Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “El nou decret de tipologia dels Serveis Socials garanteix una millora en l’atenció a les persones sense cap classe de copagament”

10/03/2023
Aitana Mas: “El nou decret de tipologia dels Serveis Socials garanteix una millora en l’atenció a les persones sense cap classe de copagament”
  • Mas assenyala que està previst destinar 137 milions d’euros per a finançar les places públiques i concertades i la creació de 4.600 llocs de treball
  • El Consell ha aprovat també els projectes de llei de barris i d’accessibilitat universal inclusiva perquè es tramiten en les Corts

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha destacat que el nou decret de tipologia dels Serveis Socials “garanteix que les persones usuàries dels centres públics i concertats reben una millor atenció”.

Així mateix, ha assegurat que aquesta millora de l’atenció es produirà “sense que hi haja cap copagament ni supose ni un euro més a les persones que reben les prestacions vinculades a aquests serveis”, i ha insistit que la Generalitat “assumirà l’increment dels costos” que es puguen derivar de la millora de les condicions del servei, de manera que “mai repercutirà sobre les persones usuàries”.

Mas ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell, en el qual hui s’ha aprovat el decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els serveis i els programes de serveis socials i la seua ordenació dins de l’estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que desenvolupa la Llei de serveis socials inclusius aprovada en 2019.

La vicepresidenta ha assenyalat que amb aquest decret “traduïm a una norma els aplaudiments dels balcons en la pandèmia al personal dels serveis, els recursos i els drets de les persones”, “regulant i ordenant un sistema que estava completament desestructurat, que tenia unes normatives diferents que ara centralitzem en un sol decret”.

El decret garanteix “la millora de les ràtios, adaptant-les als acords amb la resta de comunitats autònomes i amb el Ministeri, i la qualitat de les prestacions que s’ofereixen en aquests centres, amb una estimació econòmica per a les places públiques i concertades de 137 milions d’euros fins a 2027”, per la qual cosa, “veurem com les condicions i la qualitat de vida de les persones que estan en aquests centres milloren substancialment”.

A més, ha destacat que amb aquest decret s’està “creant ocupació, amb una previsió de més de 4.600 llocs de treball nous, amb la qual cosa el Consell contribueix a posar en el centre de la creació d’ocupació l’economia generada pels serveis socials i l’atenció a les persones que estan en situació de vulnerabilitat o que requereixen aquestes cures”.

Això significa que “doblem el personal que treballa en l’atenció directa als centres residencials i posem fi a les macroresidències, apostant per un nou model basat en les unitats convivencials més reduïdes, que se semblen més a una llar”.

Així mateix, ha assenyalat que es tracta d’una mesura “feminista”, tenint en compte que es tracta d’un sector altament feminitzat, que posa l’autonomia de les persones, les cures i la vida en el centre, i millora les condicions en les quals estan moltes persones, tant usuàries com treballadores.

Projecte de llei de barris

D’altra banda, el Consell ha aprovat també, perquè es tramite en les Corts, el Projecte de llei de barris de protecció pública de la Comunitat Valenciana, el contingut del qual ha sigut explicat pel vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, que ha assenyalat que aquesta norma “serà una eina jurídica encaminada a afavorir el compliment del deure de les institucions públiques d’intervindre per a fer que les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que es produeixen en els territoris revertisquen”.

A la Comunitat Valenciana “més d’un milió de persones viuen en espais urbans sensibles, és a dir, en àrees vulnerables, tant per la situació socioeconòmica, com per la residencial i la manca d’accés a serveis públics. Amb aquesta llei serà possible una intervenció pública més ràpida i eficaç per a millorar la seua quotidianitat i enfortir la vida en comú, parant atenció a qüestions tan fonamentals com la integració de la diversitat”.

Així mateix, ha destacat que permetrà impulsar, amb més eficàcia, “polítiques públiques orientades a continuar ampliant els drets socials bàsics i la consolidació de les ciutats com a espais integradors que faciliten la vida quotidiana de tots i totes”.

Amb aquest marc jurídic es crearà un fons de garantia per a barris, que es dotarà anualment “amb l’1 % dels pressupostos de la Generalitat i ens permetrà millorar els nostres barris amb més inclusió, més serveis públics i més regeneració urbana”.

Projecte de llei d’accessibilitat universal

Així mateix, Aitana Mas ha informat que el Ple ha aprovat el Projecte de llei d’accessibilitat universal inclusiva de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de “garantir el ple desenvolupament d’una vida autònoma, participativa i independent per a totes les persones, accessible, comprensible i segura, i amb independència de la seua condició física, sensorial, intel·lectual o cognitiva.

“Totes les persones tenim el dret a accedir, en condicions d’igualtat i sense discriminació, a mitjans de comunicació, en espais públics urbanitzats o naturals; al transport; els diversos béns i serveis; l’Administració pública; la Justícia, o l’ocupació”, ha afirmat.

Per tant, aquesta llei “pretén garantir, en condicions d’igualtat, el dret a la mobilitat, el dret a una comunicació accessible i en una vida autònoma, exigint les condicions bàsiques d’accessibilitat i no discriminació per a l’accés i la utilització de tots els espais públics i les edificacions, els mitjans de transport, els serveis de comunicacions, les oficines públiques i els serveis a la disposició de la ciutadania o del públic.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca