Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Suport a les empreses

L’Ivace finança amb prop de mig milió d’euros el primer laboratori de bateries de la Comunitat Valenciana

14/03/2023
  • Battery Lab compta amb la tecnologia més avançada per a l'anàlisi, el testatge i la fabricació de bateries
  • Ivace incrementa un 115 % el pressupost per a l'ITE, atesos els bons resultats de la seua activitat amb les empreses 

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assistit a la inauguració de Battery Lab, l’únic laboratori de bateries de la Comunitat Valenciana desenvolupat per l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE) amb una ajuda de prop de mig milió d’euros de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

Aquest laboratori, situat a les instal·lacions de l’ITE, comprén tota la cadena de valor de les bateries i es diferencia d’altres laboratoris similars d’Espanya perquè compta amb la tecnologia més avançada, la qual cosa permet que treballe amb tota mena de bateries: des de les xicotetes per a dispositius electrònics (cel·les) fins a les de vehicle elèctric o estacionàries (lots complets de vehicle elèctric, fins i tot les de més alta tensió).

Battery Lab està centrat a donar suport a l’ecosistema industrial valencià en l’abordatge dels diversos reptes existents per a l’evolució tecnològica i industrial de les bateries, en concret en àmbits com les enginyeries, els fabricants de bateries i emmagatzematge estacionari, l’automoció, la mobilitat lleugera, el sector ferroviari, els sectors químics, el del metall o els productors ceràmics, entre molts altres.

Per al màxim responsable d’Economia, Rafa Climent, aquest laboratori “esdevé peça clau per a consolidar la Comunitat Valenciana com un pol d’innovació i emmagatzematge energètic i de bateries aplicades tant en la mobilitat sostenible com en solucions estacionàries del sud d’Europa, cosa que ajudarà a accelerar el desenvolupament de les bateries del futur”.

Durant la seua intervenció Climent ha insistit que és necessari continuar invertint en intel·ligència, coneixement i innovació, al mateix temps que ha demanat a les empreses “que aporten el seu coneixement i experiència per a, entre tots, continuar avançant en l’objectiu comú de millorar el benestar de totes i tots els valencians”.

Climent ha assenyalat que des de l’Ivace l’estratègia de suport a les empreses té com a fil conductor la col·laboració i “Batterly Lab és, sens dubte, un espai per a crear sinergies amb importants projectes multinacionals de l’àmbit de les bateries que ja s’estan desenvolupant a la Comunitat Valenciana, i també, per què no, com a imant per a atraure-hi noves inversions”.

El president de l’ITE, Miguel Rivas, ha agraït el suport tant de la Conselleria d’Economia com de l’Ivace per a fer realitat el projecte i “reafirmar així el compromís amb els centres tecnològics i amb l’activitat que desenvolupem diàriament a favor de les empreses i els sectors productius de la nostra Comunitat”.

En 2023, la Unitat d’Innovació de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial ha destinat 3,3 milions d’euros del seu pressupost, un 115 % d’increment sobre el pressupost destinant en 2022, a donar suport a l’activitat investigadora de l’ITE, “un increment —hi ha afegit Climent— motivat pels bons resultats del centre tecnològic en la seua activitat amb les empreses”.

Unitat d’investigació única

Des d’ITE assenyalen que, per a assegurar la duració, l’autonomia i la seguretat de les bateries de liti és necessària una gran quantitat d’assajos, equipament i coneixement, “i aquest laboratori és l’únic que disposa de la infraestructura i el peritatge a la Comunitat Valenciana per a assegurar la qualitat i la seguretat de les bateries de liti”.

El Battery Lab està dividit en tres àrees d’especialització per a l’abordatge de diversos reptes tecnològics de les bateries, relacionats amb la fabricació i el testatge de cel·les, mòduls i lots de bateries, i segona vida, i d’aquesta manera complementar les capacitats ja existents en ITE en l’àmbit de les bateries abordant tota la cadena de valor.

En concret, les àrees en les quals es divideix el Battery Lab són les següents: Battery Testing, Battery Engineering i Battery Cell Manufacturing Lab. Cadascuna d’aquestes àrees permet fer investigacions i assajos al més alt nivell, en combinar les capacitats de testatge amb les de modelitzat de bateries, accelerant les etapes de disseny i desenvolupament del producte, amb possibilitat de predir-ne el comportament i validar solucions tecnològiques.

Es tracta, en definitiva, d’una unitat d’investigació única a la Comunitat Valenciana “que dota el nostre territori d’unes noves capacitats entorn de les bateries que fins ara no tenia”, al mateix temps que transforma l’Institut Tecnològic de l’Energia en un centre especialitzat en el desenvolupament de solucions tecnològiques per a bateries i la seua transferència a la indústria, i el posiciona com una referència per a cobrir les necessitats de fabricants i usuaris de bateries de liti des de l’àmbit de cel·la, de mòdul i fins i tot l’àmbit de lot.

Galeria d'imatges