Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Sostenibilitat

L’EDAR de Pinedo a València es transforma en una de les depuradores espanyoles que més energia sostenible produeix

14/03/2023
L’EDAR de Pinedo a València es transforma en una de les depuradores espanyoles que més energia sostenible produeix
  • La depuradora que tracta les aigües de l'àrea urbana de València es proveirà d'un 41,5 % d'energia autogenerada
  • El nou tractament d'hidròlisi i la instal·lació de plaques fotovoltaiques incrementen en 2,8 gigawatss/hora (GW/h) l'aportació d'energia pròpia, que arriba a un total de 18,1 GW/h
  • Les obres de remodelació de la depuradora, pressupostades en 34 milions d'euros, ja han rebut cinc ofertes tècniques i econòmiques

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i el gerent d’EPSAR, Juan Ángel Conca, han visitat l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Pinedo en ocasió de les jornades organitzades en aquesta depuradora amb motiu del 30é aniversari de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR).

Durant la visita, personal tècnic d’EPSAR ha explicat les característiques del tractament per hidròlisi del fang que s’ha instal·lat a l’EDAR Pinedo 2, que permetrà maximitzar la producció d’energia mitjançant l’increment de l’obtenció de biogàs. Gràcies a una inversió de 2,34 milions d’euros, s’augmentarà en 1,25 gigawatts/hora l’aportació energètica pròpia. Així mateix, aquest sistema permetrà la reducció de la producció de fangs quasi un 12 %, de manera que s’eliminaran necessitats de transport i gestió posterior.

Al mateix temps s’ha pogut visitar una altra nova instal·lació de caràcter energètic: el parc solar instal·lat als terrats dels edificis de la depuradora. Amb una inversió d’1,43 milions d’euros, suposarà una capacitat de generació d’1,53 gigawatts/hora més per any.

En conjunt, totes dues mesures suposen un increment del 15,5 % en l’aportació energètica pròpia, que es llevarà del consum de la xarxa general. El sistema de depuració de Pinedo requereix cada any prop de 43 gigawatts/hora, uns 15,3 gigawatts/hora dels quals són autoproveïts actualment. Amb les noves mesures que s’han posat en marxa ascendirà a més de 18,1 GW/h, és a dir, un 41,5 % del consum energètic total de la planta. A més, aquestes mesures reduiran en 717 tones de diòxid de carboni/any la petjada de carboni de l’estació depuradora.

Les EDAR de la Comunitat Valenciana autogeneren el 22,5 % de l’energia que consumeixen, per damunt de la mitjana nacional, que és del 15 %. De fet, amb aquestes noves mesures, l’EDAR de Pinedo produirà un 44 % de les energies verdes generades en les depuradores del territori i se situarà com una de les principals d’àmbit estatal.

D’altra banda, en el transcurs de la visita també s’ha conegut l’última hora del procés de contractació de les obres de remodelació de la depuradora, pressupostades en 34 milions d’euros. Després del període de licitació pública s’han rebut cinc propostes tècniques i econòmiques provinents de les principals empreses del sector, comptant, a més, amb una important presència d’empreses valencianes. S’espera que la fase d’estudi tècnic concloga en els pròxims mesos i es puga produir la proposta d’adjudicació abans de l’estiu.

Una part de les mesures a executar mitjançant aquest contracte estarà encaminada a minimitzar els impactes per olors i sorolls i garantir la qualitat de l’abocament; una altra, a l’optimització, el condicionament i l’augment de la fiabilitat de les instal·lacions, i, finalment, un altre paquet de mesures estarà destinat a augmentar l’eficiència energètica de les instal·lacions, la seua automatització i l’actualització del sistema de control.

La visita a les noves instal·lacions ha precedit la jornada Cànon de Sanejament, exemple de fiscalitat verda per al futur, que ha reunit especialistes en tributació i serveis públics. En particular, la vicepresidenta del Consell ha mantingut un col·loqui amb el periodista Javier Ruiz, cap d’Economia de la Cadena SER, sobre fiscalitat verda i gestió pública, a càrrec d’especialistes en la matèria. Durant la seua intervenció, ha recordat que la gestió de la depuradora de Pinedo en legislatures anteriors “va ser un dels escàndols econòmics i judicials més importants de la Comunitat Valenciana, que va suposar 24 persones condemnades i un frau estimat en 23,5 milions d’euros”.

Sobre aquest tema, Aitana Mas ha assenyalat que “les noves actuacions en la depuradora de Pinedo evidencien com l’enorme llosa reputacional de gestions anteriors ara s’ha transformat en exemple de bona gestió i inversions imprescindibles per al medi ambient i la ciutadania”. Així mateix, ha recordat que “si la gestió i les inversions realitzades en Pinedo hagueren sigut les que ara sí que s’estan fent, molts dels problemes actuals ja estarien resolts. En un temps passat ací es van defraudar més de 23 milions, ara se n’inverteixen 34 a ser un referent mediambiental i de servei públic”.

Per la seua banda, la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha recordat també el posicionament capdavanter de la depuració en territori valencià: “la Comunitat Valenciana és el territori d’Europa que més aigua reutilitza, a la qual cosa cal sumar ara l’autogeneració d’energia i l’aprofitament de fangs”, per això ha recordat que EPSAR, en complir 30 anys, “ha esdevingut una font de recursos per al nostre camp, regadiu i medi ambient, elements fonamentals per a la lluita contra el canvi climàtic i les crisis energètiques”.

Hidròlisi tèrmica

La hidròlisi tèrmica és un procés de dues etapes que combina el tractament tèrmic a alta pressió de la matèria primera seguit d’una ràpida descompressió, accelerant i potenciant els processos hidrolítics. Aplicada al fang procedent dels tractaments secundaris de la línia d’aigua, permet que, posteriorment, en els digestors, s’assolisquen percentatges de reducció de matèria volàtil i taxes de producció de biogàs que sense aquesta etapa prèvia no s’hagueren pogut assolir.

A Pinedo, aquest sistema augmentarà l’energia cogenerada en 1.248.672 quilowatts/hora/any, la qual cosa reduirà un 4,5 % el consum d’energia elèctrica de la planta actual. Això suposarà una disminució de l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera (GEI: 322.157 quilograms de diòxid de carboni/any, 457 quilograms de diòxid de sofre/any i 326 quilograms d’òxid de nitrogen/any) i una reducció dels fangs produïts d’un 12 % aproximadament, per l’augment de la sequedat i de l’eliminació de matèria volàtil.

La solució executada consisteix en un sistema continu d’hidròlisi tèrmica per a tractar els fangs secundaris de l’EDAR de Pinedo 2, amb una capacitat de 29.828 quilograms MS/d. El disseny inclou l’aprofitament dels gasos de fuita dels motors de cogeneració de Pinedo 2 per a la caldera que genera el vapor que es necessita en la hidròlisi tèrmica.

A més, per a maximitzar la producció de biogàs en la digestió anaeròbia de Pinedo 2, s’ha instal·lat prèviament un nou motor de cogeneració de 1.000 quilowatts i un emmagatzematge de cosubstrats per al seu dosatge en la digestió anaeròbia.

Parc fotovoltaic

La planta solar construïda s’ha dissenyat perquè l’energia produïda pels panells solars es consumisca en la xarxa elèctrica interior de la planta, en mode autoconsum. Aquesta mesura reduirà un 5,5 % el consum d’energia comprada a la xarxa elèctrica respecte a l’actual, mitjançant la generació d’1.533.300 quilowatts/any d’energia renovable. Això disminuirà la producció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI: 395.591 quilograms de diòxid de carboni/any, 561 quilograms de diòxid de sofre/any i 400 quilograms d’òxids de nitrogen/any).

La instal·lació fotovoltaica està composta per un sistema generador format per 22 grups de panells de 450 Wp per mòdul, distribuïts en tot el complex de Pinedo (20 sobre les cobertes dels edificis i 2 sobre el terreny), de manera que la superfície total ocupada és de 9.209 metres quadrats. El projecte preveu la instal·lació d’un total de 2.238 mòduls, de manera que la potència total instal·lada és d’1.007.100 Wp.

La instal·lació també inclou 16 inversors, per a la conversió del corrent continu al corrent altern que s’injecta a la xarxa interior, i un sistema de monitoratge per al processament informàtic posterior.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i consellera de Igualtat, Aitana Mas

Declaracions de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Rosaura Navarro