Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
AVI

Especialistes en economia circular proposen innovacions perquè les indústries reutilitzen aigües i residus com a matèria primera

03/03/2023
  • L'AVI reuneix un grup de persones expertes per a actualitzar els reptes i solucions que contribuïsquen a reduir l'impacte mediambiental de productes i serveis
  • Aposten per potenciar l'ecodisseny, optimitzar l'aprofitament de l'aigua i avançar en la valorització dels residus i la transformació d'aquests en recursos

El Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en Economia Circular considera prioritari el desenvolupament de noves solucions que impulsen la simbiosi entre els sectors productius de la Comunitat Valenciana, per tal d'aprofitar els residus que genera una activitat com a matèria primera per a unes altres.

A més, aquest grup multidisciplinari advoca per produir béns i serveis més sostenibles, seguint des de la seua concepció inicial els principis de l'ecodisseny, per a minimitzar, així, la petjada ambiental al llarg de tot el seu cicle de vida.

Les dues iniciatives formen part dels desafiaments prioritaris que ha identificat aquest òrgan assessor de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) després de la reunió que ha mantingut per a avaluar l'impacte de les propostes d'R+D+I formulades en 2018, així com per a actualitzar els reptes i solucions que cal dur a terme durant els pròxims anys.

En línia amb els treballs desenvolupats fins ara, el comité insisteix que cal potenciar l'optimització en l'ús i aprofitament de l'aigua, especialment la regenerada i dessalinitzada, com un dels objectius sobre els quals s'ha d'incidir en les futures convocatòries d'ajuda de l'AVI, alhora que manté la valorització de residus i la seua transformació en recursos com un dels objectius que s'han d'abordar de manera preferent.

Es tracta, en definitiva, de proporcionar eines, per mitjà de la innovació, que ajuden les empreses a completar la transició de l'economia lineal a la circular, segons ha explicat el coordinador del grup, Mariano Pérez, secretari i membre d'honor de la Comissió Consultiva d'AIDIMME, Institut Tecnològic Metal·lomecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins: "La Comunitat Valenciana ha de ser capaç de desenvolupar productes sostenibles que estiguen dissenyats i adaptats de manera que ens puguem anticipar al nou Reglament d'Ecodisseny".

Així mateix, el balanç dels reptes i solucions proposats per aquest equip d'especialistes en els programes d'ajuda de l'Agència reflecteix que una quarta part de tots els projectes finançats en els últims cinc anys corresponen amb iniciatives d'economia circular.

En total, s'han mobilitzat 39 milions d'euros, que en la seua major part s'han destinat al desenvolupament de tractaments per a donar als residus una segona vida i estendre l'ús de les aigües regenerades en entorns agrícoles i urbans.

L'equip multidisciplinari, en el qual participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat, manté la major part de la seua composició original, que ha reforçat amb la incorporació de nous perfils vinculats als centres tecnològics i empreses privades amb un important component innovador.

Des de l'àmbit científic participen Juan Bautista Carda (Universitat Jaume I), Joaquín Melgarejo i Jorge Olcina (Universitat d'Alacant) i Eduardo Palomares (Institut de Tecnologia Química), mentre que els centres tecnològics de la Comunitat contribueixen amb José Antonio Costa (AIMPLAS), Antonio Dobón (ITENE) i Vicente Cambra (AITEX), dos dels nous ingressos.

Finalment, i com a especialistes procedents del teixit productiu participen, amb l'aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Maite Castillo (UBE), Amelia Navarro (Hidraqua), Eva Giner (SPB) i Ángel Martínez (Acteco), que constitueix la tercera i última novetat.

Després d'aquesta primera sessió de treball, el CEIE en Economia Circular completarà la seua proposta de reptes i solucions en una segona trobada, que se celebrarà en les pròximes setmanes i, després de la qual es remetran les conclusions al Comité Estratègic d'Innovació (CEIE) per a la seua validació definitiva.

Superada aquesta fase, l'objectiu és posar els resultats d'aquesta anàlisi a la disposició de tots els agents que conformen el Sistema Valencià d'Innovació, per tal que puguen presentar projectes d'R+D+I en les pròximes convocatòries d'ajuda de l'AVI.

Galeria d'imatges