Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Trobada cooperació

Toñi Serna: “La unió, la solidaritat i la cooperació entre pobles és el que ens fa esdevindre una societat que avança en drets humans”

03/03/2023
Toñi Serna: “La unió, la solidaritat i la cooperació entre pobles és el que ens fa esdevindre una societat que avança en drets humans”
  • La secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, clausura la XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament
  • Les comunitats autònomes i l’Estat situen l’educació en el centre de les polítiques públiques de cooperació

La secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, ha clausurat la XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament, que s’ha celebrat a València els dies 1, 2 i 3 de març amb el títol Canvi social, comunicació i educació per al desenvolupament: processos i estratègies de la cooperació en la societat de la informació.

Per a la secretària autonòmica de Cooperació, “la unió, la solidaritat i la cooperació entre pobles és el que fa que esdevinguem una societat millor que avança en drets humans”.

En aquest sentit, Toñi Serna ha destacat que la Comunitat “té una aposta ferma i decidida amb tots aquells treballs que s’estan desenvolupant en matèria de cooperació internacional i l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

En la seua intervenció, la secretària autonòmica de Cooperació ha agraït l’esforç de totes les comunitats autònomes que han participat en la trobada demostrant que la cooperació internacional “es pot fer de manera descentralitzada i amb molt bons resultats”.

En l’acte de clausura, també ha intervingut la directora general de Cooperació, Clara Tirado, que ha subratllat que “crear aliances entre agents és un element fonamental per a erradicar la pobresa i reduir els factors que estan en la base de l’exclusió social. Aliances locals i també aliances globals”.

Al mateix temps, ha afirmat que és necessari que, des dels governs autonòmics, “seguim impulsant polítiques públiques de cooperació internacional al desenvolupament que posen en el centre la construcció de la pau i l’enfocament de drets humans, situant-los com a instruments efectius per abordar els factors econòmics, socioculturals i polítics que estan en la base de la violència i els conflictes de tota índole”.

Declaració institucional

Les sessions de treball han reunit durant tres jornades els responsables de la cooperació al desenvolupament de les comunitats autònomes d’Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, el País Basc, Extremadura, Galícia, les Illes Balears, La Rioja, la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana per a contribuir a dinamitzar i enfortir la cooperació descentralitzada, a més de permetre posar en comú els reptes i els desafiaments als quals s’enfronta.

Durant la trobada, s’ha aprovat una declaració institucional conjunta en la qual es recullen les aportacions i les conclusions de les comunitats autònomes entorn dels desafiaments als quals s’enfronta la gestió de les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament en els pròxims anys i les contribucions que hi pot fer la cooperació descentralitzada.

El manifest també destaca l’oportunitat que suposa recuperar la comunicació per al desenvolupament com un factor de canvi i transformació social, amb capacitat per a implicar la ciutadania en la cerca compartida de solucions per a avançar en equitat i justícia global. Per a fer-ho, s’inclouen diverses mesures encaminades a millorar la comunicació i reduir la bretxa informativa amb la ciutadania.

Així mateix, tal com recull la declaració institucional, les comunitats autònomes participants han acordat reforçar els projectes i les actuacions entorn de les polítiques d’educació per a la ciutadania global des de la convicció que contribueixen a la prevenció a llarg termini de les violacions dels drets humans i els conflictes violents; la promoció de la igualtat i el desenvolupament sostenible, i el fet d’afermar una cultura de pau.

De fet, les comunitats autònomes i l’Estat estan situant l’educació en el centre de les polítiques públiques de cooperació i durant 2022 es van destinar 34,1 milions d’euros al suport d’actuacions en matèria d’educació per al desenvolupament.

En la jornada de clausura s’han lliurat els Premis de la Cooperació Descentralitzada a la Trajectòria i les Pràctiques en Cooperació al Desenvolupament, guardons que s’han concedit al fotògraf Gervasio Sánchez; la primera presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Maribel García, i el voluntari amb àmplia trajectòria en Creu Roja, Carlos Ortega.

Bones pràctiques i millora de la comunicació

La XVI Trobada de Comunitats Autònomes i Cooperació al Desenvolupament s’ha celebrat a València els dies 1, 2 i 3 de març. En la sessió inaugural van participar la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; la directora general de Polítiques de Desenvolupament Sostenible del Ministeri d’Afers Exteriors, Eva del Hoyo, i el director general de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Antón Leis.

La sessió inaugural va comptar amb la ponència de l’escriptora i investigadora Raquel Martínez Gómez, que va parlar de La comunicació com a brúixola del desenvolupament sostenible: la capacitat transformadora de la comunicació en l’espai de la cooperació per al desenvolupament.

La directora del Desenvolupament Internacional en IS Global, presidenta de REDS i membre del consell estratègic i lideratge d’UNSDSN, Leire Pajín, va ser l’encarregada de realitzar la ponència de la jornada del 2 de març amb el títol Mobilitzar la ciutadania en l’assoliment del desenvolupament sostenible. Així mateix, es van desenvolupar sessions de treball orientades als responsables polítics i el personal tècnic que assisteix a la trobada. En la sessió de la vesprada es va proposar el debat Comunicació i processos de desenvolupament: el paper dels mitjans en la formació de ciutadania crítica, moderat pel periodista Javier Ruiz i amb la presència de les també periodistes Mónica García, Helena Maleno i Xavier Aldecoa.

La trobada ha conclòs amb l’exposició de bones pràctiques sobre educació i comunicació per al desenvolupament, la presentació de conclusions i el lliurament del relleu per a la XVII Trobada de la Cooperació.

Galeria d'imatges