Sanitat Universal i Salut Pública

El nou endocitoscopi instal·lat en La Fe permet diagnosticar de manera més precisa el càncer de còlon

17/03/2023
El nou endocitoscopi instal·lat en La Fe permet diagnosticar de manera més precisa el càncer de còlon
  • Aquesta tecnologia pot avaluar microscòpicament les lesions digestives mentre es du a terme l'endoscòpia

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València disposa d'un nou endocitoscopi que permet estudiar de manera histològica el còlon i les seues lesions. Així mateix, té capacitat per a visualitzar a temps real les cèl·lules i els seus nuclis mentre es du a terme la colonoscòpia.

Aquest equip avalua les lesions epitelials digestives i possibilita conéixer com són les cèl·lules i teixits cancerosos d'un tumor en el mateix moment del seu diagnòstic. D'aquesta manera ho ha explicat el doctor Vicente Pons, cap de la Secció d'Endoscòpia Digestiva: "podem diferenciar els diferents tipus de lesions benignes i identificar les lesions malignes, de manera que es facilite l'aplicació del millor tractament en cada cas, en el mateix moment de l'endoscòpia, sense necessitat d'esperar el resultat de l'estudi histològic, que és la prova gold standard en la qual actualment basem les nostres decisions".

De fet, l'endocitoscòpia aconsegueix, amb l'ajuda de colorants que s'introdueixen en aquestes cèl·lules, una visió microscòpica de la mucosa gastrointestinal de fins a 520 augments. Un augment que ajuda a visualitzar les estructures cel·lulars, obtenint imatges molt similars a les de la histologia convencional, per la qual cosa pot considerar-se com una "histologia virtual in vivo".

D'aquesta manera –ha afegit el doctor Pons–, "es millora el pronòstic dels nostres pacients, ja que el diagnòstic el càncer de còlon és més ràpid i precís. A més, ofereix més seguretat per als nostres pacients després del tractament endoscòpic de lesions avançades o càncer. Aquesta tecnologia també ens permetrà quantificar el grau d'activitat inflamatòria en casos de malaltia inflamatòria intestinal, avaluant l'eficàcia del tractament mèdic i substituint les biòpsies aleatòries en el seguiment d'aquests malalts per una actuació molt més dirigida".

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital La Fe

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital La Fe du a terme al voltant de 10.000 exploracions endoscòpiques a l'any, la majoria d'aquestes amb alguna terapèutica associada. Aquesta unitat –ha explicat el doctor Pons–, "la qual compta amb una llarga experiència en la patologia biliopancreàtica, té, igualment, més de 20 anys d'experiència en càpsula endoscòpica i enteroscòpia, per la qual cosa s'ha convertit en una unitat reconeguda a escala nacional tant en l'estudi de l'intestí prim com en el tractament endoscòpic de la via biliar i pancreàtica".

En aquest sentit, també s'ha dotat la unitat amb el nou enteroscopi espiral motoritzat. Un instrument que permetrà "l'estudi i tractament, habitualment complex, de les lesions de l'intestí prim".

D'altra banda, la Unitat d'Endoscòpia Digestiva té una àmplia experiència en el diagnòstic i resecció de lesions del còlon. En 2006 va iniciar el seu programa de cribatge de càncer colorectal i des de llavors "molts pacients s'han beneficiat d'un diagnòstic precoç del càncer de còlon i de la prevenció d'aquest mitjançant la resecció de pòlips", ha conclòs el doctor Pons.

Galeria d'imatges