Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova el decret que regula la qualitat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

03/03/2023
  • Es tracta d'un dels decrets que desenvolupa la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana
  • El decret recull la constitució d'un equip de personal auditor que treballarà en els 21 departaments del mapa de serveis socials

El Ple del Consell ha aprovat el decret que regula la qualitat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Es tracta d’un dels decrets que desenvolupa la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, i l’objectiu que té és garantir la millora en les prestacions dirigides a les persones usuàries del Sistema de Serveis Socials amb un millor suport professional i tecnològic.

La Llei de serveis socials inclusius indica que la qualitat dels serveis socials constitueix un principi i un objectiu prioritari i que seran les administracions públiques les que promouran el fet de millorar la qualitat del Sistema, especialment la qualificació i la formació del personal empleat públic, la investigació i els avanços socials.

D’aquesta manera, el decret aporta al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials un marc clar i sistematitzat per a abordar la millora contínua de la qualitat als centres, els serveis i els programes de serveis socials.

Així, s’articulen les prestacions i s’estableixen les directrius per a l’avaluació del compliment dels objectius i els resultats assolits en l’aplicació dels plans de qualitat i en les respectives estratègies.

En aquest sentit, el decret recull la constitució d’un equip de personal auditor que, de manera descentralitzada, treballarà en els 21 departaments del mapa de serveis socials. S’ha previst la incorporació progressiva de set auditors i auditores cada any, des de 2023 fins a 2026, fins a completar un equip de 28 persones que vetlaran per la qualitat en el sistema.

En una primera etapa, aquest equip elaborarà instruments amb indicadors precisos per a cada recurs, amb els quals es realitzaran avaluacions rigoroses de la qualitat per a establir comparatives al llarg del temps o entre centres, que permetran buscar la millora contínua i reconéixer aquells centres que presenten millors condicions de qualitat.

A més, el decret regula qüestions com ara l’obligació de registrar les certificacions de qualitat en el registre d’autorització de centres o l’articulació d’un nou registre d’entitats reconegudes per a l’avaluació de la qualitat en l’àmbit dels serveis socials.

Junt amb els altres decrets desenvolupats per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en el marc de la Llei de serveis socials inclusius, l’objectiu amb aquesta regulació és generar un sistema coherent, organitzat i planificat que es guie pels criteris de qualitat, eficiència i accessibilitat, per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i garantir la protecció de drets de les persones.