Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell finança amb 120.000 euros la Xarxa de Càtedres per a la Lluita contra la Bretxa Digital en tres universitats públiques valencianes

24/03/2023
  • Aprova els convenis amb la UV, la UPV i l’UJI
  • La Generalitat destina 40.000 euros al funcionament de cadascuna de les càtedres

El Ple del Consell ha acordat la signatura de tres convenis de col·laboració de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital amb la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) per a finançar les despeses de funcionament de les càtedres de Bretxa Digital de Gènere; de Bretxa Digital i Diversitat Funcional, i de Bretxa Digital i Territori, respectivament, durant l’exercici 2023.

La signatura d’aquests tres convenis se suma a la dels dos que ja s’han subscrit entre el Consell i les universitats d’Alacant i Miguel Hernández d’Elx, amb la qual cosa es completa la Xarxa de Càtedres per a la Lluita contra la Bretxa Digital a les cinc universitats públiques valencianes.

La Generalitat finança per quart any consecutiu l’activitat d’aquesta xarxa de càtedres vinculades a les universitats públiques valencianes, amb una dotació global de 200.000 euros per a l’exercici 2023 atorgant una subvenció de 40.000 euros a cadascuna, amb l’objectiu de continuar amb l’anàlisi, el diagnòstic i la implementació d’accions que posen fi a la situació de les bretxes digitals a la Comunitat Valenciana.

En concret, enguany l’activitat investigadora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la UV analitzarà la situació del professorat en matèria de bretxa de gènere. Com a resultat, es proposaran accions per a millorar la formació del professorat en competències digitals amb perspectiva de gènere.

També es duran a terme activitats de divulgació, revisió i transferència de coneixement, com ara la celebració de les IV Jornades d’Igualtat; el desenvolupament de campanyes de difusió en xarxes socials i mitjans de comunicació, o actes de presentació on es mostraran els resultats de l’estudi d’investigació i els materials de formació elaborats.

Quant a l’activitat de la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional de la UPV, està previst crear un curs obert —MOOC— en el qual es pretenen donar a conéixer unes eines que milloraran el nivell d’aprenentatge dels i les estudiants amb diversitat funcional, així com conscienciar aquells que generen continguts digitals.

Aquesta acció es complementarà amb l’elaboració d’unes guies d’accessibilitat digital que desenvoluparan recursos específics basats en els quatre grans grups de diversitat funcional: visual, auditiva, física i cognitiva.

La Càtedra també continuarà participant en el projecte europeu Enhance, que se centra en la cerca de solucions per a fomentar la diversitat i la inclusió dels i les estudiants amb menys oportunitats a la Universitat, i preveu la participació en el VI Congrés sobre Drets Humans i Discapacitat.

Finalment, des de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI s’analitzaran les concrecions sobre transformació digital en l’àmbit de la salut i les cures en els espais rurals, particularment aquelles que concerneixen persones majors, situacions de dependència i col·lectius amb diversitat funcional, per a la qual cosa s’elaborarà un estudi sobre e-health referit a salut i cures als espais rurals de la Comunitat Valenciana.

En l’àmbit de la divulgació es presentarà la Guia de Smart Villages 2022 a través de diversos espais de trobada, i es difondran els resultats d’aquesta investigació en fòrums professionals, tècnics i acadèmics. La Càtedra també participarà en congressos nacionals i internacions, i impartirà una sessió sobre Smart Villages en el curs de Gestió d’Innovació Municipal organitzat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).