Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Consell de Migracions

L’Estratègia valenciana de migracions ja ha iniciat dues de cada tres de les actuacions que inclou en els dos primers anys des que es va aprovar

02/03/2023
  • Aitana Mas considera aquestes dades “molt positives”, tenint en compte “l'excepcional impacte que el conflicte a Ucraïna ha generat en l'acció de les administracions”
  • La vicepresidenta ha presidit la constitució del Consell Valencià de les Migracions

L’Estratègia valenciana de migracions 2021-2026, impulsada per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ja ha iniciat “dues de cada tres de les actuacions” que inclou, en els dos primers anys des que es va aprovar.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, que ha presidit la reunió per a la constitució del Consell Valencià de les Migracions, en la qual s’ha fet una valoració de la implementació i el grau de compliment de les 101 mesures que preveu l’estratègia.

La vicepresidenta ha assenyalat que el balanç global del seu desenvolupament confirma que del total d’actuacions, “n’estan executades o en execució permanent més de la meitat (el 56,4 %)”, és a dir, 57 mesures executades, 12 en procés i 22 actuacions pendents d’executar.  

En línies generals, Aitana Mas ha assegurat que els resultats en el segon any d’implantació de l’estratègia es poden considerar “molt positius”, i ha destacat que són especialment “significatius” tenint en compte “l’excepcional impacte que el conflicte a Ucraïna ha generat en l’acció de les administracions territorials, incloent-hi la Generalitat, i més concretament en la gestió de la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat” com a òrgan competent en matèria de política migratòria en l’àmbit autonòmic.

Cal recordar que l’Estratègia valenciana de migracions s’estructura entorn de 5 objectius estratègics i 12 específics. En total, conté 101 actuacions, amb una previsió temporal vinculada als exercicis pressupostaris anuals.

Cada actuació està assignada a un òrgan concret de la Generalitat, responsable de coordinar la resta d’intervinents. Per departaments, la conselleria que més actuacions té assignades és Igualtat i Polítiques Inclusives (55), seguida d’Habitatge (12), Educació (11), Economia i Treball (7) i Sanitat (5).

Entre les mesures que ja s’han posat en marxa, la vicepresidenta n’ha destacat la creació del Consell Valencià de les Migracions; la xarxa pública residencial per a persones en situació de vulnerabilitat, que té especial incidència en la població migrant, o els programes de Mentora i d’emancipació per a adolescents i joves extutelats per la Generalitat.

Així mateix, ha assenyalat l’atenció específica a dones migrants víctimes de violència masclista, l’experiència pilot d’agermanament comunitari valencià i tota l’actuació transversal de la Generalitat en l’acolliment als milers de persones ucraïneses desplaçades per la guerra.

La vicepresidenta també ha volgut recordar altres actuacions, com ara la creació del servei Atlas d’informació bàsica i atenció especialitzada en matèria de migració i refugi, i la consolidació de la xarxa Pangea d’atenció a persones migrants, través del contracte programa amb les entitats locals que la gestionen.

Mas també ha referit algunes actuacions d’altres departaments del Consell, com ara els Premis Diverses i Responsables, d’Economia; els protocols per a persones nouvingudes de la Conselleria d’Educació, o l’atenció universal en Sanitat.

Consell Valencià de Migracions

El Consell Valencià de Migracions es va aprovar fa un any com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, propositiu i participatiu per a coordinar l’actuació de les institucions públiques i les entitats socials que treballen per a la igualtat i la inclusió de les persones migrants a la Comunitat, així com per a promoure la seua participació en la formulació i l’avaluació de les polítiques inclusives.

La finalitat d’aquest òrgan, inclòs en l’Estratègia valenciana de migracions 2021-2026, és impulsar un model de convivència i interculturalitat per a tota la ciutadania valenciana.
Entre les funcions que té està la d’assessorar sobre migració i refugi a les conselleries quan ho sol·liciten, formular recomanacions a les administracions i promoure actuacions en favor de la igualtat i la inclusió de migrants, refugiats i sol·licitants de protecció internacional.

El Consell també s’encarregarà de fer el seguiment dels objectius de l’estratègia i d’analitzar la informació que servisca per a millorar la presa de decisions en relació amb els migrants.