Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova les col·laboracions amb la UA i la UMH en matèria de transparència i integritat institucional

24/03/2023
  • La Generalitat destina 60.000 euros al finançament dels dos convenis

El Ple del Consell ha renovat la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) i la Universitat d'Alacant (UA) per a fomentar activitats en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional durant 2023.

Les activitats previstes per la UMH, que compten amb una dotació de 25.000 euros, es dirigeixen a fomentar el desenvolupament d'accions de divulgació, investigació i formació en matèria de transparència, accés a la informació pública, dades obertes, bon govern i integritat institucional, mitjançant una convocatòria pública de projectes en l'àmbit de la transparència, les dades obertes i l'ètica pública.

Entre les possibles vies de treball estan, en l'àmbit de la transparència, matèries com la protecció de dades de caràcter personal en l'Administració Local; l'aliança pel Govern Obert i les xarxes internacionals per la transparència; o l'ús d'eines i el dret d'accés a la informació en el periodisme d'investigació i el periodisme de dades.

També hi ha la comunicació clara i el dret a entendre aplicats a la transparència de l'activitat pública; projectes de formació aplicada en matèria de transparència; actuacions de sensibilització; metodologies d'avaluació i millora dels nivells de transparència i integritat pública, entre altres.

Pel que respecta a les dades obertes poden presentar-se projectes relacionats amb models i estratègies d'obertura, reutilització de dades en les administracions públiques; estat de l'obertura i reutilització de dades a la Comunitat Valenciana i a Espanya; dades obertes i innovació; així com formació, sensibilització i divulgació sobre dades obertes i reutilització de la informació.

Pel que fa a la línia d'ètica pública s'inclouen activitats relacionades amb marcs d'integritat institucional i ètica pública aplicada com a instruments per a generar confiança i previndre la corrupció: seguiment, aplicació i impacte dels codis ètics i de conducta en les institucions públiques; plans de mandat i iniciatives de rendició de comptes en governs de les administracions públiques.

També es preveuen projectes de plans antifrau i sistemes d'integritat; regulació i transparència dels grups d'interés; canals de denúncia i prevenció de la corrupció i el frau.

Juntament amb tot això, també es preveu dur a terme jornades o activitats de comunicació i difusió relacionades amb les línies de la convocatòria; a més d'accions conjuntes amb la resta d'universitats en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades obertes i integritat institucional.

Col·laboració amb la Universitat d'Alacant

Per part seua, les activitats a desenvolupar per mitjà de la Càtedra de Bon Govern i Transparència de la Universitat d'Alacant compten amb una dotació de 35.000 euros. S'inclouen accions d'informació i sensibilització com conferències, fòrums, congressos, publicacions, edicions i difusió en xarxes socials.

Durant 2023 s'impartiran conferències relacionades amb la legislació en matèria de transparència i protecció de dades en diferents sectors d'activitat administrativa així com diversos seminaris

També s'inclou la convocatòria de Premis d'Investigació per a treballs de final de grau i màster; la col·laboració amb l'organització del Datathon 2023 i en el VIII Congrés Internacional de Transparència i Bon Govern; la celebració d'un congrés o jornada sobre dades obertes i reutilització de la informació pública i novetats normatives en la matèria; l'organització d'una jornada sobre la regulació normativa dels grups d'interés així com la publicació de monografies i llibres.

A més, s'impulsaran accions formatives mitjançant jornades, mòduls o seminaris en matèria de protecció de dades, transparència, clàusules ètiques o novetats legislatives sobre transparència i bon govern, entre altres.