Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova el projecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans

24/03/2023
  • El projecte de llei té la finalitat de fomentar la cultura de la pau i els drets humans per mitjà de la promoció de l'educació
  • Es promou la inclusió de l'educació per a la pau i els drets humans com a contingut curricular dels programes educatius

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans a la Comunitat Valenciana, que es remet a les Corts per a tramitació, una vegada recaptats els informes preceptius del Consell Jurídic Consultiu i del Comité Econòmic i Social.

La Comunitat Valenciana es convertirà en la segona autonomia espanyola en disposar d'una llei que regule aspectes com l'educació per a la pau i la no violència i els drets humans, factors clau per a la consecució de l'Objectiu 16 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides: Pau, justícia i institucions sòlides.

Aquest objectiu abasta la promoció de societats justes, pacífiques i inclusives, tenint en compte que els conflictes, la inseguretat, les institucions dèbils i l'accés limitat a la justícia constitueixen una amenaça greu per al desenvolupament sostenible del planeta.

El text normatiu impulsa el compromís del conjunt de la societat valenciana en tots els àmbits (institucional, social, polític i econòmic), amb el foment de la cultura de la pau i els drets humans, tant en el nostre entorn immediat, com amb els organismes multilaterals.

Concepció positiva de la pau

El projecte de llei té la finalitat de fomentar la cultura de la pau i els drets humans per mitjà de la promoció de l'educació; l'establiment d'un marc comú per a l'acció coordinada de les administracions públiques i de les institucions i organitzacions de la societat civil, amb la finalitat d'avançar conjuntament cap a la cultura de la pau.

També pretén el foment de la cultura de la pau en les nostres societats mitjançant les actuacions impulsades per la Generalitat en l'àmbit de la cooperació amb el desenvolupament; la contribució amb el compliment dels compromisos establits en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, així com per al compliment dels estàndards internacionals en matèria de drets humans.

Per a això, el text normatiu s'articula al voltant dels principis generals següents: la defensa, promoció i compliment efectiu dels drets humans de la pau i la convivència; el respecte als drets i la dignitat de totes les persones en igualtat; la participació i l'accessibilitat, per tal de fomentar la inclusió i permetre el ple exercici de drets.

També fomenta la interculturalitat per a la construcció de relacions equitatives entre persones, comunitats, països i cultures diverses, i el rebuig a qualsevol forma d'hegemonia d'unes cultures sobre unes altres; la plena inclusió de les persones migrants i refugiades; i la cultura del diàleg, orientada cap a la prevenció, la mediació i la transformació pacífica dels conflictes.

Així mateix, inclou la incorporació de la perspectiva de gènere basada en drets humans; el reconeixement del paper fonamental de la població infantil i juvenil i especialment de les xiquetes i dones joves, així com de les persones majors i les persones amb diversitat funcional, com a subjectes de dret i interlocutores legítimes en la definició de les pràctiques i polítiques de foment de la pau i els drets humans.

D'altra banda, pretén també la generació d'aliances entre les administracions públiques, agents socials i sector privat; la inadmissibilitat de l'adquisició de territoris mitjançant la guerra d'expansió, d'agressió i de dominació, de l'ús de la força i la violència de la repressió.

Alhora, plasma la necessitat d'intensificar la posada en marxa de mecanismes per a la prevenció, adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; el foment de la investigació, l'avaluació i els estudis per la pau; l'impuls de la coherència de polítiques públiques per al foment de la pau i els drets humans.

A més, impulsa la responsabilitat de socialitzar i rendir comptes obertament a la societat valenciana sobre les actuacions dutes a terme per la Generalitat i pel conjunt d'agents socials i institucionals en matèria de foment de la cultura de la pau i els drets humans.

Educació per a la pau

La futura llei s'estructura en tres títols i es complementa amb diverses disposicions. El capítol I recull l'àmbit d'aplicació, definicions, objecte, finalitats i principis rectors.

Entre les finalitats d'aquesta s'inclouen la promoció de l'educació per a la pau i els drets humans, l'establiment d'un marc comú per a l'actuació coordinada de les administracions públiques, institucions i organitzacions de la societat civil, el foment de la cultura de la pau, la contribució al compliment dels compromisos establits en l'Agenda 2030 i dels estàndards internacionals en matèria de drets humans.

En el capítol II es regulen els àmbits específics d'actuació (d'educació, d'investigació i de cooperació) i les mesures per a la promoció de la cultura de la pau i els drets humans.

