Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova el projecte de la Llei d’accessibilitat universal i inclusiva de la Comunitat Valenciana

10/03/2023
  • La futura llei garantirà l'exercici dels drets i el compliment de l'accessibilitat plena per a totes les persones
  • Es crearà el Consell Valencià de Promoció i Garantia de l'Accessibilitat Universal

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de la Llei d’accessibilitat universal i inclusiva de la Comunitat Valenciana, la primera llei autonòmica que regula i garanteix els drets i el compliment de les condicions i les exigències de l’accessibilitat universal i plena per a totes les persones.

La nova llei, promoguda per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, en la redacció de la qual han participat totes les conselleries, incidirà positivament en el dret a l’accessibilitat, la igualtat d’oportunitats i de tracte, l’autonomia personal, la inclusió en la comunitat i la vida independent, amb l’accés de totes les persones en tots els àmbits i entorns, processos, béns i serveis a la disposició del públic.

A més de garantir les condicions bàsiques d’accessibilitat universal, incloent-hi l’accessibilitat cognitiva, de les seues mesures es beneficiaran singularment les persones amb diversitat funcional i d’edat avançada, si bé s’ha volgut que es beneficien totes les persones, amb independència de la seua condició física, sensorial, intel·lectual i cognitiva, és a dir, encara que no tinguen una discapacitat declarada.

Principis i actuacions

El projecte de llei, que consta de 104 articles, conté disposicions específiques d’accessibilitat en diversos àmbits, com ho són les comunicacions, les telecomunicacions i els serveis de la societat de la informació, i l’accessibilitat en espais públics urbanitzats, espais naturals i infraestructures.

Així mateix, el text aborda l’accessibilitat en les edificacions de nova construcció i en les edificacions existents, amb l’ampliació de la reserva d’habitatges per a persones amb diversitat funcional i la possibilitat de fer-hi adaptacions necessàries, segons el Decret del Consell de regulació de l’accessibilitat en l’edificació i en els espais públics.

En l’àmbit del transport, s’estableixen, amb caràcter legal, les condicions d’ús de la targeta d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, així com les mesures de control i de sanció de places d’aparcament reservat, que correspondran als ajuntaments.

D’altra banda, la futura norma estableix en un capítol l’accessibilitat en les relacions entre les administracions públiques i la ciutadania, amb les condicions que en aquest sentit han de reunir les oficines d’informació, els punts d’atenció i els serveis telefònics d’atenció a la ciutadania de titularitat de la Generalitat, així com la previsió de plans de formació per a l’atenció a persones amb diversitat funcional en diversos àmbits.

Igualment es preveu l’accessibilitat en l’ocupació, tant en l’ordinària com en la protegida, amb l’obligació de fer ajustos raonables dels llocs de treball, establint, per a fer-ho, el procediment i les mesures de foment.

D’altra banda, es tracta d’una llei que regula tota mena de mesures administratives: contra la discriminació, de foment o d’acció positiva, de control administratiu previ i posterior, així com en matèria de contractació pública i accions de manteniment de les condicions d’accessibilitat.

En aquest sentit, el text inclou òrgans col·legiats de participació social, com ara el Consell Valencià de Promoció i Garantia de l’Accessibilitat Universal, el suport administratiu i tècnic del qual anirà a càrrec de la conselleria competent en matèria de serveis socials, per a garantir la participació, els objectius i les mesures que preveu la llei.

En definitiva, es tracta d’una norma que s’alinea clarament amb el principi d’igualtat, l’Estratègia de la Unió Europea sobre els drets de les persones amb discapacitat per a 2021-2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, especialment per a assolir els objectius d’educació, reducció de desigualtats i ciutats amigables sostenibles, garantint l’adopció en tots els nivells de decisions inclusives, participatives i representatives que responguen a les necessitats de les persones.