o justifiquen estar en disposició d’adquirir-lo, en el qual es proposa la rehabilitació o l’adequació de l’edifici.

Entre els criteris de valoració es tindrà en compte la necessitat d’intervenció en l’entorn urbà; el fet de ser municipi en risc de despoblament; ser un espai urbà sensible en funció de les ajudes concedides per la Conselleria, i la qualitat de l’estratègia i de l’actuació proposada (qualitat urbana, arquitectònica i constructiva, governança participativa, inclusió i sostenibilitat).

Pel que fa a Recuperem Llars, la Generalitat té pressupostats aquest any 2.775.000 euros per a aquest pla, que compta amb una quantia total màxima d’ajudes inicialment de 10.000.000 d’euros des de 2023 fins a 2026. L’import màxim per municipi també és de 500.000 euros.

Se subvencionaran les actuacions prèvies necessàries per a escometre l’adequació de l’habitatge o l’immoble; les obres de rehabilitació, renovació, ampliació o adequació d’edificis del patrimoni d’entitats locals, destinades a assolir les condicions d’habitabilitat que cal; qualsevol intervenció destinada a millorar elements comuns en cas que es tracte d’una intervenció en un edifici complet, i l’adquisició de l’immoble prèvia a la rehabilitació, si és el cas.

Podran accedir a les subvencions les administracions locals i les entitats del sector públic d’àmbit local que ostenten la titularitat patrimonial de l’immoble, o justifiquen estar en disposició d’adquirir-lo, en el qual es proposa la rehabilitació. Els habitatges o els edificis que s’acullen a aquest programa hauran de tindre una antiguitat superior a 30 anys.

El termini per a presentar les sol·licituds a aquests dos plans conclou el 25 d’abril i el procediment de concessió serà en règim de concurrència competitiva.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca