Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Generalitat aposta per la rehabilitació arquitectònica com a mecanisme per a lluitar contra el despoblament

02/03/2023
A través del Pla IRTA es crearà un centre Innovació-Hub Ruraltec a Aras de los Olmos i a Titaguas es rehabilitarà un antic cementeri per a ...
  • A través del Pla IRTA es crearà un centre Innovació-Hub Ruraltec a Aras de los Olmos i a Titaguas es rehabilitarà un antic cementeri per a transformar-lo en Aula Natura
  • La Vicepresidència Segona inverteix més de 5 milions en projectes de rehabilitació arquitectònica a la comarca dels Serrans

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, juntament amb la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, han visitat els municipis d’Aras de los Olmos i Titaguas, on han pogut compartir l’interés d’aquests ajuntaments per a donar suport a iniciatives innovadores i sostenibles en la rehabilitació de les respectives infraestructures. Tots dos municipis han sigut beneficiaris de diverses línies d’ajuda de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Laura Soto ha assenyalat la importància de les ajudes, que reafirmen el fort compromís de la Generalitat amb el municipalisme.

“Som coneixedors de les necessitats i de la dificultat que els ajuntaments, sobretot els més xicotets, tenen per a fer front a l’envelliment de les respectives infraestructures arquitectòniques”, ha explicat la secretària autonòmica, al mateix temps que ha destacat l’“esforç que des de la Conselleria s’està fent a través de diverses línies d’ajudes, com ho són el Pla IRTA, Conviure i Llars, que per a 2023 tenen pressupostats 22 milions d’euros”.

La comarca dels Serrans ha rebut més de 5 milions d’euros a través de les diverses línies d’ajudes que s’impulsen des de la Secretaria Autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica destinades a rehabilitació, renovació i conservació de l’entorn construït aplicant criteris de sostenibilitat i innovació, així com per a la rehabilitació del parc d’habitatges municipal.

“Cada vegada són més els municipis xicotets que veuen en la innovació i la sostenibilitat aplicada en l’arquitectura una oportunitat per a conservar i recuperar el seu patrimoni, però també una eina clau per a la lluita contra el despoblament, ja que generen riquesa, potencien l’economia rural i hi atrauen població”, ha assenyalat Laura Soto.

Centre d’Innovació-Hub Ruraltec a Aras de los Olmos

A Aras de los Olmos, Laura Soto i Núria Matarredona s’han reunit amb el seu alcalde Rafael Giménez, i han visitat les obres del Centre d’Innovació-Hub Ruraltec, que compta amb una subvenció del Pla IRTA de 114.000 euros per a la construcció d’un centre d’innovació en el territori. L’objectiu del projecte és albergar un espai HUB Rural vinculat a la xarxa europea LivingLabs, dedicat a desenvolupar i promocionar projectes d’innovació basats en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació TIC creats i dirigits específicament al món rural.

Segons ha destacat Nuria Matarredona, aquesta classe d’iniciatives “coincideix plenament amb l’esperit del Pla IRTA, ja que pretenen conjuminar el respecte i la integració dels valors arquitectònics tradicionals de l’entorn rural amb criteris d’innovació en el disseny i la metodologia de construcció”.

A més, el municipi d’Aras de los Olmos també compta amb una subvenció de 117.848 euros del Pla Conviure per a la rehabilitació i la millora del safareig de Fuente Grande i el seu entorn. A més, amb 47.046 euros del pla Recuperem Llars, per a la rehabilitació d’habitatges propietat municipal.

L’antic cementeri de Titaguas es transformarà en una Aula Natura

A Titaguas, la secretària autonòmica i la directora general han visitat les obres de rehabilitació de l’antic cementeri del s. XIX, acompanyades per l’alcalde Ramiro Rivera. Cementeri que s'està transformant en una Aula Natura.

El projecte, que compta amb una subvenció de 75.944 euros del Pla IRTA, consisteix en la creació d’un espai docent i recreatiu a través de la utilització de materials vernacles i de la zona, a més de l’ús de tècniques tradicionals originàries del territori.

Una altra de les iniciatives que duu a terme l’Ajuntament és la recuperació del patrimoni etnològic de les barraques agràries, que en 2022 s’ha beneficiat amb 2.000 euros del Pla IRTA en la fase de projectes. L’objecte que té és el de recuperar diversos d’aquests espais degradats i dispersos per tot el terme.

Titaguas també ha rebut una ajuda del Pla Conviure, per a la rehabilitació i l’adequació de l’accessibilitat del teatre municipal per un total de 495.000 euros, i de Recuperem Llars, per a la rehabilitació de tres habitatges municipals, per 265.458 euros.

Termini de sol·licitud d’ajudes

Tant les línies d’ajudes del Pla Conviure com del pla Recuperem Llars, que s’impulsen des de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, estaran obertes fins al 25 d’abril en l’edició 2023.

En el cas del Pla IRTA, el termini per a la sol·licitud serà fins al 28 d’abril. Els projectes que fins ara han sigut beneficiats amb aquesta línia d’ajudes es poden consultar en la plataforma web MIRA, que s’ha creat com a repositori de bones pràctiques perquè servisca d’exemple i suport tècnic a tot el sector implicat en la construcció sostenible i innovadora.

Galeria d'imatges