Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova el decret que regula la tipologia i el funcionament de centres, serveis i programes del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

10/03/2023
  • Es tracta d'un dels decrets que desenvolupa la Llei de serveis socials inclusius
  • Una de les qüestions que aborda el decret és l'actualització de les ràtios de personal de tots els recursos inclosos en el Sistema

El Ple del Consell ha aprovat el decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els serveis i els programes de serveis socials i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Es tracta d’un dels decrets que desenvolupa els principis de la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana i consolida un nou model amb una organització i una gestió que parteix de considerar com a dret subjectiu unes prestacions de qualitat al servei de la ciutadania.

Amb aquest decret s’actualitza, es modernitza i s’unifica la normativa dels serveis socials, per la qual cosa es deroguen un màxim de 15 normes, algunes de les quals, com en el cas de la que afecta el sector de la diversitat funcional i l’exclusió social, es remunten a 1990.

En línies generals, el decret ordena l’atenció primària i la secundària amb condicions materials i funcionals bàsiques de centres, serveis i programes, especificant les prestacions que ofereixen i detallant aspectes organitzatius, de personal o metodològics.

Una de les qüestions que aborda el decret és l’actualització de les ràtios de personal de tots els recursos inclosos en el Sistema, tenint en compte una nova realitat sociodemogràfica en la qual la població és més major, hi ha més nivells d’atenció a la dependència o més gent que viu a soles.

Nou model d’atenció

En el seu desenvolupament, el decret destaca l’aposta per nous models d’atenció convivencials i un nombre màxim de places més reduït per a crear centres residencials més semblants a una llar, en un sistema centrat en la persona com a principi inspirador general.

La incorporació de noves figures professionals és una altra de les qüestions que inclou el text, juntament amb la regulació perquè els centres se situen en entorns urbans amb accés a tots els recursos sociocomunitaris habituals.

Quant a la participació de les persones usuàries, s’estableixen mecanismes per a millorar-la i l’obligatorietat dels centres a disposar de protocols d’emergències, diversitat, violència de gènere, LGTBI, no discriminació o salut sexual i reproductiva.

En aquest nou model, es tindran en compte criteris de sostenibilitat en la construcció i la reforma dels recursos, com ara instal·lació de plaques fotovoltaiques, dissenys bioclimàtics i sistemes de climatització i il·luminació més eficients, a més del consum d’alimentació sostenible i de proximitat.

Implantació territorial i àmbit laboral

El decret també garanteix una cobertura mínima de serveis i recursos en tot el territori de la Comunitat Valenciana, fomentant un augment de l’equilibri entre les zones de costa i interior, de manera que amb cada tipologia de centre s’indica la implantació territorial. Amb aquest criteri, s’introdueixen els punts d’atenció en entorns rurals i poc poblats com ara extensions dels centres més pròxims.

Pel que fa a l’àmbit laboral, es fomenta el treball no deslocalitzable i la incorporació de noves figures professionals, i es potencia, a més, la incorporació en les plantilles de titulacions de cicles formatius.

Junt amb els altres decrets desenvolupats per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en el marc de la Llei de serveis socials inclusius, l’objectiu amb aquesta regulació és generar un sistema coherent, organitzat i planificat que es guie pels criteris de qualitat, eficiència i accessibilitat, per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania i garantir la protecció de drets de les persones.

Tots aquests elements són clau per a oferir seguretat jurídica a les empreses del sector i, el que és més important, estableixen, per fi, les condicions necessàries per a oferir una atenció adequada i de qualitat a les persones usuàries de centres, serveis i programes de serveis socials.

Aquestes noves condicions s’han demostrat necessàries per a la qualitat de l’atenció de les persones usuàries, i esdevenen inajornables després dels aprenentatges de les situacions que s’han viscut durant la crisi generada per la COVID-19.