Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Salut Mental

Aitana Mas: “Destinem 6,3 milions d’euros per a dotar Dénia de la primera infraestructura pública de la Marina Alta per a persones amb malaltia mental”

20/03/2023
Aitana Mas: “Destinem 6,3 milions d’euros per a dotar Dénia de la primera infraestructura pública de la Marina Alta per a persones amb malaltia ...
  • La vicepresidenta informa de la imminent posada en marxa de les obres, amb quasi 90 places residencials i ambulatòries
  • La Conselleria ha multiplicat per sis el finançament destinat als Serveis Socials de Dénia, amb 1,5 milions d’euros en 2023

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat la imminent posada en marxa de les obres del Centre Específic per a Malalties de Salut Mental (CEEM) La Pedrera i del Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) a Dénia, que suposaran una inversió de més de 6,27 milions d’euros a través del pla Convivint.

Mas ha assenyalat que, quan estiguen en funcionament, aquests centres comptaran amb prop de 90 places per a atendre persones amb malalties de salut mental crònica (42 places residencials al CEEM i 45 més de caràcter ambulatori a través del CRIS), i esdevindran les primeres infraestructures públiques d’aquestes característiques a la comarca de la Marina Alta.

Mas ha fet aquestes declaracions durant la seua visita a aquest municipi, on s’ha reunit amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i membres de la corporació municipal, en el marc de la col·laboració i la coordinació entre la Generalitat i l’Administració local per a “dignificar el servei que es presta en aquesta localitat i en tota la comarca de la Marina Baixa a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials”.

“Estem en una comarca on hi ha hagut un dèficit històric de generació de noves places en serveis socials, des d’infància fins a persones majors o salut mental, en aquest últim cas és un problema agreujat després de la pandèmia, que és necessari atendre”, ha assenyalat.

Així, la vicepresidenta ha informat que les obres del CEEM i del CRIS “se sumen també a la reforma del Centre d’Atenció a la Infància i Adolescència Les Rotes, el projecte del qual s’està redactant per un import de 200.000 euros, i a la construcció de la segona residència per a persones majors, amb un pressupost de 10 milions d’euros, de la qual s’estan redactant els plecs per part de l’Ajuntament”.

“En total, aquestes actuacions sumen més de 16 milions d’euros en inversió directa que farà la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives a Dénia a través del pla Convivint”, ha assenyalat Mas.

Millora dels serveis d’atenció primària

D’altra banda, durant la reunió també s’ha tractat sobre el model del contracte programa impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a millorar els serveis socials d’atenció primària, “que en el cas de Dénia ha permés que la inversió haja passat de 243.000 euros en 2015 a 1,5 milions d’euros en 2023”.

Això suposa multiplicar per sis el pressupost “perquè l’Ajuntament puga contractar, en comptes de 8 persones que tenia fa huit anys, 29 professionals en aquest moment”, hi ha afegit, de manera que si en 2015 hi havia una persona professional per cada 11.000 habitants a Dénia, ara n’hi ha una per cada 1.600.

“Això és molt important perquè l’Ajuntament puga agilitzar al màxim els tràmits de la dependència o de la renda valenciana d’inclusió, entre altres, i oferir aquest servei de qualitat i amb tots els perfils professionals necessaris per a dotar les persones en estat de vulnerabilitat d’una atenció humana, digna, i com més prompte millor”.

“D’aquesta manera —ha afirmat— reforcem els serveis d’atenció primària, que són la porta d’entrada al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, i construïm així la vertadera quarta pota de l’estat de benestar que faltava, juntament amb la sanitat, l’educació i el sistema de pensions”.

La vicepresidenta també ha fet referència a altres recursos socials, com ara el Centre Dona 24 hores de Dénia, “molt important per a la comarca i altres comarques veïnes com la Marina Baixa, que en l’últim any ha atés més de 1.000 dones, 82 de les quals eren de Dénia, i a les quals estem ajudant, a més, perquè tinguen una inserció laboral”, ha comentat.

Centre de dia a Xaló

D’altra banda, Aitana Mas ha visitat, aquest matí també, la localitat de Xaló, a la Marina Alta, una comarca en què també “hi ha hagut un dèficit importantíssim d’infraestructures de serveis socials” que s’està corregint a través del pla Convivint.

En concret, la vicepresidenta ha assistit a la presentació del projecte d’un nou centre de dia per a persones majors que tindrà 40 places. La inversió d’aquesta obra ascendeix a dos milions d’euros i està previst que es puga començar l’any 2024.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats