Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Economia Sostenible

Economia presenta un pla per a la difusió dels principis d’auditoria preventiva en empreses, professionals, tercer sector i organitzacions

01/03/2023
  • La Comunitat Valenciana esdevé així la primera comunitat autònoma a difondre aquest concepte, inclòs en una directiva europea de 2022 que afectarà l’àmbit empresarial quan es transpose a la legislació de l’Estat
  • Climent: “Les empreses, com a actors principals de l’activitat econòmica, han de ser capaces de garantir pràctiques sostenibles al llarg de les seues cadenes de valor”

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha presentat un pla de suport al foment i la difusió dels principis d’auditoria preventiva en sostenibilitat en l’economia valenciana.

Aquest pla va dirigit a empreses de totes les grandàries i sectors, professionals de la sostenibilitat, tercer sector i altres organitzacions interessades a conéixer i implementar d’una manera pràctica criteris de sostenibilitat també entre els seus proveïdors, i compta amb una línia d’ajudes de 120.000 euros.

La Comunitat Valenciana esdevé així la primera comunitat autònoma a difondre el concepte d’auditoria preventiva en matèria de sostenibilitat mediambiental i drets humans.

En aquest sentit, la Comissió Europea va presentar fa un any, el 22 de febrer de 2022, una proposta de directiva sobre auditoria preventiva de les empreses. Aquest és un pas molt important en l’àmbit de la sostenibilitat empresarial, que es materialitzarà quan s’aprove la directiva europea en aquesta matèria, i quan avance la tramitació de l’avantprojecte de la Llei de protecció dels drets humans, de la sostenibilitat i de l’auditoria preventiva en les activitats empresarials transnacionals en l’àmbit de l’Estat.

En la presentació també ha participat Gabriel Castañares Hernández, director general de Polítiques Palanca per al Compliment de l’Agenda 2030, del Ministeri de Drets Socials, i José Soler, director general d’Economia Sostenible de la Conselleria d’Economia.

El conseller d’Economia Sostenible ha inaugurat la jornada de presentació del pla i ha manifestat que “les empreses, com a actors principals de l’activitat econòmica, han de ser capaces de garantir pràctiques sostenibles al llarg de les seues cadenes de valor”.

Climent ha destacat que “l’auditoria preventiva està en l’agenda política del Govern del Botànic i per això, amb aquest pla volem anticipar a les empreses la regulació que s’anirà aprovant, així com les claus per a implantar estratègies reeixides per a una gestió responsable de la cadena de subministrament”.

“Des del principi hem apostat a través de les nostres polítiques per la transformació del model productiu valencià cap a un nou model basat en principis de responsabilitat social, sostenibilitat, protecció del medi ambient i drets socials i laborals”, ha explicat el conseller.

Segons Climent, “si com a societat volem defensar els drets humans i liderar la transició ecològica, no hem d’apartar la vista del que ocorre al llarg de les nostres cadenes de subministrament”.

Pla de suport al foment i la difusió dels principis d’auditoria preventiva

L’objectiu és fomentar la formació i la difusió del concepte d’“auditoria preventiva en matèria de sostenibilitat mediambiental i drets humans” a la Comunitat Valenciana. A més, estimar i valorar els impactes potencials en les pimes valencianes, afavorint el coneixement previ a l’aplicació de les normatives que s’aprovaran.

La proposta es basa en l’aliança amb entitats de l’àmbit empresarial, sindical, civil i universitari per a fomentar i propiciar el diàleg social i l’anàlisi compartida d’aquesta realitat.

Es pretén que les accions que se’n deriven siguen en clau de vertebració territorial, és a dir, en diversos municipis de la Comunitat Valenciana, i que part de les activitats i les accions es desenvolupen de manera conjunta i coordinada.

Les entitats que col·laboren amb aquesta iniciativa són les següents:

El Consell de Cambres Oficials: donarà a conéixer a les pimes de la Comunitat Valenciana els principis de l’auditoria preventiva en sostenibilitat, la rellevància que té i els marcs de referència; la seua adaptació a l’economia valenciana, així com els avantatges d’incorporar la variable sostenibilitat en les respectives estratègies empresarials perquè siga competitiva.

La Fundació 1r de Maig: enfortirà la responsabilitat social i mediambiental en el si de les pimes valencianes gràcies a un augment de la implicació dels seus delegats i delegades sindicals en els mecanismes d’auditoria preventiva.

Creu Roja: promourà en pimes i empreses la interiorització de l’auditoria preventiva com a part de la seua cultura organitzacional, fent veure la necessitat d’identificar i previndre els impactes negatius, i respondre-hi de manera adequada, generats per les seues actuacions o les de la seua cadena de valor.

Universitat Jaume I: realitzarà estudis sobre l’auditoria preventiva en sostenibilitat.

Galeria d'imatges