Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat i Avaesen presenten el primer mapa interactiu de comunitats energètiques locals de la Comunitat Valenciana
- La iniciativa permet localitzar les 62 comunitats existents que es poden consultar en el mercat web Plaza Energía
- Durant la jornada s’ha presentat el Mapa de comunitats energètiques locals i Accelera la teua CEL
La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha presentat, juntament amb l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (Avaesen), el Mapa de comunitats energètiques locals (CEL) de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’incentivar la participació de la ciutadania en la generació d’energia renovable de proximitat.
La presentació ha tingut lloc durant la celebració de la jornada Innovació en renovables, autoconsum i comunitats energètiques, que ha comptat amb la participació de la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto; el president d’Avaesen, Marcos J. Lacruz; el director general d’Innovació Ecològica en la Construcció, David Calvo, i la directora general d’Avaesen, Bianca Dragomir.
Laura Soto ha destacat la importància d’aquestes jornades, així com les diverses iniciatives que des de la Generalitat, junt amb Avaesen, s’estan impulsant per a acostar les energies renovables a la ciutadania. “Des de l’Administració treballem en la incorporació de la innovació a les energies renovables en l’edificació, ja que és clau per a avançar cap a un model sostenible”, ha assenyalat.
Per la seua banda, Marcos J. Lacruz ha insistit en la necessitat de “fomentar-les i promoure-les” com a instrument d’“apoderament de la ciutadania” per a produir i consumir la seua pròpia energia. Mentre que Bianca Dragomir ha explicat que el funcionament del Mapa de comunitats energètiques locals permet, a més de localitzar de manera fàcil i senzilla les 62 comunitats energètiques locals que hi ha a la Comunitat Valenciana, interactuar-hi.
Així mateix, Dragomir ha assenyalat que a través d’aquest mapa també es pot obtindre informació respecte a l’empresa que la gestiona, així com els diversos passos per a poder unir-s’hi. El mapa també ofereix la possibilitat de poder crear una comunitat en cas que no n’hi haja cap pròxima, a través d’un procés d’informació que l’interessat podrà rebre en un termini de 48 hores.
Per la seua banda, David Calvo, que ha sigut l’encarregat de clausurar l’acte, ha reiterat la importància de l’arquitectura, que, “junt amb la ciutadania, és una de les protagonistes del canvi de paradigma energètic, en el qual els edificis són el principal suport de les comunitats energètiques; sens dubte, el km 0 energètic”.
Innovació en renovables, autoconsum i comunitats energètiques
Durant la trobada també s’ha presentat l’acceleradora de comunitats energètiques locals Accelera la teua CEL, una iniciativa que naix per a impulsar la generació i l’intercanvi d’energia entre la ciutadania i que, a través d’un procés de selecció, pretén acompanyar i assessorar algunes d’aquestes comunitats, tant en el seu procés de finançament com en tots els aspectes legislatius per a la implantació.
El termini de presentació de candidatures serà des del 21 de març fins al 16 de maig i tota la informació està disponible també en la pàgina web de Plaza Energía.
La jornada ha comptat, a més, amb la taula redona Noves estratègies i noves solucions: les oportunitats de l’autoconsum, en la qual s’han conegut exemples pràctics, com el cas de l’Ajuntament de Buñol, a través de l’explicació aportada per la seua alcaldessa, Juncal Carrascosa. Igualment, s’ha tractat un cas d’èxit d’una comunitat veïnal de València o alguns dels projectes que s’impulsen des de la Direcció General d’Infraestructures Educatives de la GVA.
La segona de les taules redones s’ha centrat en Solucions innovadores d’instal·lacions renovables en edificis existents, en la qual s’ha debatut sobre les barreres, així com els possibles límits en entorns protegits; amb la participació de Sabrina Ratzlaff, representant del departament de Dret Públic i Medi Ambient de Garrigues, i Esther Miquel, cap de servei de Patrimoni Cultural de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat.
La jornada s’emmarca dins de les activitats del conveni signat entre la Generalitat i Avaesen, per a democratitzar l’energia i acostar l’autoconsum a les llars de la Comunitat Valenciana, que ha permés desenvolupar Plaza Energía, el mercat web d’autoconsum en què ciutadans, empreses i administracions locals poden trobar informació i formació sobre autoconsum energètic a través de fonts renovables en totes les modalitats: individual, col·lectiva, industrial i de comunitats energètiques locals.