Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Balanç centres Dona

Aitana Mas: “La Xarxa de Centres Dona va realitzar 100 atencions al dia durant 2022 a dones víctimes de maltractament, agressions sexuals o assetjament sexual”

11/03/2023
  • Durant l’any passat, 7.791 dones van acudir als centres i es van realitzar 36.232 atencions
  • També es van dur a terme intervencions amb 664 fills i filles de dones víctimes de maltractaments

La Xarxa de Centres Dona 24 hores i Centres Dona rural i d’Interior va realitzar l’any passat una mitjana de 100 atencions al dia, segons es desprén del balanç d’actuacions en 2022, que reflecteix un total de 36.232 atencions i 7.791 dones ateses.

Així ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, que ha destacat l’atenció “integral, especialitzada i exclusiva” que s’ofereix en aquests centres a dones víctimes de maltractaments físics o psíquics, abusos o agressions sexuals i assetjament sexual en l’àmbit laboral o educatiu, així com atenció psicològica als fills i filles de les dones que s’hi atenen.

Aquests centres tenen caràcter permanent i d’emergència, funcionen les 24 hores del dia i presten una atenció social, psicològica i jurídica, tant en situació de crisi com d’assessorament o de teràpia en seguiment, en àmbit individual i grupal, i són de caràcter ambulatori.

La vicepresidenta ha posat l’accent en l’atenció especial a les zones rurals i d’interior, “on és més difícil accedir a aquest recurs”, amb la creació de serveis itinerants a Elda, Yátova, Segorbe, Sant Mateu i Xàtiva, que ofereixen informació, prevenció i atenció psicosocial de la violència de gènere i per a la promoció de la igualtat de les dones en aquestes zones.

Atesos per un equip interdisciplinari, ofereixen acolliment i escolta, puntual i permanent; informació sobre els drets que tenen les víctimes i sobre els recursos existents per a afrontar la situació, i ajuda professional per a pal·liar o superar les conseqüències del maltractament a través d’una intervenció psicosocial i grupal.

Les professionals atenen les necessitats de la víctima, valoren la situació de violència, el seu risc físic i psicològic, “establint la intervenció psicosocial i la informació i l’assessorament jurídic adequat a les necessitats que cada dona planteja”, ha explicat Mas.

Atencions realitzades

Del total de 7.791 dones ateses en 2022, cal distingir-ne 3.526 que acudien per primera vegada, 3.436 casos d’anys anteriors i 829 casos represos.
També es van atendre 664 fills i filles d’aquestes dones.

Així mateix, de les 36.232 atencions que es van fer, en van ser 4.284 a través del servei itinerant dels Centres Dona Rural, 17.663 es van desenvolupar de manera presencial, 14.204 de manera telefònica i 81 mitjançant videotrucada.  

Quant a l’atenció telefònica, des del número gratuït 900 580 888 es van atendre 67.209 telefonades.

Diversitat d’actuacions

La vicepresidenta ha destacat les actuacions que s’han dut a terme en matèria d’“inserció sociolaboral” amb 630 dones, el 38,3 % de les quals van ser derivades a empreses de treball temporal.

Cal destacar, també, que un 63,2 % dels casos es van derivar al Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Labora), el 41,1 % van ser remeses a les agències de desenvolupament local (ADL) i el 34 % a diverses associacions i fundacions. Un 25,2 % van ser derivades a altres recursos.

De les dones a les quals s’ha fet seguiment d’inserció sociolaboral, un total de 228 es van incorporar al mercat laboral en 2022.

Menors en atenció psicològica infantil i juvenil

L’informe corresponent a l’any passat reflecteix també que en la Xarxa de Centres Dona es van atendre psicològicament un total de 664 fills i filles de dones víctimes de problemàtiques de maltractaments físics o psíquics.

De manera únicament individual, es va intervindre amb 628 menors, 306 xiquets i 322 xiquetes. La resta, 21 xiquets i 15 xiquetes, es van atendre en les dues modalitats, tant de manera individual com grupal, mitjançant els tallers psicoeducatius que s’han desenvolupat.

Aitana Mas ha assenyalat la importància de les accions “preventives i de la promoció de la igualtat”, consistents en xarrades, cursos, conferències, accions divulgatives, etc. 1.970 de les 2.102 accions que s’hi van dur a terme es van fer en el nivell primari, dirigides a públic general, amb un nombre de persones assistents aproximat de 40.972.

En el nivell secundari es van desenvolupar 132 accions dirigides a professionals i agents socials, amb un nombre de persones assistents aproximat de 1.419. Els professionals majoritaris als quals van dirigides les accions pertanyen a l’àmbit de l’educació, la sanitat, les forces i cossos de la seguretat de l’Estat i l’àmbit social.