Educació, Cultura i Esport

Tamarit: “Tenim una selecció per al Mundial de Pilota de Mà francament potentíssima per a revalidar el títol de campions”

23/03/2023
  • La selecció valenciana ostenta el títol de campiona del món de l’últim mundial celebrat en 2017 a Colòmbia 
  • Entre el 27 de març i l’1 d’abril, 19 seleccions d’arreu del món competiran a la capital de la Ribera Alta en quatre modalitats de pilota 

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat al Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València la selecció valenciana de pilota que defensarà el títol de campiona del món en el X Mundial de Pilota de Mà, que tindrà lloc a Alzira del 27 de març a l’1 d’abril i reunirà 19 seleccions d’arreu del món. 

Tamarit ha agraït a les 17 persones integrants de la selecció valenciana de pilota, 6 dones i 11 homes, “les ganes de tornar a fer història dels 17 pilotaris valencians que conformen la nostra selecció en un mundial molt especial per a nosaltres, ja que el celebrem en la nostra terra i Alzira serà terra d’acollida de seleccions d’arreu del món”. 

La titular d’Esport de la Generalitat ha desitjat “molta sort als nostres esportistes, perquè comptem amb un equip francament potentíssim per a revalidar el títol de campions”, i ha afegit: “Però no només això, es tracta d’un esdeveniment esportiu molt rellevant que situa el nostre esport més genuí en el lloc que li pertoca i davant de la mirada internacional de la pilota com a esport”.

La consellera ha volgut “felicitar d’una manera molt especial la Confederació de Pilota a Mà, la Federació Valenciana de Pilota, la Fundació i els moltíssims clubs que, des de fa tant de temps, treballen incansablement. De fet, m’atreviria a dir que, si no fora per la seua espenta i dedicació, molt probablement no estaríem organitzant el Mundial, no tindríem cap opció de guanyar-lo i la pilota encara no hauria sigut reconeguda oficialment com un esport més”.

Tamarit ha estat acompanyada, entre altres, pel secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps; pel director general d’Esport de la Generalitat, Josep Miquel Moya; l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; el president de la Confederació Internacional de Pilota a Mà (CIJB), Alberto Soldado; el president de la Federació de Pilota Valenciana, Vicent Molines, i el president de la Fundació de Pilota Valenciana, Juan Antonio Ureña. 

La llista de la selecció valenciana

Els i les esportistes que integren la selecció desenvolupen la seua activitat al llarg de l’any en les competicions federatives i en les que organitza la Fundació, que durant la setmana del Mundial s’aturaran. La preparació l’han feta durant els mesos de febrer i març a les instal·lacions de Massamagrell i de Bonrepòs i Mirambell.

La selecció femenina té una mitjana d’edat de 23 anys i la integren les següents jugadores: Víctoria Díez, ‘Victoria’, de València; Mar Giménez, ‘Mar G’, de Bicorp; Ana Puertes, ‘Ana’, de Beniparrell; Amparo Martí, ‘Amparo’, de Moncada; Irene Badia, ‘Irene’, de Massamagrell, i Mónica Moya, ‘Mónica’, de Moncada. 

La selecció masculina, amb una mitjana d’edat de 27 anys, està integrada per Xavier Puchol, ‘Puchol II’, de Vinalesa; Rodrigo Sebastià, ‘Pere Roc II’, de Benidorm; Nacho Chacón, ‘Nacho’, de Beniparrell; Marc Giner, ‘Giner’, de Murla; Josep Roig, ‘Conillet’, d’Orba; Sacha Kruithoff, ‘Sacha’, d’Orba; Víctor Bueno, ‘Bueno’, de Meliana; Diego López, ‘Diego’, d’Onda; José Luis Calvo, ‘José Luis’, de Benidorm; Adrián Benito, ‘Adrián’, de Quart de Poblet, i Carlos Salelles, ‘Salelles II’, d’Oliva. 

Aquesta edició del campionat internacional és la de més participació de la història de la Confederació Internacional de Pilota a Mà (CIJB), ja que la inscripció ha augmentat de 16 seleccions a 19. Les seleccions que competiran a Alzira són les de França, Anglaterra, l’Equador, la Comunitat Valenciana, Bèlgica, el Paraguai, l’Argentina, els Països Baixos, el País Basc, Mèxic, Costa Rica, Puerto Rico, Portugal, Itàlia, Xile, Veneçuela, Colòmbia, l’Uruguai i el Quebec.

El departament de Raquel Tamarit acompanya la CIJB en l’organització i la promoció de l’esdeveniment i aporta 100.000 euros de la línia d’esdeveniments esportius internacionals perquè el Mundial siga una realitat. 
 
Les modalitats que es juguen en el Mundial són el joc internacional, llargues, ‘one wall’ i l’escollida en cada cas per la seu organitzadora. En aquest cas el frontó valencià.

Per part de l’Ajuntament d’Alzira s’han posat a la disposició de l’organització les instal·lacions del trinquet per a la cerimònia d’obertura del dilluns 27 de març. El Camp d’Esports Venècia acollirà, entre el dimarts 28 i el dimecres 29 de març, les competicions de les modalitats de frontó valencià i joc internacional.

La modalitat ‘one wall’ es disputarà dijous 30 i divendres 31 de març al Complex Esportiu Pérez Puig. Del dijous 30 de març al dissabte 1 d’abril es jugarà la modalitat de llargues, que tindrà la seua gran final aquest últim dia a la vesprada. Aquesta competició tindrà tres canxes de joc: dues al Recinte Firal i la canxa central, on es disputaran les finals, a la plaça Generalitat d’Alzira.

Tota la informació sobre el Mundial de Pilota d’Alzira està disponible en l’espai web Mundial Pilota.