Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
‘Viu la solidaritat’

L’IVAJ fa pública l’oferta de 375 places per als camps de voluntariat ‘Viu la solidaritat’ en 2023

03/03/2023
L’IVAJ fa pública l’oferta de 375 places per als camps de voluntariat ‘Viu la solidaritat’ en 2023
  • L'oferta inclou camps a la primavera, l'estiu i l'hivern i va dirigida a persones joves d'entre 15 i 30 anys
  • El director general de l'IVAJ ha destacat que es busca fomentar valors de convivència, tolerància, participació, solidaritat i aprenentatge intercultural

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha fet pública l’oferta de 375 places per a camps de voluntariat Viu la solidaritat en aquest 2023, que van dirigits a persones joves d’entre 15 i 30 anys, i amb els quals es busca fomentar entre aquest col·lectiu “els valors de convivència, tolerància, participació, solidaritat i aprenentatge intercultural”.

Així ho ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, que ha destacat que entre les funcions de l’organisme que dirigeix està la d’impulsar “la realització d’activitats d’oci educatiu, socials, culturals, esportives, mediambientals i de temps lliure, que permeten el desenvolupament integral de la joventut i que eduquen en hàbits de participació i en valors de compromís i integració social”.

Martí ha assenyalat que aquests són els principis que impulsen els camps de voluntariat Viu la solidaritat, que ofereixen activitats a través de les quals “un grup de joves de procedències diferents es compromet de manera voluntària i desinteressada al desenvolupament d’un projecte de treball amb contingut social en favor de la comunitat”, combinat amb activitats complementàries d’animació.

Així mateix, l’intercanvi de places que es realitza amb altres comunitats autònomes i amb el Servei Voluntari Internacional (SVI), adscrit a l’Institut de la Joventut, permet a la joventut valenciana la participació en activitats de caràcter nacional i internacional.

L’oferta, que preveu les places de tot l’any, inclou dos camps de primavera i dos més d’hivern, la qual cosa suposa un total de 50 places disponibles per a cada temporada. Aquests voluntariats estan centrats en el treball amb persones menors d’edat i aniran dirigits a persones joves que tinguen entre 18 i 30 anys.

L’oferta d’estiu inclou 11 camps relacionats amb l’arqueologia, el medi ambient i el treball amb xiquets i xiquetes, i suposen un total de 275 places que s’ofereixen a dos grups d’edat: un d’entre 15 i 17 anys i un segon que va entre els 18 i els 30 anys.

El contingut concret de cada camp es podrà consultar, segons estiga definit, en la web de l’IVAJ, a través d’aquest enllaç.

El director general de l’IVAJ ha informat que els camps de primavera, que obrin la temporada, es desenvoluparan entre els dies 7 i 16 abril, coincidint amb les vacances de Setmana Santa i Pasqua, mentre que els d’estiu estan previstos per als mesos de juliol i agost i tindran una duració d’entre 10 i 15 dies naturals, excepte en aquells casos en què, per les característiques pròpies de l’activitat, s’aconselle una duració diferent.

Per la seua banda, els camps d’hivern se celebraran entre els dies 26 de desembre i 4 de gener de 2024, coincidint amb les vacances de Nadal.

Requisits per a participar en els camps

Els camps de voluntariat estan projectats per a dos grups d’edat: d’una banda, la compresa entre els 15 i els 17 anys; d’altra banda, la que està entre els 18 i els 30 anys. Les persones participants hauran de tindre complida l’edat mínima i no superar, el dia d’inici de l’activitat, l’edat màxima assenyalada en cada camp de voluntariat.

Per la seua banda, les persones participants en els camps es comprometran a fer una tasca de voluntariat de manera desinteressada els dies i les hores estipulades en el projecte tècnic del camp en el qual s’inscriuen, i reunir els requisits necessaris per a dur a terme el projecte tècnic del camp de voluntariat en òptimes condicions.

Així mateix, accepten col·laborar en el desenvolupament de la programació de les activitats d’animació, contribuir a l’organització general del camp (tasques de neteja, cuina, administració i similars) i respectar les diverses creences, ideologies i diferències de totes les persones que hi participen.

La permanència en el camp des de l’inici fins al final de l’activitat programada, excepte en casos de força major, també és obligatòria; com també ho és respectar les normes de règim intern i de convivència pròpies de cada camp.

Preus i condicions

La participació en els camps de primavera i hivern organitzats a la Comunitat Valenciana té un cost de 30 euros per plaça i torn, mentre que en els d’estiu la quota per plaça i torn és de 110 euros. Per la seua banda, l’import dels camps organitzats en altres comunitats autònomes i per l’SVI tindran el cost que es fixe des de les entitats organitzadores.

Aquest preu inclou l’allotjament en instal·lacions adequades per a l’activitat prevista; alimentació en règim de pensió completa; formació necessària per al desenvolupament correcte del projecte tècnic; programa d’oci educatiu, amb activitats d’animació i de tipus cultural que es desenvolupen durant el torn, i assegurança d’accident i de responsabilitat civil.

Els camps de voluntariat juvenil organitzats per altres comunitats autònomes i per l’SVI es regiran per les seues pròpies normatives. En aquests casos, l’IVAJ actuarà com a enllaç entre les persones joves i la comunitat autònoma o l’entitat organitzadora del camp, i no serà responsable de les admissions definitives, els canvis de dates, les suspensions de torns i tampoc del tipus d’allotjament, alimentació, hores de treball, organització del temps lliure ni de la devolució de la quota.

El procés d’inscripció per als camps de primavera començarà el 6 de març i s’allargarà fins al 15 de març; els camps d’estiu a Espanya obriran termini d’inscripció del 20 d’abril al 24 de maig de 2023, i durant aquest període no es podrà reservar més d’una plaça. A partir de l’1 de juny de 2023, s’obrirà un nou període d’inscripció amb les places vacants, en el qual les persones interessades es podran inscriure en una altra activitat.

Per la seua banda, el termini d’inscripció per als camps d’estiu a l’estranger es publicarà el mes de març en la pàgina web de l’IVAJ, així com el procediment a seguir per a la inscripció.

Els camps d’hivern obriran inscripció el 7 de novembre, fins al 24 de novembre de 2023.

Galeria d'imatges