Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo: “Intervindrem en 41 fosses del cementeri de Paterna en 2023, on s’espera localitzar un total de 179 víctimes”

06/03/2023
Pérez Garijo: “Intervindrem en 41 fosses del cementeri de Paterna en 2023, on s’espera localitzar un total de 179 víctimes”
  • La consellera de Qualitat Democràtica destaca l'avanç en els treballs d'exhumació a la Comunitat Valenciana, on s'ha aconseguit excavar sis de cada deu fosses
  • Rosa Pérez Garijo i la diputada del Parlament Europeu, Sira Rego, visiten els treballs d'exhumació de la fossa 95 del cementeri de Paterna, finançats per la Generalitat

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la diputada del Parlament Europeu, Sira Rego, han visitat els treballs d’exhumació de la fossa 95 del cementeri de Paterna, que van començar el mes de febrer passat.

Després de la visita, Pérez Garijo ha assenyalat que “intervindrem en 41 fosses del cementeri de Paterna en 2023, on s’espera localitzar un total de 179 víctimes”.

La consellera ha parlat del compromís del Govern Valencià d’assolir un territori lliure de fosses, en el qual “hem avançat molt”. De fet, la consellera ha recordat que “ja s’han excavat sis de cada deu de les fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià”.

“Amb aquests treballs —ha continuat Pérez Garijo— no estem retornant la dignitat a les víctimes, ja que mai la van perdre, sinó que estem dignificant el nostre país, que no pot construir la democràcia sobre les fosses comunes d’aquells que van morir assassinats per defensar els drets i les llibertats que ara gaudim”.

En aquest sentit, la consellera ha subratllat que la Comunitat Valenciana “ha esdevingut un referent en tot Espanya en la recuperació de restes franquistes”, a la qual cosa ha afegit que en aquests moments “ens enfrontem a un altre gran repte, com és el de continuar identificant les restes trobades per a retornar-les com més prompte millor a les seues famílies”.

Per a dur-ho a terme, la consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que “estem col·laborant amb l’institut d’investigació Fisabio per a centralitzar totes les dades d’ADN i obrir un banc de dades que ens permeta creuar informació”.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, finança amb 84.634 euros els treballs d’exhumació i localització que s’estan realitzant en la fossa 95, on s’espera trobar les restes de 47 persones assassinades el 17 de novembre de 1939.

Pérez Garijo ha avançat que el Pla d’exhumacions de la Generalitat per a 2023 “inclou la cerca de 421 noves víctimes del franquisme i la dictadura, en 49 fosses que es troben als cementeris de Paterna, Castelló de la Plana i Alacant”.

El mapa de fosses en xifres detalla que fins ara s’han localitzat les restes de 2.166 víctimes en territori valencià, tant de la repressió franquista com combatents, 225 de les quals s’han identificat i 373 estan pendents d’identificació.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats