Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Generalitat presenta el projecte guanyador del concurs per a construir 70 habitatges públics a Elx amb una inversió d’11 milions d’euros

22/03/2023
  • El secretari autonòmic d'Habitatge destaca que la proposta guanyadora té una gran qualitat arquitectònica i aplica criteris mediambientals
  • Els representants de la Vicepresidència Segona han estat acompanyats per l'alcalde de la ciutat, Carlos González

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha presentat el projecte guanyador del concurs d’avantprojectes de noves promocions d’habitatge públic a Elx, que donarà lloc a la construcció de 70 pisos de lloguer assequible al carrer Abogados de Atocha, en el sector de Palmerars. Es tracta de la proposta Tartán presentada per l’UTE Sergi Castelló Fos - Carlos Soler Monrabal - Miguel Noguera Mayen, sota el lema Tartán.

La inversió total de l’actuació ascendeix a 11,2 milions d’euros (IVA inclòs) segons ha donat a conéixer el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, que ha assegurat que la previsió és iniciar les obres en l’últim trimestre d’enguany, amb un termini d’execució aproximat de 24 mesos.

En la presentació, Alejandro Aguilar ha manifestat que la reactivació de la promoció d’habitatge públic per part de la Generalitat Valenciana és “una de les línies estratègiques que està previst desenvolupar mitjançant els fons europeus”. En aquest sentit, ha assenyalat que “hem emprés una sèrie d’actuacions per a ampliar el parc públic mitjançant noves promocions destinades al lloguer social”, que, a més, “ajudaran a abaixar els preus de l’arrendament”.

Pel que fa al projecte guanyador, el secretari autonòmic considera que el projecte Tartán “aprofita les condicions del lloc i les particularitats de les normes urbanístiques amb l’objectiu d’oferir als futurs habitants espais oberts i verds mantenint, així i tot, la màxima edificabilitat”.

Per la seua banda, Carlos González ha destacat “les polítiques de regeneració urbana per a modernitzar la ciutat i millorar la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans”. En aquest sentit, ha valorat el projecte previst a Elx pel Consell, que suposarà “la revitalització d’un barri que necessita l’impuls públic per a transformar-se de manera decisiva”.

En la presentació, a més de l’alcalde, han participat el director general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), Rafael Montero; el regidor d’Igualtat, Mariano Valera, i la regidora d’Urbanisme, Ana María Arabid.

La Conselleria va rebre 50 ofertes a aquest tercer concurs d’avantprojectes dels quatre en què treballa per a la construcció de noves promocions en parcel·les de l’EVha en diversos municipis de la Comunitat.

Projecte innovador

La proposta guanyadora rebrà un premi de 12.000 euros com a part de la contractació. El jurat considera Tartán una idea molt atractiva que aposta per una imatge nova, que realitza una inserció encertada de relació amb l’entorn. Un joc de volums que formen una “porta urbana” al palmerar d’on arranca el carrer Morera, vertebradora del barri Palmerars.

Els edificis s’organitzen com a vertaderes palazzines que permeten que quasi tots els habitatges es disposen en cantonada i gaudisquen de doble orientació. Un altre element destacable és la disposició de galeries perimetrals que concedeixen una gran privacitat a totes les peces de l’habitatge enfront dels espais exteriors i, especialment, permeten crear una doble capa mitjançant l’ús de la persiana alacantina de tires de fusta. D’altra banda, també destaquen els espais comuns, tant a la planta baixa com a la coberta, que afavoreixen la integració social.

En definitiva, constitueix una proposta de gran qualitat arquitectònica que s’adequa al programa proposat i aplica criteris mediambientals tant als habitatges com al conjunt dels edificis. A més, fa una aposta innovadora amb la utilització d’una estructura sostenible de fusta i la incorporació de la industrialització en el seu procés constructiu.

El primer premi finalista del concurs ha sigut per al lema Vivir al sol de l’UTE Riomacder SL - Luís Bernardo Vaamonde - Ignacio Burgos González - Ana Méndez Garzo; el segon premi ha sigut per a Raza cósmica, de Durán Moreno Arquitectos SLP; el tercer per a emPlaza2 de l’UTE PLYSTD SCP - N6 Arquitectura SLP. Tots ells rebran un premi de 5.000 euros. Així mateix, hi ha un esment únic, sense dotació econòmica, al treball presentat sota el lema Patios comunicantes de l’UTE Aracil & Flores Arquitectos SLP - Ignacio Damián Montaldo - Sofa Cacchione.

Des de la Direcció General d’Habitatge i Regeneració Urbana i l’EVha s’està impulsant la contractació pública per a la construcció de noves promocions, amb l’objectiu prioritari d’ampliar el parc públic d’habitatge de la Generalitat i que aquest incorpore models residencials adequats a les noves necessitats socials i ambientals.

Per això es fa una clara aposta perquè siguen construccions amb models inclusius que integren l’equitat residencial i de gènere, i que siguen segurs, resilients i innovadors, amb propostes que incorporen mesures sostenibles i de millora de l’eficiència energètica.

En el cas d’Elx, es tracta d’una parcel·la amb una superfície de 5.785 m² i una edificabilitat de 13.884 m², que donaria cabuda a un total aproximat de 140 habitatges i espais comunitaris. No obstant això, en aquesta actuació es desenvoluparia una primera fase que preveu 70 habitatges.

Altres projectes a la ciutat

Finalment, el secretari autonòmic ha assenyalat que el projecte presentat per al barri Palmerars se suma a uns altres a la ciutat, a les zones de Porfirio Pascual i San Antón.

Pel que fa a Porfirio Pascual, ha explicat que, gràcies a la col·laboració de la Generalitat i les entitats locals, “estem aconseguint vehicular els fons europeus a aquells llocs més vulnerables del nostre territori”. D’aquesta manera, “donem una resposta contundent a una petició històrica dels veïns i veïnes de Carrús amb una inversió de 13 milions d’euros, 9,96 dels quals procedeixen dels fons europeus”. Una xifra que permetrà la rehabilitació de 18 blocs amb 302 habitatges amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.

Així mateix, Alejandro Aguilar ha recordat que la intervenció de la Generalitat en l’entramat urbà d’Elx no es limita als fons europeus. “Un exemple és la regeneració urbana que des de fa anys estem desenvolupant al barri de San Antón, amb una inversió de 20 milions aproximadament. Una actuació amb la qual edificarem de nou 339 habitatges públics”, ha conclòs.

Galeria d'imatges