Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universitats

La V Trobada Internacional de Rectors Universia transformarà València en la capital mundial de l’educació

23/03/2023
  • Al voltant de 700 rectors i líders universitaris de 14 països, personalitats de la política, l'empresa i institucions nacionals i internacionals es congregaran a València els dies 8, 9 i 10 de maig
  • L'esdeveniment també comptarà amb convidats com ara el físic espanyol i Premi Príncep d'Astúries 2006 Ignacio Cirac, o l'economista, rector i exsecretari del Tresor dels Estats Units, Larry Summers

Prop de 700 rectors i líders universitaris de 14 països, personalitats de la política, l’empresa, i institucions nacionals i internacionals es congregaran a València els dies 8, 9 i 10 de maig en la V Trobada Internacional de Rectors Universia, que, sota el lema Universitat i societat, transformarà la ciutat de València en capital mundial de l’educació superior.

L’esdeveniment, que serà presidit per Ana Botín, presidenta de Banc Santander i Universia, s’ha presentat aquest matí en roda de premsa per Matías Rodríguez Inciarte, president de Santander Universitats de Banc Santander, organitzador de la Trobada, i Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i presidenta del Comité Acadèmic de la V Trobada Internacional de Rectors Universia.

Rodríguez Inciarte i Mestre han estat acompanyats per la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

Per a la consellera Josefina Bueno, “no és casualitat que la Trobada, que ha celebrat les anteriors edicions en països com el Brasil i Mèxic, i en altres ciutats d’Espanya, com ara Salamanca i Sevilla, se celebre en aquesta cinquena edició a València i ens transforme en la seu mundial de la formació superior, fet que posa de manifest la fortalesa de les universitats de la nostra Comunitat Valenciana”.

Bueno ha recordat que la Comunitat Valenciana és la que més ha crescut en innovació i ha valorat que les universitats “són capaces d’unir la investigació universitària amb el món empresarial i generar un binomi fonamental per a la transformació del model econòmic pel qual la Generalitat està treballant amb fermesa, i és que, si tenim clara alguna cosa és que una societat moderna, com és la de la Comunitat Valenciana, es construeix des de la justícia i des de la cohesió, i per a fer-ho és imprescindible el coneixement, la investigació i la innovació”.

El president de Santander Universitats, Matías Rodríguez Iniciarte, ha assenyalat que “la societat s’enfronta a desafiaments globals i necessita el suport d’institucions, governs i empreses per a afrontar-los. València es transformarà en un espai de debat i reflexió sobre el paper que la Universitat, a través de la seua activitat docent i investigadora, pot exercir per a afrontar els desafiaments actuals, en nom d’una societat més pròspera”.

Rodríguez Inciarte ha explicat que “durant tres dies, centenars de líders acadèmics de tot el món, que representen més de 14 milions d’universitaris, debatran sobre com, si la Universitat avança, la societat progressa”, i ha recordat que aquesta trobada representa el compromís del Santander “amb el progrés de les persones i les empreses, donant suport a una societat més inclusiva, justa i sostenible a través de la Universitat”.

La rectora de la Universitat de València i presidenta del Comité Acadèmic de la V Trobada Internacional de Rectors, Mavi Mestre, s’ha referit als treballs preparatoris d’aquesta trobada, que van incloure una enquesta a rectors i rectores i quatre seminaris web preparatoris entorn dels tres eixos al voltant dels quals versaran els debats: la formació al llarg de la vida, l’impuls a l’emprenedoria i la innovació, i les xarxes i la interconnexió entre universitats i altres agents socials.

Mavi Mestre ha destacat que durant tres dies, València serà la capital mundial de l’educació superior i que l’objectiu és “assolir un compromís prou general perquè s’adapte a totes les universitats i perquè totes i tots se senten còmodes” amb la que serà la “Declaració de València”, un “compromís per a continuar avançant en la relació Universitat-societat, una societat que aspirem al fet que comprenga més nivells de benestar”.

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat el caràcter mediterrani de València, “una ciutat oberta al coneixement, amb una identitat pròpia i una història compartida, i amb una projecció internacional en la qual –ha subratllat– les universitats públiques exerceixen un paper fonamental”. Ribó ha recordat que les dues universitats públiques valencianes estan integrades en les principals xarxes d’excel·lència internacional tant en l’àmbit de la docència com en el de la investigació, “i són llançadores de la investigació, la innovació i la generació de coneixement a la ciutat”.

Dos dies de debat universitari

Durant dues jornades, al voltant de 700 rectors i representants acadèmics procedents de 14 països debatran entorn de tres eixos clau: la formació al llarg de la vida, l’impuls a l’emprenedoria i la innovació, i les xarxes i la interconnexió entre universitats, empreses, governs i altres institucions.

L’esdeveniment es podrà seguir via streaming en la web corporativa de Banc Santander i culminarà amb la publicació de la Declaració de València, en la qual s’identificaran diversos àmbits d’actuació en què la Universitat podrà desenvolupar propostes de valor per a contribuir a un progrés social i econòmic més sostenible de la societat des de la formació, la investigació o la innovació.

La V Trobada Internacional de Rectors Universia dona continuïtat a les trobades anteriors de Salamanca (Espanya) en 2018; Rio de Janeiro (el Brasil) en 2014; Guadalajara (Mèxic) en 2010, i Sevilla (Espanya) en 2005, i està organitzada per Banc Santander, que manté un ferm compromís amb el progrés i el creixement inclusiu i sostenible, amb una aposta pionera i consolidada per l’educació, l’emprenedoria i l’ocupabilitat que desenvolupa des de fa 26 anys, cosa que fa que es distingisca de la resta d’entitats financeres del món. El banc hi ha destinat més de 2.200 milions d’euros i ha fet costat a més d’un milió d’estudiants, professionals, projectes emprenedors i pimes a través d’acords amb més de 1.300 universitats de 25 països. Més informació ací

Galeria d'imatges