Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell col·labora amb l’Agència Valenciana Antifrau, la UV, les diputacions i l’FVMP per a impulsar marcs d’integritat institucional en l’àmbit local

03/03/2023
  • Es realitzarà un estudi per a diagnosticar els nivells d'integritat pública en les entitats de l'Administració local de la Comunitat Valenciana
  • El conveni incideix en el suport a les entitats locals en la construcció de marcs d'integritat i el compliment de la Llei 1/2022
Castelló de la Plana.

El Ple del Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF); la Universitat de València (UV); la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), i les diputacions d’Alacant, Castelló i València, en matèria d’integritat institucional en l’àmbit local de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu de la col·laboració és l’impuls d’actuacions i mesures per a avançar en la construcció de marcs d’integritat, en compliment de les obligacions que en matèria d’integritat institucional estableix la Llei 1/2022, de 13 d’abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana en l’Administració local de la Comunitat Valenciana, i identificar, per a fer-ho, els nivells d’integritat pública i les principals necessitats de les entitats locals en aquesta matèria.

Per a dur-ho a terme, la Universitat de València es compromet a fer un estudi per a diagnosticar els nivells d’integritat pública en les entitats de l’Administració local de la Comunitat Valenciana i detectar les percepcions, les expectatives i les necessitats d’aquestes entitats de cara al compliment de les respectives obligacions en matèria d’integritat institucional, tenint en compte els diversos tipus d’entitats locals i la seua realitat poblacional i territorial.

A més, es formularan recomanacions específiques per a la construcció de marcs d’integritat i es desenvoluparan, en col·laboració amb l’AVAF, sessions de formació i sensibilització dirigides a entitats locals sobre la importància de la integritat pública, especialment, per a donar formació, instrucció i acompanyament per a la recollida de dades en la realització de l’estudi.

Per la seua banda, l’Agència Valenciana Antifrau farà tasques d’assessorament en el disseny de l’estudi de diagnòstic i detecció de necessitats en matèria d’integritat pública en l’Administració local, així com en l’elaboració del diagnòstic esmentat i en la construcció dels marcs d’integritat i bon govern; programarà i impartirà sessions de formació i sensibilització sobre ètica pública, integritat i prevenció de la corrupció en l’àmbit local, a més d’elaborar recursos i dissenyar actuacions i mesures de suport que faciliten la construcció de marcs d’integritat.

Les diputacions provincials d’Alacant, Castelló i València i l’FVMP es comprometen a proporcionar suport a la UV i a l’AVAF per a la realització de l’estudi diagnòstic.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica serà l’encarregada de coordinar tot el procés per al compliment adequat de les diverses fases del projecte. A més, difondrà els resultats de l’estudi realitzat en matèria d’integritat institucional a través del portal GVAOberta.

A partir de les necessitats i les actuacions detectades, i en col·laboració amb la resta de les parts, es coordinarà un programa de suport a les entitats de l’Administració local per a la construcció de marcs d’integritat i el compliment de les obligacions i els principis establits en la Llei de transparència i bon govern.

Totes les entitats signants del conveni podran identificar les polítiques públiques i les actuacions concretes més idònies que es poden dur a terme per a facilitar el compliment de la normativa i la implementació de les bones pràctiques recollides, tenint en compte les necessitats detectades en l’estudi.

En el desenvolupament de les activitats objecte del conveni es podrà comptar amb altres actors involucrats en la matèria, com ho són les universitats públiques de la Comunitat Valenciana i el seu personal investigador.

La col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i els diversos organismes no suposa obligacions econòmiques i tindrà una vigència d’un any.