Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornades Kumpania

Igualtat celebra Trobades Kumpania per a donar a conéixer aquest programa socioeducatiu especialitzat en la infància, l’adolescència i la joventut gitana

04/03/2023
  • Les trobades se celebren aquest dissabte a Castelló de la Plana i València, el 25 de març a Elx i l'1 d'abril a la Universitat d'Alacant
  • Es dirigeixen a alumnat, professorat, familiars i entitats participants en els programes Kumpania, Impulsa Kumpania i Kumpania Plus

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat quatre Trobades Kumpania per a reconéixer les persones i les entitats participants en aquest servei públic socioeducatiu, especialitzat en infància, adolescència i joventut gitana, que suposa una inversió de 9 milions d’euros en 2023 per a “avançar en la igualtat d’oportunitats en l’accés a un itinerari formatiu lliurement triat per l’alumnat gitano”.

El director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha explicat que el servei públic Kumpania va nàixer el juliol de 2019 com un servei públic socioeducatiu especialitzat en la infància, l’adolescència i la joventut gitana i el seu entorn social i familiar, integrat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Per a dur-lo a terme, es desenvolupen 28 programes establits en tot el territori valencià, que acompanyen i fan costat a l’alumnat de població gitana en diverses etapes educatives.

Tal com ha destacat de Lamo, “Kumpania compta amb un ampli reconeixement, tant de les mateixes entitats representants de la població gitana, com per part de la Unió Europea, que ha guardonat aquesta iniciativa com a bona pràctica” i ha demostrat “ser un instrument altament efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població no gitana”.

El servei públic Kumpania s’ha incorporat al programa Fons Social Europeu Plus (FSE+) Comunitat Valenciana 2021-2027, per la qual cosa a partir d’ara compta, a més, amb finançament europeu.

En aquest sentit, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destina un total de 9 milions d’euros en 2023 per als programes següents: Kumpania, que té per objectiu la graduació en Educació Secundària Obligatòria; Impulsa Kumpania, que va dirigit a reforçar el suport a la infància i l’adolescència gitana en les etapes educatives obligatòries, i Kumpania Plus, per a l’acompanyament en els estudis postobligatoris.

Impacte i resultats a Castelló

A Castelló de la Plana hi ha un total de cinc serveis Kumpania, en què participen aquest curs 2022-2023 un total de 140 persones: 65 xiquets, o homes joves, i 75 xiquetes, o dones joves; 16 en edat d’Educació Infantil; 68 en Primària; 32 en Secundària; 11 preparant proves d’accés a la Universitat o graus superiors o mitjans, i 13 realitzant estudis postobligatoris, entre els quals hi ha 5 a la Universitat. El conjunt dels cinc serveis compta amb 35 professionals, 30 dones i 5 homes.

En el curs 2021-2022 van participar un total de 123 persones, 55 xiquets, o homes joves, i 68 xiquetes, o dones joves; 90 dels 103 que cursaven estudis d’educació en Primària o Secundària van promocionar de curs (el 87 %), 3 van aprovar les proves d’accés a la Universitat i 9 de cada 10 que cursaven estudis postobligatoris (90 %) van promocionar de curs.

Impacte i resultats a València

Quant a la província de València hi ha un total de dotze serveis Kumpania: 5 a la ciutat de València, 4 a Paterna i 1 a Sagunt, Llíria i Burjassot, en els quals participen aquest curs 361 persones: 173 xiquets, o homes joves, i 188 xiquetes o dones joves. D’aquests participants, n’hi ha 52 en edat d’Educació Infantil, 195 en Primària, 86 en Secundària, 4 preparant proves d’accés a la Universitat, o grau superior, i 24 realitzant estudis postobligatoris, entre els quals hi ha 6 a la Universitat. El conjunt dels dotze serveis compta amb 80 professionals, 67 dones i 13 homes.

En el curs 2021-2022 hi van participar un total de 359 persones, 179 xiquets, o homes joves, i 180 xiquetes, o dones joves; 283 dels 334 que cursaven estudis d’educació Primària o Secundària van promocionar de curs (el 84 %), 4 dels quals es van graduar en Secundària; 1 va aprovar les proves d’accés a la Universitat, i 16 de 21 dels que cursaven estudis postobligatoris (76 %) van promocionar de curs.

Trobades Kumpania

Pel que fa a les Trobades, organitzades en col·laboració amb els ajuntaments de Castelló de la Plana, Elx i la Universitat d’Alacant, hi participaran persones usuàries del servei públic Kumpania, familiars, professionals dels programes, professorat dels centres educatius, representants de les entitats gitanes i públic general.

Mitjançant un format “amable, estimulant i enriquidor”, presentat per l’activista gitano Juan David Santiago, les Trobades Kumpania inclouen converses amb totes les parts implicades, que abordaran la situació present de la població gitana en l’àmbit educatiu, els seus determinants socials i les seues aspiracions.

Les jornades d’aquest divendres tenen lloc al Centre Polifuncional La Marina del Grau de Castelló de la Plana i a la sala Santiago Grisolía del Museu de les Ciències de València.

En el cas d’Elx, serà el dissabte 25 de març, a partir de les 17.00 hores, a la sala d’actes del Centre de Congressos Ciutat d’Elx. A Alacant tindrà lloc el dissabte 1 d’abril, a les 17.00 hores, a la sala d’actes de l’Aulari II de la Universitat d’Alacant.