Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Pla Irta

La Generalitat organitza una jornada per a estimular les bones pràctiques en matèria d’innovació i sostenibilitat en l’arquitectura

10/03/2023
La segona edició de ‘Meeting the Irta’s’ reuneix els beneficiaris d’aquest pla d’ajudes per a visibilitzar els projectes i compartir experiències
  • La segona edició de Meeting the Irta’s reuneix els beneficiaris d’aquest pla d’ajudes per a visibilitzar els projectes i compartir experiències
  • El termini per a sol·licitar les ajudes està obert fins al 28 d’abril

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat la segona trobada de Meeting the Irta’s, amb el doble objectiu de visibilitzar les bones pràctiques en arquitectura sostenible i innovadora i per a estimular-ne la replicabilitat tant en l’espai públic com el privat.

La secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha assenyalat que “el Pla Irta és molt més que una línia d’ajudes convencional, perquè entre els seus objectius està visibilitzar i estimular les bones pràctiques, però també la reproductibilitat”.

En aquest sentit, ha destacat la posada en marxa de la plataforma MIRA, “un espai en el qual es poden consultar totes les iniciatives que han sigut beneficiàries d’aquesta línia d’ajudes i que serveix de repositori de bones pràctiques per a fomentar-ne la reproductibilitat”.

Per la seua banda, la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha apuntat la necessitat de generar aquests espais on compartir experiències. “Després de l’èxit de la primera edició, considerem fonamental celebrar aquesta segona trobada que ens permet potenciar l’ecosistema d’innovació i sostenibilitat en l’arquitectura a través de l’experiència, però també de la reflexió i el debat”.

Matarredona també ha destacat que, des de la primera edició en 2020, el Pla Irta ha impulsat més de 140 projectes en matèria de sostenibilitat i innovació en l’arquitectura, amb un pressupost de quasi 5 milions d’euros.

En la primera part de la jornada s’han pogut conéixer projectes pioners en l’Administració pública, com ho és el Centre d’Innovació TIC Ruraltec que s’impulsa des de l’Ajuntament d’Aras de los Olmos; el local social Pedralvilla que desenvolupa l’Ajuntament d’Olocau; la regeneració participativa d’un barri vulnerat, presentada per la Universitat d’Alacant, o el desenvolupament tecnològic de panells ecològics realitzats amb residus vegetals de la Universitat Miguel Hernández, entre altres.

A més, s’hi ha comptat amb la ponència de Pedro Fuentes Durá, catedràtic de la UPV, que ha versat sobre El ciutadà creatiu, i la intervenció de Carlos Álvarez, catedràtic de Salut Pública de la UA, amb la ponència La casa que cuida.

En la segona part s’han presentat altres iniciatives impulsades també pel Pla Irta, com ho són l’ecorehabilitació del Teatre del Raval de Gandia o la recuperació del patrimoni etnològic de barraques agràries, de l’Ajuntament de Titaguas, i el projecte d’arquitectura bioclimàtica Orangerie, que desenvolupa l’Ajuntament d’Alzira. També projectes d’iniciativa privada, com ara la rehabilitació energètica d’un edifici d’habitatges, CP Sant Pere d’Alcántara, o un hotel apartament Passivhaus i un habitatge Passivhaus, entre altres.

Com a ponents han intervingut Bruno Sauer, CEO del Green Building Council España; la catedràtica de la UPV María del Carmen Linares; la professora Susana Iñarra, i l’experta en innovació oberta i CEO de Lasinde, Sandra Sinde.

Convocatòria Irta 2023

La trobada ha finalitzat amb la presentació de la convocatòria de les ajudes del Pla Irta 23, la dotació del qual és, en aquesta edició, d’1.462.000 euros, un 5,6 % més que en 2022, que es podrà sol·licitar fins al 28 d’abril de 2023.

Es tracta d’una línia d’ajudes que fomenta la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l’arquitectura, la convocatòria de la qual preveu tres programes de subvencions per a la redacció de projectes; l’execució d’obres, tant de rehabilitació com de nova planta, i la investigació aplicada i el desenvolupament de producte. Des de 2020 el Pla Irta ha finançat un total de 142 iniciatives, 64 de les quals han sigut per a la redacció de projectes; 64, per a obres, i 14 per a projectes d’investigació.

Aquestes ajudes han possibilitat la creació d’un repositori de bones pràctiques MIRA (mostra d’innovació i recerca en arquitectura) que pretén fer valdre les iniciatives pioneres en matèria de sostenibilitat en l’entorn construït, facilitar-ne la visibilització i la reproductibilitat, i on es poden consultar totes les iniciatives que formen part del Pla Irta.

Galeria d'imatges