Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Guía rural

L’IVAJ publica una guia per a fomentar la participació juvenil en zones rurals a través de l’art i la cultura

07/03/2023
  • Jesús Martí assenyala que la pandèmia ha augmentat la percepció que l'entorn rural pot ser “un refugi i una oportunitat de futur sostenible”
  • La guia destaca el Zigzag Festival a Sot de Ferrer (l'Alt Palància) i també compta amb experiències del programa europeu Peripheral Youth Makers

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha elaborat una guia per a fomentar la participació juvenil en zones rurals a través de l’art i la cultura, per a ajudar a lluitar contra el despoblament.

Es tracta d’un document que serveix d’orientació per a treballar a fons les estratègies de dinamització de les persones joves en poblacions afectades per l’èxode rural.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha explicat que la situació geogràfica és una “característica clau” per a entendre la problemàtica de la joventut rural, per la “dificultat de poder accedir als espais de trobada, oci, participació o cultura que són el terreny de l’educació no formal”. Si a les ciutats aquestes opcions i infraestructures solen estar disponibles i són assequibles, “la joventut té més complicat poder gaudir-les en territoris rurals”, ha remarcat.

Per al responsable de l’àrea de les polítiques de joventut de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la lluita contra el despoblament juvenil suposa un repte “si volem mantindre les zones rurals vives”.

Per això, Jesús Martí ha defensat que l’educació no formal s’ha d’incloure en les estratègies que “fomenten la connexió de la joventut amb el seu territori i contribuïsquen a fer-lo més atractiu”. Ha de ser una eina que capacite la joventut rural “perquè aquesta puga imaginar viure en les zones rurals en un futur més o menys llunyà”, hi ha afegit.

Així doncs, la guia explica que les polítiques d’arrelament de la població juvenil en la zona rural estan davant del repte de mantindre la connexió entre la joventut i el territori, proporcionant oportunitats perquè les persones joves puguen tornar-hi quan vulguen i, fins i tot, atraient gent jove nascuda en entorns urbans.

En aquest sentit, el director general de l’IVAJ ha explicat que la pandèmia ha ajudat a fomentar la percepció que l’entorn rural es pot transformar en un “refugi” i una via d’oportunitats per a una vida “sana” i per a un futur “més sostenible”.

Oferta d’oci i cultura

El document de l’IVAJ proposa treballar per a pal·liar l’escassetat d’oferta cultural i d’oci per a fer atractiu el territori cap a la joventut. A més, es proposa que s’aposte per projectes en xarxa i de col·laboració entre persones joves del territori i altres agents, perquè comparteixen contextos similars que els poden permetre fomentar relacions de proximitat i identificació.

Així, la guia aposta per generar activitat a través de la col·laboració amb artistes locals i col·lectius creatius informals; associacions del territori; comerços i empreses locals; escoles, col·legis i instituts; municipis i administracions públiques; penyes i agrupacions de festes; serveis socials, d’ocupació o emprenedoria, així com universitats.

Com a exemples de projectes en marxa, la guia destaca el Zigzag Festival a Sot de Ferrer (l’Alt Palància), que s’ha marcat l’objectiu d’incrementar la participació de la joventut en el programa d’activitats de pròximes edicions.

Així mateix, compta amb experiències desenvolupades dins del programa europeu Peripheral Youth Makers, amb activitats ja realitzades en la zona interior de Castelló i també a Itàlia i Portugal.

Es tracta d’activitats organitzades directament per grups de persones joves, com ara tallers de fotografia; impressió de samarretes; tallers de dansa; contacontes; monotípia i cianotípia; tallers de teatre i improvisació teatral; realització de murals i tour sobre arts urbanes; batucada, i organització de concerts.