Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Càtedra de Joventut

L’IVAJ destina 30.000 euros a la Universitat de València per a analitzar la realitat actual de la joventut

09/03/2023
L’IVAJ destina 30.000 euros a la Universitat de València per a analitzar la realitat actual de la joventut
  • La Càtedra de Joventut desenvoluparà activitats formatives i culturals
  • El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, reivindica “visibilitzar l’agenda jove en una societat adultocentrista”

El director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha presentat la nova Càtedra de Joventut que la Universitat de València (UV) ha creat per a investigar la realitat actual de les persones joves. La posada en marxa d’aquesta iniciativa ha sigut possible gràcies a l’aportació de 30.000 euros de l’IVAJ.

La presentació, que ha tingut lloc al Rectorat de la UV, ha comptat amb la presència de la vicerectora d’Innovació i Transferència de la UV, Rosa María Donat, i la directora de la Càtedra, Paz Viguer. En l’acte, Martí ha explicat que l’objectiu d’aquesta col·laboració és “desenvolupar coneixement, investigar i innovar en temes relacionats amb les polítiques de joventut”.

El director general de l’IVAJ ha reivindicat l’aposta de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per “visibilitzar l’agenda jove en una societat caracteritzada per l’adultocentrisme”, i ha valorat la “implicació de la gent jove en causes universals com la lluita contra el canvi climàtic i la insostenibilitat de l’actual model productiu”.

Així mateix, Martí ha assenyalat la importància d’aquesta càtedra per a innovar en polítiques que ajuden a pal·liar “la difícil situació de salut mental entre les persones més joves”, les causes de la qual entronquen amb la “dificultat per a construir un projecte vital amb un mínim de certeses”.

Amb la Càtedra de Joventut es desenvoluparan activitats formatives, culturals, d’investigació i d’extensió universitària orientades cap al coneixement i la difusió permanent de la realitat de les persones joves i de les polítiques de joventut de la Comunitat Valenciana.

Activitats

Entre les iniciatives destaquen cursos i activitats de formació, jornades, investigacions i conferències en matèria de joventut, i el desenvolupament de línies d’investigació conjunta entre la Universitat de València i l’Observatori Valencià de la Joventut.

També es posaran en marxa projectes de promoció de trobades nacionals i internacionals i trobades tècniques i científiques; l’execució de treballs de recerca, de transferència de resultats i tesis doctorals, i la potenciació de publicacions sobre temes de joventut.

El director general de l’IVAJ ha explicat que la creació d’aquesta càtedra “permetrà conéixer més profundament” la situació de la joventut a la Comunitat Valenciana, de manera que es “garantisca el desenvolupament d’unes polítiques en relació amb les necessitats de les persones joves”.

A més, “es compleix una de les principals reivindicacions del col·lectiu de professionals de la joventut que reclama una formació de qualitat per a dur a terme, d’una manera millor, les funcions que els corresponen”, ha asseverat.

Investigació i premis

Durant l’acte de presentació, s’ha premiat el millor treball de fi de grau i la millor tesi doctoral sobre joventut en el marc d’aquesta càtedra.

En el cas de la tesi doctoral, el procés d’investigació s’ha centrat en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el rendiment acadèmic dels estudiants d’Educació Secundària, així com els factors que propicien l’ús de les TIC a l’aula per part dels docents. Els resultats obtinguts permeten elaborar recomanacions en matèria de política educativa.

Quant al treball de fi de grau, s’ha centrat en els processos participatius de les persones joves en zones en risc de despoblament. La finalitat d’aquest estudi és conéixer les seues necessitats i preferències per a potenciar el retorn i el manteniment de la població jove en el món rural, fent-los partícips i conscients del procés de millora dels seus municipis.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del director general del Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí