Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova la col·laboració amb la Universitat de València per a la Càtedra Pagoda de participació

24/03/2023
  • Les actuacions previstes per mitjà del conveni compten amb un finançament de 40.000 euros

El Consell ha aprovat la renovació del conveni de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i la Universitat de València (UV) per al desenvolupament i funcionament de la Càtedra de Govern Obert, Participació i Dades obertes (Càtedra Pagoda) en matèria de participació ciutadana durant l'exercici 2023.

Les actuacions previstes per mitjà de la càtedra compten amb un finançament de 40.000 euros.

El conveni té l'objectiu de fomentar, desenvolupar i dur a terme activitats de coordinació, formatives, de divulgació i sensibilització, així com de recerca i desenvolupament, relacionades amb la participació ciutadana.

Entre les accions previstes en el marc d'aquesta col·laboració s'inclouen activitats d'investigació enfocades a fer un estudi que indague sobre les necessitats formatives en promoció de la participació ciutadana identificades en l'àmbit local.

Quant a la divulgació, es planteja dur a terme una webinar i una formació específica en participació i desenvolupament local en el Màster de Desenvolupament Local; congressos, seminaris, conferències o reunions científiques.

També s'inclou l'organització de la II Trobada de la Xarxa d'Innovació en Processos de Participació, una xarxa d'àmbit nacional concebuda com un espai de reflexió i acció coordinada, l'objectiu de la qual és propiciar l'intercanvi horitzontal d'informació sobre metodologies, tècniques i instruments facilitadors de la participació, entesa com a part essencial d'aprofundiment i ampliació de la democràcia.

Així mateix, està previst dur a terme una formació de postgrau, destinada principalment a personal funcionari de la Generalitat. Es tracta de la segona edició d'aquest postgrau, la finalitat del qual és dotar l'administració d'especialistes universitaris en promoció de la participació ciutadana.

Alhora, s'inclou formació destinada a ciutadania interessada. En aquesta segona edició de l'Escola Pagoda de Participació es continua treballant en les tres línies bàsiques: ciutadania i entitats ciutadanes; empleats i empleades públiques de la Generalitat i de les entitats locals; educació reglada des de primera infància i en tots els nivells educatius i d'educació no formal.

Per aquest motiu, es convidaran persones expertes en la promoció de la participació ciutadana en cadascun d'aquests àmbits. La formació combinarà taules redones, xarrades específiques i un taller.