En aquest sentit, l'educació per a la pau i els drets humans aconseguirà tots els nivells de l'ensenyament, siga en l'àmbit escolar o extraescolar o en el sector públic o el privat. També inclourà pràctiques d'educació no formal que es duguen a terme pels agents institucionals i la societat civil, com, per exemple, activitats d'oci educatiu, la formació contínua, i activitats de sensibilització i informació dirigides a la ciutadania.

Quant a les mesures, es promourà la inclusió de l'educació per a la pau i els drets humans com a contingut curricular dels programes educatius i en les iniciatives d'innovació educativa, entre altres. Alhora, es fa referència a l'elaboració d'una estratègia d'Educació per a la Ciutadania Global que es farà de manera participada amb agents institucionals, socials, educatius i econòmics de la societat valenciana.

La Generalitat fomentarà la investigació, que es dirigirà, entre altres, a identificar pràctiques innovadores, i a promoure la reflexió crítica en l'àmbit de la cultura de la pau i els drets humans.

Pel que fa a les mesures, en col·laboració amb les universitats públiques valencianes i amb la comunitat investigadora, es finançarà la investigació per a contribuir al desenvolupament de metodologies i instruments innovadors i eficaços per al foment de la pau i els drets humans i per a difondre àmpliament els resultats d'aquestes investigacions.

Pel que respecta a la cooperació internacional per al desenvolupament, es promourà la construcció de la pau i l'enfocament de drets humans com a objectius primordials, abordant els factors econòmics, socioculturals i polítics que estan en la base de la violència i els conflictes de qualsevol classe.

Quant a les mesures, es fomentarà que les actuacions de la cooperació valenciana incorporen progressivament un enfocament de sensibilitat al conflicte, i per a aconseguir-ho promourà, en col·laboració amb els agents especialitzats, l'elaboració d'accions formatives i de documents orientadors perquè tots els agents de la cooperació valenciana incorporen aquest enfocament.

El text normatiu recull, d'altra banda ,el paper essencial dels mitjans de comunicació en la sensibilització de la ciutadania i preveu mesures de col·laboració per a impulsar activitats informatives, educatives i de sensibilització ciutadana.

Premis al Foment de la Pau

La futura llei preveu la creació dels premis al Foment de la Pau i els Drets Humans, amb la finalitat de reconéixer i visibilitzar el treball de persones i institucions que han destacat per la seua tasca o activitat en la defensa i promoció de la pau i els drets humans.

Els premis tindran una periodicitat biennal i en la primera edició portaran el nom del professor Vicent Martínez Guzmán.

Tindran dues modalitats, una d'aquestes reconeixerà la la trajectòria professional amb una dimensió internacional, mentre que la segona categoria premiarà les bones pràctiques en el desenvolupament de projectes i actuacions de foment de la pau a la Comunitat Valenciana.

Aquests guardons suposaran una distinció honorífica que es materialitzarà en un reconeixement públic institucional i una dotació econòmica que vindrà prevista en les respectives convocatòries.

El capítol III inclou la Comissió de Seguiment de la mateixa llei articulada com un espai de participació i coordinació per a la construcció d'una cultura de la pau, que presentarà anualment una memòria amb els estudis i propostes desenvolupades, de la qual s'informarà el Consell.

Procés participatiu en la seua elaboració

El projecte de la Llei de foment de la cultura de la pau i els drets humans ha comptat amb un ampli procés participatiu previ amb la implicació de molts agents institucionals i de la societat civil organitzada, especialitzada en foment de la cultura de la pau i els drets humans. S'han generat espais de reflexió conjunta sobre els problemes i necessitats detectades per a generar propostes de futur.

Igualment hi ha hagut implicació de les cinc universitats públiques valencianes, per mitjà dels seus centres i instituts d'investigació en matèria de pau i drets humans.

El procés participatiu s'ha desenvolupat mitjançant tres instruments. Una Jornada sobre la Pau, els Drets Humans i la Justícia Global, en la qual van participar 170 especialistes i va eixir el document marc per al procés d'elaboració del projecte, a partir de les aportacions fetes en les ponències i taules de debat.

Així mateix, s'ha dut a terme el tràmit de consulta prèvia per mitjà del portal de participació de la Generalitat GVA Participa, amb l'objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana en la confecció del projecte normatiu. En total s'han registrat 50 participacions, de les quals 26 van ser aportacions al text normatiu.

Un altre dels punts d'aquest procés ha sigut la webinar La investigació i els estudis sobre la pau: aportacions per a l'elaboració d'una Llei de foment de la pau i els drets humans, amb el propòsit de facilitar un diàleg entre l'àmbit acadèmic i els agents que, des de les institucions i la societat civil, impulsen i porten avant projectes de foment de la pau i la protecció dels drets humans.

En el conjunt d'activitats programades han participat un total de 267 persones.