Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura Bioclimàtica

La Vicepresidència Segona destina 454.986 euros a rehabilitar l’entorn i l’Antiga Estació de Dalt de Benaguasil per a transformar-la en un centre cultural

21/03/2023
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge es reuneix amb l’alcalde de la localitat i visita l’edifici
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge es reuneix amb l’alcalde de la localitat i visita l’edifici
  • El projecte s’emmarca en el Pla Conviure i també inclou la creació d’una zona infantil

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha visitat Benaguasil i s’ha reunit amb el seu alcalde, Ximo Segarra, per a analitzar el projecte de rehabilitació de l’entorn de l’antiga instal·lació ferroviària de Renfe al municipi, coneguda com a Antiga Estació de Dalt. Aquesta actuació compta amb una subvenció de 454.986 euros del Pla Conviure de la Vicepresidència Segona.

Mitjançant aquesta actuació es pretén executar la rehabilitació i la regeneració urbana d’aquestes antigues instal·lacions ferroviàries que formaven part de la línia València-Llíria, que van ser desmantellades fa més de 25 anys. Es tracta d’una zona verda, d’uns 7.500 metres quadrats, i l’edifici de l’antiga estació, que data de 1900.

El vicepresident ha destacat la importància d’aquesta actuació, que “serà molt positiva per a la població” i permetrà la regeneració d’una zona per a transformar-la en “un espai més habitable, amable, amb zones verdes i àrees infantils”. Una intervenció que es combina amb la rehabilitació de l’antiga estació, que “contribuirà a restaurar el nostre patrimoni històric, posant-lo al servei de la ciutadania i promocionant la cultura”.

Per la seua banda, l’alcalde de Benaguasil ha agraït al vicepresident Illueca “la sensibilitat que va tindre des del primer moment cap a aquest projecte tan necessari i nou, que servirà per a integrar el poble”.

En aquesta visita, el vicepresident segon ha estat acompanyat pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, i el regidor de Planificació del Territori, Pedro Pablo Peris.

El conjunt de l’actuació se situa en una zona de Benaguasil deficitària quant a dotacions i equipaments, amb un baix índex de cohesió social, ja que no hi ha espais de relació per als habitants de la zona. L’àmbit presenta nombroses deficiències en matèria d’accessibilitat, infraestructures i equipament, cosa que provoca l’actual estat d’abandó i desús en el qual es troba, a pesar d’estar integrat en un entorn residencial consolidat.

El projecte subvencionat pretén transformar aquesta zona en un espai urbà de trobada dinàmica, que permeta la convivència intergeneracional i fomente la relació social, alhora que contribuïsca a la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic.

Per a assolir-ho, les diverses actuacions es realitzaran sota els estàndards ambientals d’eficiència energètica i sostenibilitat, incorporant igualment els que es necessita quant a accessibilitat i inclusivitat.

D’una banda, es busca la rehabilitació arquitectònica i energètica de l’antic edifici de l’estació ferroviària per a poder destinar-lo a un ús públic polivalent de caràcter sociocultural. D’altra banda, l’objectiu és la creació, en la zona verda, d’una nova àrea infantil i lliure d’edificacions dotada amb bancs i elements d’ombra, un espai d’ús generalitzat i flexible que permeta la celebració d’esdeveniments lúdics o culturals a l’exterior.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca